home > mjuzik > Lighthouse, EP

kontakt | search |

INSAN: Lighthouse, EP (d.i.y./bandcamp, 2020)

Solo projekt InsaN Amela Mahmića s Malog Lošinja je mahom instrumentalnog karaktera. Na prvom albumu "Echoes of the Missing Past" (2017) je u nekoliko navrata pokazao da mu vokalizacija ne leži osobito i može je prodefilirati tek kao laid-back režanje (u temama "Pleaidian message" i "The faithful hussar"), no zato mu je glazbena strana daleko jači adut, ali je uz nespretnu produkciju s previše kompjuterskih kerefeki onaj vitalan dio pojela sintetika. Dvije godine kasnije, drugi album "Banishment Divine" je bio daleko kompaktnije i homogenije izdanje konceptualnog karaktera uz također dvije vokalne skladbe s ponešto skuliranijim režanjima, no da nema priloženih tekstova, pas mater bi se shvatilo o čemu je riječ, ma niti Xasthur to ne bi odgonetnuo u svojim nekadašnjim horror vitlanjima. Također je i glazba daleko dorađenija preplićući sintetske ambijentalnosti s progressive izdancima post-rocka, post-blacka i post-metala.
[  ]

Došlo se i do ovog, po mom mišljenju daleko najboljeg rada s kojim se sada uočavaju vrsne kreativne i sviračke, te kompozitorske vrline odrastanja u kojima je uočljiva prisebnost i spontanost što svakako vrijedi naglasiti da je pred nama autor s perspektivnim atributima u domeni cyber metala. Možda bi to drugačije funkcioniralo da ima živu ritam sekciju, ali za sada je na dobrome putu da i uz pomoć programiranih ritmova dočara svoju strategiju rada modernog metala koji ne ide u neku dublju prošlost žanra, što je dobra i pozitivna vrlina.
[ Insan - Ahmel Mahmić ]

Insan - Ahmel Mahmić   © 2020

Život na svjetioniku je grub, često samotnjački izoliran i ekscesan u depresivnosti, okey ne mora nužno biti onako bizaran kao u filmu "The Lighthouse" Roberta Eggersa s Robertom Pattisonom i Willem Dafoeom u glavnim ulogama, a InsaN ga je na ovome EP-iju predočio u ambijentalno romantičnom dekoru s uvodnim instrumentalom "A light in the dark" popraćenim sintetičkim orkestracijama, nježnim klavirskim staccatima i plesnim ritmom koji nimalo ne aludira na metal već na new-romantics eru Ultravox, Visage i prvi album Duran Duran, te iznimno lijepom gitarskom melodijom za koju je šteta da se nije odvaljala dulje od 3 minute.



"Surrounded by the sea" je već pravi moderni post-metal s bogatom pozadinom, echom nafilanom gitarom, metalik bas linijom, plesnim ritmom, različitim konfiguracijama progressive dijafragmi, podizanjima tempova u dinamičkim korespodencijama s nekoliko breakova i psihodeličnim dekoracijama. Nema šta, ovo je jedno malo simfonično remek-djelce od nepunih 6 minuta s primjetljivim cyber efektima koji podižu kreativnu i ideološku spregu na visoki nivo. Naslovna "Lighthouse" je jedina vokalna s gostom Daniel Tikvićom koji se daleko bolje snašao u ulozi mračnog growl režanja premda je lirika idiličnog, pa i romantičnog karaktera s pejzažnim osobinama o starom tornju s ledenim očima upućujući svjetlo za izgubljene ispod noćnog neba, taman onoliko koliko i treba. Ništa se ovdje ne pretjeruje, ne degradira i ne idealizira, ali ima stanovitu crtu stravičnosti izolacije, samoće i otuđenja impregniranu melodičnim post-black figurama s učestalim izmjenama tempova od vrlo tromih, preko post-hardcore NY škole sve do blastbeatova kao da su se sjedinili Cult Of Luna, Opeth, Biohazard i Behemoth u kolažnoj kolaboraciji s puno šarenih, dakako tamnijih vitraža. Zadnja "Stones of remembrance" je posve lagan komad u početku nafilan baladičnim ugođajem u opetovanim kompleksnim inverzijama s tek nekoliko 'clean' spoken-word stihova što neodoljivo romaneskno i lirski vuku u dubinu samoće s mnogo praznog vremena u kome samotnjak mnogo toga želi senzibilizirati pretvarajući vlastite strahove i unutarnje paranoje u idiličnu seansu surovih dana i noći što se razlikuju tek po vremenskim (ne)pogodnostima.

Bogat je ovo rad zavidne glazbene materije, vrsno odsvirane i konceptualizirane s mnogo prilagodbi; uočljivo je zorno zrenje autora s izvrsnim performansima gdje niti ta cyber strategija nimalo ne odmaže, štoviše, doima se kao da je djelo kompletnog benda od četvoro-petoro glazbenika koji znaju svoj posao što evidentno znači da se ovakav emotivno nabijen proces, prije svega uživanja u komponiranju i stvaranju glazbe koja ne nalikuje na nikakve isfurane idole i utjecaje nesmetano odvija dalje.

Naslovi: 1.A light in the dark, 2.Surrounded by the sea, 3.Lighthouse, 4.Stones of remembrance

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 28/08/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*