home > koncert > EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN @ Orpheum, Graz (A), 14/04/2008

kontakt | search |

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN @ Orpheum, Graz (A), 14/04/2008

Već prvi pogled na stage, koji je izgledao kao privatan laboratorij kakvog do-it-yourself znanstvenika i koji je sadržavao razne neuobičajene, a za Einstürzende Neubauten tako tipične instrumente (sviralo se po raznim metalima, vazi, plastičnim cijevima za kablove i još koječemu), je dao naslutiti, onima koji su prvi puta na njihovom koncertu, da to neće biti običan koncert. I, upravo tako je i bilo.
[ Einstürzende Neubauten - Blixa Bargeld ]

Einstürzende Neubauten - Blixa Bargeld   © Saša Huzjak

Da promoviraju novi album "Alles Wieder Offen" dali su nam odmah do znanja na početku izvevši dvije prve pjesme sa albuma, "Die Wellen" te meni sjajnu "Nagorny Karabach". Još je samo falila "Weil Weil Weil" da dobijemo početnu trojku albuma, ali nismo dugo čekali na nju. I to u kakvoj izvedbi! Prvih pa sigurno minutu i pol su svi članovi benda samo pjevali/vikali "Weil Weil Weil" da bi tek onda krenula glazba - upečatljivo do jaja!

A da se radi o stvarnoj promociji novog albuma svjedoči i broj pjesama kojeg smo s njega čuli te večeri - naime, skoro cijeli album! Osim već spomenutih, tu su bili još i "Von Wegen", "Susej", "Ich Hatte ein Wort", "Lets Do It A Dada", "Ich Warte" te "Unvollstaendigkeit". Od onih relativno starijih, čuli smo između ostalih komade "Dead Friends", "Ein Leichtes Leises Säuseln", "Youme & Meyou", "Sabrina" te "Selbstportrait mit Kater", ali o nekom sviranju super starih pjesama baš nije bilo govora - vjerojatno će biti i razočaranih lica među prvoborcima iz redova fanova, ako se i takva lista ponovi u Zagrebu...
[ Einstürzende Neubauten - Blixa Bargeld ]

Einstürzende Neubauten - Blixa Bargeld   © Saša Huzjak

Iako se po spisku pjesama, kao što rekoh, može dati naslutiti da je bio miran koncert, to drži samo djelomično - bilo je naravno i dosta buke od koje pucaju bubnjići, a počašćeni smo i sa nekoliko well known Blixinih urlika od kojih se ledi krv u žilama. Bosonogi Blixa Bargeld je još jednom dokazao da je frontmen (i kuler!) kakvog ćete na međunarodnoj sceni teško naći - bilo da šapuće kao da čita neku strašnu priču za djecu, bilo da pjeva, bilo da vrišti, bilo da se zajebava s publikom, a da sviranje na dvije mrkve niti ne spominjem. Od ostalih je naravno najviše uočljiv Alexander Hacke čiji glasni bas strahovito daje prepoznatljivom zvuku Rušeće Novogradnje i koji svojom sviračkom pojavom (i imidžom ala novi Cave!) spada također u skupinu nezamjenjivih ljudi na glazbenoj sceni. A zajebavajući se kasnije prilikom potpisivanja CDova je pokazao da je i puno više od toga.
[ Einstürzende Neubauten - Alexander Hacke ]

Einstürzende Neubauten - Alexander Hacke   © Saša Huzjak

Najzanimljivije mi je bilo gledati njihovu interakciju na pozornici, između, ali i unutar pjesama, gdje su nerijetko, pogotovo pred kraj koncerta, maltene pucali u smijeh. Pred sam kraj su otvorili i popili bocu Dom Perignona pred nama (naravno, preskupo bi bilo očekivati da ju podijele s nama!), a zatim i izveli vježbu po kojoj je, kako nam je Blixa razložio, snimljen zadnji album "Alles Wieder Offen". Naime, po principu kreativne vježbe Briana Enoa, svatko je izvukao iz vrećice tri kartice sa različitim pojmovima, koji si im označili način na koji svatko od njih mora zaigrati slijedeću stvar, objasnio je Blixa kasnije. Ti pojmovi su primjerice bili od normalnih "glasno" i "ponavljaj istu temu", do malo težih kao što su "povrće", "dekadentno" ili "uz ples". Kako je to izgledalo, možete samo zamisliti!

Unatoč dugovječnom stažu na sceni, bend je izgledao vrlo mlad i pun energije - od zajebancije međusobno te sa publikom, do očitog uživanja u onome što rade - što se za dosta bendova njihova trajanja ne može reći. Dakle, nije bilo riječi o još samo jednom odrađivanju svirke, nego nastupanju s guštom, što je naravno uvijek veći užitak gledati. Za masu bendova vrijedi ona da ih se puno više isplati vidjeti uživo nego slušati unutar svoja četiri zida, a Einstürzende Neubauten su bend koji spada u sam vrh te kategorije. Jer jedno je čuti tu buku i različite zvukove na ploči, pogotovo u današnje digitalno "semplirano" doba, a sasma drugo vidjeti kako ih ta šestorka zapravo proizvodi. Pred kraj je i Blixa posebno istaknuo da su sutra (tj. danas) u Zagrebu, što je također bilo lijepo čuti, pa shvatite ovo kao prenošenje poziva da se večeras nacrtate u Velikoj dvorani Jedinstva na koncertu ove nesvakidašnje glazbeno scenske skupine.
[ Einstürzende Neubauten - Blixa Bargeld ]

Einstürzende Neubauten - Blixa Bargeld   © Saša Huzjak

Nismo vidjeli Jochenovo lupanje bo bačvama, a nije bilo ni nekih meni dragih EN komada (primjerice nisu svirali ništa sa meni iz osobnih razloga jako dragog "Ende Neu"), ali kada se sve zbroji i oduzme, dobili smo jako mnogo. Oni koji obožavaju industrial nabrijane bučne komade EN-a će možda ostati razočarani mirnijom setlistom od one koju bi oni željeli, ali se već po posljednjim albumima i tonovima koji na njima prevladaju, to dalo pretpostaviti. Uostalom, Bože moj, godine čine svoje, ali kada se stari na ovako kul način kako to radi Blixa i prijatelji mu, mogu si samo sebi poželjeti takvo gubljenje mladosti.

To da ubrzo nakon kraja koncerta možete već kupiti CD sa istim, već ste sigurno čuli...
[ Einstürzende Neubauten ]

Einstürzende Neubauten   © Saša Huzjak

sale // 15/04/2008

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Nakon Micka Harveya, Thomasa Wyldera, Jamesa Johnstona te sada i Blixe Bargelda, s time da sam Warrena Ellisa propustio, u kratkom sam vremenskom periodu vidio dobar dio (ex) Bad Seedsa sa svojim projektima. I onda kao finale, dolazi nam i sam "Good Son" Nick Cave na Vip In Music festival - bit će to jaaaako dobra koncertna godina!
Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*