home > koncert > SFUMATO + SKOTNI VRAG, 02/06/2022, Vintage Industrial, Zagreb

kontakt | search |

SFUMATO + SKOTNI VRAG, 02/06/2022, Vintage Industrial, Zagreb

Mali Petak četvrtkom u Vintageu je po već dvocifrenoj brojki u nizu okupio solidnu armadu posjetitelja s dva zanimljiva benda. Prvi od njih, zagrebački trojac SFUMATO ima pozamašnu kilometražu koncerata s dva albuma koja su prepleli na ovome koncertu, a virovitički SKOTNI VRAG tek kreće u (samo)dokazivanje pred audijencijom.



Klasičan funk s blagim rock elementima u isključivo instrumentalnim kompozicijama, Sfumato su prodefilirali kroz repertoar u poprilično profi izdanju. Pa iako im nije stilski rakurs ozbiljnača od hladnog i konciznog žanrovskog figuriranja, taj njihov pristup je razigrane koegzistencije izbjegavajući suhoparnu shemu što se najbolje uočavalo u kompozicijama s drugog im albuma "Knauf" (JeboTon, 2022) na kome su uz jazz-fusion dublje uronili u psihodeličnost s natruhama duba. Vrlo dobra ritam sekcija i osobita slojevitost gitare Matka Bobića sklonom ka eksperimentalnijim izazovima ugodno su prošetali od laganijih do dinamikom satkanih fragmenata premda im improvizacija nije osnovni prioritet.

Za razliku od njih, Skotni Vrag je pravi vrtirep od cirkusa. Em su vizualno bizarni u fratarskim raznobojnim haljama, em svako malo skaču u eksperimente, breakove i nenadane improvizacije, em se baš onako kvalitetno cinički podsmjehuju ljudskim glupostima da u nekim trenucima možda niti sami ne znaju oli se nadmeću sa cinizmom ili uistinu drže do ozbiljnosti. Naravno, svirka im je uštimana, tu nema pogovora, ali vole odskočiti u gabaritima od studijskih varijanti zašibajući čak i u d'n'b pokazavši široku stilsku transparentnost što se očitalo u produljenoj izvedbi singla "Budimpešta".
[ Romano D. Franto gost Skotnog Vraga, 02/06/2022, Vintage Industrial, Zagreb ]

Romano D. Franto gost Skotnog Vraga, 02/06/2022, Vintage Industrial, Zagreb   © Horvi

To možda za čistunce u audijenciji i nije neki primamljiv poticaj, zna se, ovako relativno friški bend s debi albumom "Skotni vrag" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=31452 (Dostava Zvuka, 2022) bi po ustaljenim načelima trebao prvo dokazati legitimitet snimljenog materijala, no očito da oni ne njeguju takav klasičan profil benda. Ha, sad, da li su inscenirali ili stvarno nisu imali rezervne žice za gitaru kada im se dogodio kuršlus s pucanjem četvrte žice već na samom početku svirke, teško je bilo za odrediti, no od toga su napravili neočekivani performans s elektronskom plesnom matricom na koju im se pridružio Romano D. Franto kraćim pantomimičarskim skečevima.

Zadovoljština: NLZJ34ogMPY



Kako god, možda je fakat bio problem od žica, a možda je sve unaprijed režirano; snašli su se prikazavši ljudsku smušenost jer kod umjetnika ovakvog kova uistinu ne znaš što valja očekivati. Romano se još neko vrijeme špancirao po pozornici uključivši se u temu "Zadovoljština" uz prateći saksofon Pastora Matera, kasnije je bio klaun pored pozornice, a sve je ovo nalikovalo na egzibicijsku poslasticu nekadašnje Laboratorije Zvuka s kojom postoji mnogo zvučnih, stilskih i žanrovskih podudarnosti. Album su gotovo u cjelosti prezentirali pokazavši šaroliki kolaž crossover mutacija od pjesme do pjesme. Zabavni su i uživaju u tome, a iskreno govoreći, više od ovakvog nastupa se i ne može očekivati jer im tek predstoji dorađivanje tehničkih detalja za kompletnu audio-vizualnu promociju. Prerano su skočili u rock spektakl zahtjevnih struktura na paralelama Bowievog Ziggyja, morati će se potruditi da show glancaju i usavršavaju mic po mic. Ne ide baš sve otprve i u principu ovo nije bilo nimalo loše zamišljeno, ali da bi bilo dostatno primamljivo široj publici, valja im konciznije poraditi na režiji, scenografiji i kompletnom dojmu.

horvi // 04/06/2022

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*