home > koncert > WOVENHAND @ Teatar &TD, 24/11/2009

kontakt | search |

WOVENHAND @ Teatar &TD, 24/11/2009

U maniri pravog evangeličkog propovjednika, David Eugene Edwards, ex-predvodnik utjecajnog americana sastava 16 Horsepower, održao je ovog utorka u zagrebačkoj dvorani ITD svoju mračnu gothic-country misu uz pomoć svojih glazbeno nadarenih ministranata Ordya Garrisona na bubnjevima i Pascala Humberta na basu.

Gospel po Wovenhand-u započeo je točno u 21 sat i 33 minute kada se na pozornicu dvorane potpuno ispunjene publikom penje omanji lik u razdrljenoj crnoj košulji, crnim trapericama, sa crnom maramom oko glave i znojnicima istog "veselog" tona oko zglobova. Ako je bojom odjeće D.E.E. želio sugerirati kakvu će atmosferu svojom glazbom stvoriti te večeri i kakvim će tonovima obojati zidove naših ušiju i redekorirati unutarnju stranu naših lubanja, u tome je i uspio. Tama. Mrak. Nesvijetlo. Simbolizirale su to i njegove oči, cijelo vrijeme izokrenute u vlastite duplje tako da su samo bjeloočnice bile vidljive; tim teatralnim trikom Edwards kao da nam je želio poručiti da upravo iščitava riječi svoje propovijedi iz nekog mračnog, vlažnog kutka svog uma.
[ wovenhand ]

wovenhand   © nenad lukač

Osobno, smatrao sam to malo pretjeranim, na trenutke i komičnim, ali mnogima u publici to je samo osnažilo vjeru u njegove poruke i pojačalo opći dojam tjeskobnosti koncerta. Teatralnosti je bilo i u načinu na koji mu se tijelo na pozornici grčilo i izvijalo u mahnitom zanosu za kojega ne mogu sa sigurnošću ustvrditi da li je uzrok ili posljedica (vjerojatno oboje) glazbe koju je stvarao. A ta je bila bučna, jako bučna, mantrična, atmosferična, mistična, spora, na trenutke psihodelična - vrzino kolo u kojem se moćne gitarističke distorzije miješaju sa čistim zvukom mandoline ili bendža, divljeg bubnjanja akcentiranog zvukovima zvončića i raznih metalnih udaraljki, a u pozadini kojeg se čuju nasnimljeni zvukovi šuštanja, kreštanja ptica, nerazumljivog šaptanja, nekakvih čudnih jezika i štatijaznam čega sve ne, zvukovi koji slušatelja odvlače duboko u neku divlju šumetinu u kojoj bi se i zli vuk skutrio iza panja i ridajući obećavao da više nikada neće taknuti malu Crvenkapu!
[ wovenhand ]

wovenhand   © nenad lukač

Edwards je svoj moćan glas propuštao kroz dva mikrofona, jedan običan i jedan ehoizirani kojim je glas iskrivio i dao mu neku sablasnu dubinu - taj efekt dijaloga između anđela i đavla, između dobra i zla ili u ovom slučaju između mračne i manje mračne pjevačeve strane vrlo se dobro se uklopio u atmosferu pjesama i dodao cijelom nastupu još jedan zanimljiv sloj. Koncert je otvoren pjesmom "White Bird", od vlastitih pjesama odsvirane su i "Your Russia", "Beautiful Axe", furiozna "Winter Shaker", te "Kicking Bird" i "Kingdom Of Ice" na samom kraju koncerta. Publika je, sudeći po reakciji, a i po raznim komentarima koje sam pročitao po forumima najsrdačnije dočekala obrade "As I Went Out One Morning" od Dylana, koju je Edwards izveo sam i "Heart & Soul" od Joy Divisiona odvirane na bisu. Zanimljiv i dosta iznenađujuć koncert, pogotovo za one koji prije nisu slušali ovaj sastav, ili za one koji su došli u ITD uvjereni da će prisustvovati nekakvoj reinkarnaciji laganijeg zvuka 16 Horsepowera, a dobili su nešto sasvim drugačije, ali jednako zadovoljavajuće.
[ wovenhand ]

wovenhand   © nenad lukač

Edwards je možda lud ko šiba, možda nikako ne može pronaći Boga ili je pronašao i previše Boga, možda su ga jednostavo klinci tukli u školi dok je bio mali, ili ga je deda dirao po piši - što god, lik zna opisati i uglazbiti svoje najcrnije tjeskobe i strahove i takve ih podijeliti sa svima koji su ga voljni poslušati. Mislim da je te večeri njegova glazbena propovijed pružila svima prisutnima određenu dozu terapije, a to ne može biti loše!

nenad lukač // 29/11/2009


PS: Pušenje u zatvorenoj dvorani ITD, koja primarno služi kao kazalište i u kojoj nema adekvatne ventilacije stvarno nije u redu i smeta svima, kao što, barem na ovom koncertu, nije bilo primjereno konstantno deranje i podcikivanje pojedinaca iz publike. Zvučali ste kao hrpa pijanih indijanaca u samostanu!
Share    

> koncert [last wanz]

cover: ††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

| 12/06/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: JUTRO & KURGASHIAN, VASHE SKOVECHANSTVO & RONALDO MAXIMUM, 01/06/2024, Itaka Library Bar, Podgorica

JUTRO & KURGASHIAN, VASHE SKOVECHANSTVO & RONALDO MAXIMUM, 01/06/2024, Itaka Library Bar, Podgorica

| 10/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: MARK TRIPPIN + BIZZAR, 31/05/2024, Club Monkey, Podgorica

MARK TRIPPIN + BIZZAR, 31/05/2024, Club Monkey, Podgorica

| 06/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: SANDRAUN 30/05/2024 Cafe Berlin, Podgorica

SANDRAUN 30/05/2024 Cafe Berlin, Podgorica

| 05/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Sting@Arena ZG 27/05/2024

Sting@Arena ZG 27/05/2024

| 28/05/2024 | nina kc |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*