home > mjuzik > All Our Sins

kontakt | search |

COLD SNAP: All Our Sins (Arising Empire/ Nuclear Blast, 2018)

Da se Cold Snap ne šale s ambicijama moglo se nazrijeti još na prethodna dva albuma i bilo je samo pitanje vremena kada će se ovi Varaždinci uistinu i odvažiti na ogroman korak ka promociji i proboj u širim okvirima od regionalnog u kome su već ionako stekli zavidan status modernog groove metal benda. 2017. su na online natječaju osvojili zamamnu nagradu za suradnju s Arising Empire, jedne od nekoliko suradničkih etiketa čuvenog Nuclear Blast, te su se potpisavši ugovor uputili u Dansku gdje su ponovno s Tue Madsenom okupirali studio i snimili ovaj, četvrti album po redu.
[  ]

Nije niti potrebno sumnjati da je rezultat prava bombetina, iako je možda bilo neke nedoumice oko promjene bubnjara. Stari, a k tome i jedan od osnivača benda Denis Roškarić je izašao iz postave 2017., a kao zamjena došao je Dario Sambol iz lokalnog benda Uninvited, no teško je uopće i primijetiti tu novinu budući da se pridošlica koncizno uključio u sve standardne ritmičke performanse održavajući i dalje na zavidnoj razini sav dosadašnji temperament dodavši mu prijeko potrebnu ubojitost i razarački elan. Gitare žežu i paraju kombinirajući nekolicinu tehnikalija (nu metal, metalcore, thrash, alternativni metal…), a vokal Jana Kerekeša beskompromisno urliče, reži, zavija i dakako, povremeno koristi 'clean' manir učvršćujući se na jedno od vodećih mjesta barem kad je hrvatska metal scena u priči. Ranije nije bio ovakav, te je ovo vrlo dobra novina u spoju s drugim frontmenom Dario Bergom zaduženom za samplerske dionice.

Mada se ne osjeća od uvodne stvari "Hesto and Pujito", pjesme su vrlo komercijalno koncipirane za koncertni feedback s obiljem himničnih refrena i nadosnimljenih pratećih vokala što se izrazito ističu u prvom dijelu albuma s temama "Nothing", "Demons" i "Crawling", da bi se kroz uporabu producentskih finesa drugi dio albuma od kraćeg mračnog interludija "Remission" stilizacija ušaltala u kompleksnije obrasce (najuočljivije u predzadnjoj "Hated") s dodatkom stručne Madsenove pripomoći oko elektronskih zahvata. Jest, ne pretjeruje se s elektronikom, no dobrodošla je kao i uvijek u izričaj Cold Snap obogativši samu efektnu dekoraciju zajedno s nekoliko ambijentalnih dionica koje im služe za kratke uvodnike ili, pak kao stanoviti 'outro' posljednje pjesme "Distance".



Slojevito uređene pjesme s dinamičkim aranžmanima i eksplozivnim izraslinama na refrenima nastavljaju prepoznatljivi segment infrastrukture benda, a poetski žar bijesnih, frustriranih, ogorčenih i nimalo rezerviranih stihova na mnoštvo relacija od individualnih sve do društvenih i svjetovnih zajedno s pojmovnikom o pravilnoj kritičkoj dispoziciji političkih i religijskih, a i mitoloških motiva pečate ovo idealno ugođeno zdanje modernog metala 21. stoljeća. Potencije koje frcaju na račun besprijekorne produkcije i samih sviračkih tehnikalija s mnoštvo prevrata, breakova i spomenutih hitoidnih referenci ovdje su u svakom slučaju isplivale na sam vrh kreativnog trona što se tiče Cold Snap, međutim predvidljivost kojom grade kompozicije ne dozvoljava im previše prostora za inovacije. Koliko god kompresiraju ono najvažnije i najvitalnije u relativno jasne obrasce proniknuvši u dostatno moćnu formulu primamljivosti, barem na prvom dijelu albuma, toliko su taj faktor uspjeli djelomično proširiti u nekolicini skladbi s nakanom ka progresiji. Ali kako su tek sad postali dio značajnog europskog kruga, jasno je da nimalo nisu bili zainteresirani za neki značajniji remont ili eksperimentalnije porive koje će, ako im se osmjehne sreća s ekvivalentnim, a i zasluženim uspjehom, kad-tad trebati primijeniti. I ovakav žanr se periodički mijenja, trendovi stalno diktiraju svoje, a Cold Snap nisu nimalo bezazleni u tom pristupu, pa bi valjalo sve ove formule kanalizirati na adekvatne smjernice koje neće naštetiti niti zvuku, a niti stilu, te neće ponavljati iskušane kalupe koje rabe već desetak godina. Za sad je sve ovo još uvijek OK, ali za 4-5 godina kad otprilike krenu s narednim albumom biti će vrlo upitno koliko žara i oktanske sile ima u tome.

Naslovi: 1.Hesto and Pujto, 2.Fallen angels, 3.Nothing, 4.Demons, 5.Crawling, 6.Remission, 7.2 4 the system, 8.Witness of your sickness, 9.No we're not even, 10.Pain parade, 11.Hated, 12.Distance

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 17/09/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*