home > mjuzik > Med bregi

kontakt | search |

TOMISLAV GOLUBAN: Med bregi (Menart/Spona, 2012)

[ Tomislav Goluban ]

Tomislav Goluban

Premda bi neki vidjeli i određene sličnosti između ove dvije oblasti ali presaditi zvukove juga S.A.D.-a na sjever Hrvatske, točnije u Zagorje, naoko nije jednostavan pothvat, ali upravo je to ono što već petnaestu godinu i u međuvremenu peti po redu album radi ovaj vrsni usni harmonikaš sa svojim pratećim sastavom Little Pigeon's ForHill Blues, koji si je postavio zadatak implementirati kod nas tradicionalni country/delta blues. Ne može se reći da s tim naumom do sada nije imao uspjeha. Tri osvojena domaća Porina i nekoliko internacionalnih priznanja govore sami za sebe, a vjerojatno mu je taj stečeni renome pomogao za svoj novi album okupiti zaista kvalitetnu ekipu glazbenika, od kojih su vokalistice Tamara Obrovac, Zdenka Kovačiček, Bojana Klepac, Lela Kaplowitz, Singrlice, Hana Hegedušić i Ksenija Erker, te poznati blues gitarist, talijan Mike Sponza i Zoran Perić iz grupe Picksiebner na benđu.

Kao što i samo ime albuma signalizira, na "Med bregi" u centru stoji Zagorje. Počevši od samih pjesama otpjevanih kajkavskim narječjem, pa do onoga o čemu se u njima govori. Stilski je vrlo tradicionalan - fini i zreli spoj bluesa, rhythm and bluesa, swinga i jazza razmješten na dvanaest pjesama, od kojih su dvije instrumentali i jedan intro. Iako se može pohvaliti s brojnim etabliranim imenima kao gostujućim glazbenicima, "Med Bregi" je zahvaljujući jasnoj orijentaciji i konceptualizaciji ispao iznenađujuće homogen i tečan album, a glavna poveznica u gotovo svim pjesmama je Tomislavova usna harmonika, koja je ujedno i njegov zaštitni znak. Međutim, on je i sposoban vokalist, koji uspješno parira svojim gošćama na albumu. Uz prepoznatljiv šlih Golubana i njegovog sastava, svaka pojedinačna pjesma je ujedno i prekrojena na "strance" koji na njima sudjeluju, a kao najistaknutije se mogu izdvojiti "Med bregi" i "Jedna pura dva pandura" s Tamarom Obrovac, "Dobro mi došel prijatelj" i "Lepe ti je Zagorje zelene" s Lelom Kaplowitz, te "Grozdje blues" sa Ksenijom Erker i Hanom Hegedušić.

Glazbeno putovanje nizvodno u prošlost, i to onu stranu, američku, s dosta feel good vibracija i hvalospjev Hrvatskom Zagorju u obliku nekoliko obrada poznatih zagorskih pjesama koliko je samo po sebi neobično i izvanredno, toliko postavlja i jasne granice ovom albumu. Regionalno usmjerenje albuma na Zagorje ujedno ograničava broj onih koji se mogu s njim i poistovjetiti, a glazbeni retro-izričaj, iako u suštini bezvremenski, također sužava krug slušatelja na prije svega one koji preferiraju nostalgičnu i romantičnu varijantu rhythm and bluesa iz Mississippi delte. Dočim, poslušati dobar i "masni" blues kao u "Kusica blues", "Rano v jutro" ili "Oči moje očice" je uvijek dobrodošlo, posebno u ovako kvalitetnoj izvedbi. Uigrana i stabilna ritam sekcija začinjena s dosta piano bluesa, bottleneck-duha, melodičnih puhačkih upliva i, naravno, Tomislavova usna harmonika unose dovoljno alternacija u svaku pojedinačnu pjesmu, a vrhunski vokalisti upotpunjuju cjelokupnu dobru sliku albuma. No, njegova najveća prepreka je što djeluje, iako možda ne izvan prostora, ali zasigurno vremena, što značajno umanjuje mogućnost njegova prihvaćanja prvenstveno kod mlađe publike.

ocjena albuma [1-10]: 7

z. marković // 08/11/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Passiflore, re-issue

LE FRUIT VERT: Passiflore, re-issue (2018)

| 14/08/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Prekleta vročina, EP

MATEJ KRAJNC: Prekleta vročina, EP (2018)

| 13/08/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Atam

MATA: Atam (2018)

| 12/08/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Pakovanje

BRANKO RADAKOVIĆ: Pakovanje (2018)

| 11/08/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: La Fosse Aux Débiles

ENOB: La Fosse Aux Débiles (2018)

| 10/08/2018 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Med bregi
  • Mr. B (2007)
  • Pigeon's flight (2008)
  • Zagorje blues (2009)
  • 200$ SUN Memphis Album (2010)
  • Med bregi (2012)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*