home > koncert > Teho Teardo & Blixa Bargeld u Pogonu Jedinstvo, 07.02.2017.

kontakt | search |

Teho Teardo & Blixa Bargeld u Pogonu Jedinstvo, 07.02.2017.

TEHO TEARDO & BLIXA BARGELD - Pogon Jedinstvo 07.02.2017.

Teatralni nastup na visokom nivou sa neobičnim završetkom

Veliki interes i odaziv publike za koncert Teha Tearda i Blixe Bargelda je rezultirao rasprodanim koncertom i dupke ispunjenim prostorom Pogona Jedinstvo s gusto načičkanim stolicama. Unatoč gužvi i skučenosti imali smo priliku svjedočiti odičnom teatralnom nastupu ovog dvojca koji su nam uz podršku domaćeg gudačkog kvarteta Prelude, Martine Bertoni na violončelu i Gabrielea Coena na klarinetu prezentirali uratke sa oba albuma Nerissimo (2016) i Still Smiling (2013), te EP-a Spring (2014.).
[ Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo ]

Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo   © Mladen Pobi

Koncert je otvoren s talijanskom verzijom pjesme ''Nerissimo'' na koju su se nanizale izvrsne izvedbe poput ''Beast'', ''Mi scusi'', ''What if'', ''Empty Boat'' Caetana Velosa, a imali smo priliku čuti i zanimljive i šarmantne Blixine uvodne anegdote na ''Come up and see me'' kad je opisao jednu situaciju za vrijeme svog boravka u Rimu ili pak na ''Ich Bin Dabei'' s posvetom svojoj ženi koja teško podnosi njemačke zime, a na toj skladbi smo doživjeli zvučnu erupciju koncerta. Izdvojio bih i sjajne izvedbe skladbi ''Animelle'' u kojoj Blixa isprepliće šapat i pjevanje, ''DMX 2'' sa mantričnim refrenom ''Hope should be controlled substance'' kao porukom, te dramatičnu ''Nirgendheim''. Osobno me najviše fascinirala ''Still Smiling'' u kojoj Blixin bariton postepeno prelazi u demonski glas žrtve poptunog posjednuća u završnice pjesme.
[ Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo ]

Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo   © Mladen Pobi

Kako je poznato da Teho Teardo sklada filmsku glazbu tako su sve izvedene skladbe činile kao soundtrack nekog mračnog filma. Svaka je imala svoj uvod, zaplet, vrhunac , rasplet i kraj te su sve pjesme zvučale moćno i besprijekorno precizno izvedene, jednako kao da smo poslušali studijske snimke. Teho je kroz koncert upravljao beatovima i loopovima s laptopa, svirao bas i udarao po zvonima te dirigirao gudačkom kvartetu koji je bio za svaku pohvalu i zajedno s klarinetom i violončelom stvarao tu magičnu zvučnu kulisu s kojom se sjajno stopio glas karizmatičnog Blixe.
[ Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo ]

Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo   © Mladen Pobi

Frontmen njemačkih industrialaca Einstruzende Neubauten je na momente šaptao, proizvodio razne zvukove poput siktanja i naizgled mrmljanja, igrao se s looperom, dokazao kako je njegov bariton dozreo i dobio jednu posebnu boju koja je bila nit vodilja u svim pjesmama a isprepletala se kroz tri jezika (njemački, talijanski i engleski) te u pojedinim trenucima se pretvarala u specifične krikove ili urlike po čemu je Blixa iznimno poznat. Svojom interpretacijom gospodin Bargeld je dočarao tematiku, kao i karaktere u pjesmama te kad bi na trenutke zatvorili oči ušli bi u neku od priča kao da gledamo film.
[ ispunjen prostor Pogona Jedinstvo ]

ispunjen prostor Pogona Jedinstvo   © Mladen Pobi

Koncert je zatvoren sa engleskom verzijom ''Nerissimo'' te mislim da je taj oficijalni dio bio sasvim dovoljan i izašao sam zadovoljan protegnuti noge i dati plućima malo potpore. U međuvremenu su se Blixa, Teho i ostatak glazbenika vratili na pozornicu da bi nam priredili očekivani bis ali su stvari iznenada krenule u drugom i neočekivanom smjeru.
[ Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo ]

Teho Teardo & Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo   © Mladen Pobi

Prije samog početka pjesme Blixa je nasmijao Teha jednom izjavom toliko snažno da mu je od navale smijeha prokrvario nos, te je morao sići sa bine. Kako mu se ovo nikada prije nije desilo u karijeri, Blixa je ostao zatečen i u nadi da će Teho zaustaviti krvarenje i vratiti se, te nastavio zabavljati publiku sa raznim šalama, pjevušenjem i pričanjem anegdota kao i onu sa ljetovanja u Hrvatskoj. Dugi Rat je bio Blixin izbor za odmor a našalio se i sa samim imenom općine te nas podsjetio na gužve na magistrali i prometne čepove za vrijeme sezone i kako je svaki dan morao po namirnice u Omiš rano ujutro kako bi izbjegao duge kolone i čekanja. Također je zanimljiv bio vic o logičaru koji zaključuje da mu je sugovornik peder jer nema akvarijum, te naglasio da vic ne bi bio pogrešno shvaćen i da je na račun logičara.
[ Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo ]

Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo   © Mladen Pobi

S ovom neočekivanom Tehovom nezgodom dobili smo nešto novo što malo tko ima priliku da vidi i čuje a to je Blixin kratki komičarski stand up nastup koji nas je većinu iznenadio i nasmijao a kako je morao improvizirati, odradio je to profesionalno i simpatično. Blixa Bargeld nam je poznat kao doista mračan lik i kao takav se isticao kroz svoj rad i sa Nick Caveom i The Bad Seedsima, a u utorak smo mogli doživjeti jednu drugu i novu dimenziju ovog velikog umjetnika i čovjeka. Većina publike je prihvatila činjenicu da gospodin Teardo ima problema i da se neće vratiti na pozornicu uprkos tome što to želi, kako je tour manager došapnuo Blixi koji se na kraju ispričao, zahvalio i pozdravio sa svima prisutnima.
[ Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo ]

Blixa Bargeld @ Pogon Jedinstvo   © Mladen Pobi


Uprkos problemima za vrijeme bisa Zagreb je ipak dobio kvalitetan koncert od strane ovog dua i priliku da čuje ovaj hvale vrijedan side project uživo. Koncert je održan u sklopu putujuće izložbe Geniale Dilletanten uz koju smo imali priliku vidjeti film B-Movie: Lust & Sound in West Berlin 1979-1989 o subkulturi njemačke scene '80ih godina prošlog stoljeća. Također smo prisustvovati zanimljivoj tribini na kojoj su nam glavni protagonisti te scene Mark Reeder (redatelj filma i producent mnogih utjecajnih bendova) i Blixa Bargeld u jednoj ugodnoj atmosferi kroz jednoiposatni razgovor još malo približili svoje poglede i stajališta na situaciju nekada, sada i za budućnost, te možemo zaključiti iz Blixinih riječi da je pred nama vrijeme otpora.

denis // 09/02/2017

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*