home > koncert > ČIPKICE + KOSAN, 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb

kontakt | search |

ČIPKICE + KOSAN, 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb

Kako mi godine odmiču, sve mi je teže pohađati koncerte u sred polovice tjedna, ono srijeda, a fak, naredni dan na poslu imam milion svačega. I k tome, umoran, vraški umoran sam došao na ovaj gig jer me zvao Roko Margeta, a da bum iskren, ama baš ništa nisam očekivao i nisam bio nešto posebno zaniteresiran, ali s obzirom da je kolega mojeg jako dobrog frenda veličanstvenog Đure bubnjara Dobranića s kojime svira u Kudikamo?, zadnja licemjerna kučka bi bio da nisam došao ovo pogledati i poslušati, barem informativno se odazvati na poziv.
[ Čipkice + Kosan, 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb ]

Čipkice + Kosan, 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb   © Horvi

A ono, e-he-hej, pa kaj me to dočekalo? Dođem ispred Vintagea, sve krcato ljudima, neki lik hoda po parkingu i mumlja naokolo 'ima li tko kartu viška?', uh, šta li će to biti, kaj je koncert rasprodan? Jest, naivan sam u tom pogledu komercijalnog svaštarenja ovakvih kokošara, ali nemam namjeru sjesti na takav trik jer uopće tokom čitavog eventa volje nisam imao niti za cugu koju inače preferiram u popriličnim količinama, već sam, uđoh u Vintage dobio dojam da će ovdje nastupiti dva sastava za koja nitko nije posebno zainteresiran jer je prostor zjapio praznjikav. Neka, još bolje, barem ću se prepustiti čistoj umjetnosti...
[ Čipkice + Kosan, 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb ]

Čipkice + Kosan, 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb   © Horvi

Ali nije varka ono što se čini lagodnim povjetarcem jer su ČIPKICE koje sam gledao u zadnjih desetak godina mnogo puta, a ne smije se niti pomisliti da su bile u funkciji predgrupe, fantastično odradile vokalni performans koji sve više nalikuje na onaj minimalistički pristup Meredith Monk & Vocal Ensemble kojeg sam davno u mom stanu na zagrebačkoj Folki puštao Lidiji Dokuzović kad je tek počela pjevati u Afionu. Sjećam se da je bila s nekom frendicom, nešto smo sitno snimali za moj Tehac album i čestitarski radio pozdrav tuzlanskom web-siteu barikada.com, a usput sam im pustio i tuzlanski bend Machina stacioniran u Leipzigu, onu nadrogiranu stvar "Epos o Marini" (machineria.bandcamp.com/album/epos-o-marini) od skoro pola sata, one su začuđeno slušale čitavu fabulu pokušavajući shvatiti horror LSD fabulu i zašto sam im to pustio. Sreća je bila u tome da Lidija nije bila konzervativna, došla kod mene luđaka i upila iskonsku snagu alternative koju je malo-pomalo uspjela prenijeti na vokalni zbor nastao nekoliko godina kasnije.
[ Kosan feat. Martin Ladika 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb ]

Kosan feat. Martin Ladika 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb   © Horvi

Nimalo se ne hvalim da su Čipkice možda nastale u ideji baš taj put i da sam Lidiji pokazao kuda i kamo treba ići, možda samo kao fitilj. Kako god, onako umoran, odgledao sam prvih 5-6 pjesama, a onda sjeo u čistilište Vintagea, prostor između pozornice i šanka vidjevši da, pa najmanje 250-300 ljudi voli taj vox-extended etno-world-music na razmeđi spomenute velikanke Meredith Monk s relevantnim obradama balkanske narodne i tradicijske ostavštine od obaveznih kajkavskih, dalmatinskih, istrijanskih, bosanskih, preko srpskih, makedonskih i bugarskih pjesama, njih sveukupno cirka 26 razdvojenih u 6-7 zasebnih particija sa specijalnim najavama, a i koliko-toliko uređenim koreografijama jer skučenost pozornice, na kojoj je povremeno znalo biti i više od dvadesetak osoba nema dostatnu prostornost. Naime, uz 18 članica zbora, tu i tamo su uskakali mužjaci sa gajdama, sopilama, dvojnicama, tamburom, kojekakvim udaraljkama i puhaljkama kojima originalne nazive treba tražiti upravo od muzikanata. Elem, od onog acapella zbora pretvorile su se u kombinirani performans s glazbenim ritmovima i melodijama na koje se zaplesalo i skandiralo, jako ugodno za čuti, a bome i gledati jer su maksimalno dotjeranog imagea crveno-crnih dezena s posebno naglašenim ukrasima na glavi što se može vidjeti u priloženom videu kada su se njih četvoro priključile narednim akterima u pjesmi "Ive kosi".



Da ne ispadne kako sam Čipkice namjeravao preskočiti i zaobići, nikako, ali umor me prisilio na to, čisti fizički, teško mi stajati, no da sam propustio KOSAN, kao što sam u jednom trenutku poželio od umora da sam kod kuće u krevetu, ne bih mogao niti pretpostaviti što propuštam. Ovo je oktet multižanrovskih specifikacija sa čvrstom ritam sekcijom bubnjara Marka Šturmana i basista Pavla Kladarina u najoriginalnijem imageu u crnoj dugačkoj haljini. E, taj bas je moćan, tvrd, metalik funk poput nekadašnjeg Rickenbackera i pravo odvaljuje u istureno naglašenoj funkciji, a kad ga ne bi bilo, efektivnost snage bi opala za najmanje trećinu amper-sati.



Kako sam ih ovom prilikom prvi puta gledao, iznenađenje je bilo tim veće: digeridoo, djembe, gitara, dakako Roko Margeta sa svojim klavijaturama, zatim neobičan frontmen skoro pa klaun-cirkusant, te violinistica Sundari Sunchi Dropulić, a sve skupa to zvuči obilato psihodelično i nadasve plesno. U žešćim temama ostavljaju dojam Transglobal Underground križanog s Gogol Bordelo bez hc/punk aditiva, a u mekšim i atmosferičnijim momentima Roko navlači na reggae/ dub. Osnova je world-music slobodan za svakojake improvizacije i fuzije, vrlo blisko bratskoj frakciji Kudikamo? samo što ova ekipa ima daleko kompaktniji i slojevitiji siže.



Tog neobičnog frontmena baš nisam kontao što li sve ne zbori, doduše ne pjeva neke arije, barata polumelodičnim recitacijama što nisu niti repanje, a niti klot spoken-word, ali ima jaku karizmu u komunikaciji s publikom, te se umije povući sa strane kada ne igra vodeću ulogu. Inteligentno i šarmantno to izvodi čak i pantomimom, a pred samim krajem je usnimio duboke vokalne mantre svakog člana benda na mikrofonski dodatak - neki vokoder efekt poput gitarske pedale što je nosi oko pojasa a'la torbica pederuša (nemam pojma koji je naziv), te se spustio među publiku repetirajući svaki ispušteni glas u gromoglasno sablasan zvučni dekor. Momak ima smisla i potencijalnog adrenalina usmjerenog drito u suštinu čitave ove transžanrovke fuzije.





E, a onda stupiše kao specijalni gost momčina u velikom kreativnom usponu - Martin Ladika koji mu je skoro oduzeo taj magičan feedback s auditorijem ispričavši na svoj originalan način bizarnu priču iz pećine, te se još nekoliko puta mjestimično vraćao u poziciju frontmena razbarušivši čitav show potpirujući osebujno vatrenim i vižljastim isijavanjem. Pred samim krajem violinistici je nešto zaštekalo s adapterom i priključkom, pa se prepustila plesu, a sve je djelovalo spontano i uigrano kao da je baš tako unaprijed predviđeno. Manje-više čitav video zapis je ovdje priložen, jedino sam nehotice propustio dugačak digeridoo uvodnik sa psihodeličnim minimalističkim zatjeravanjem u prvu stvar "Interdimensional Bamboozle Jam", uf... Naime, uključio sam kameru, a tek sam nakon par minuta skužil da nisam stisnuo 'rec'. Mulac debil. Šteta. A baš bio odličan uvodnik. Drugi put ću valjda okinuti na vrijeme i nadam se, neće me uhvatiti ovoliko umornog i bezvoljnog, no nakon svirke mogu samo reći da su ulijali strahovito mnogo pozitivnog adrenalina i raspoloženja nakon kojeg mi taj fizički premor više uopće nije bio bitan, što će reći da Kosan ima terapeutski učinak kojeg valja čim prije ponoviti.





horvi // 30/05/2023

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*