home > koncert > Primavera Sound Festival @ Barcelona, 30/05-04/06/2017 - Svega pomalo, PSF02

kontakt | search |

Primavera Sound Festival @ Barcelona, 30/05-04/06/2017 - Svega pomalo, PSF02

Evo još malo detalja o netom završenom festivalu, koje sam podijelio u par podnaslova.

Blast from the past

Ovogodišnja Primavera je, po principu "za svakog ponešto", ponudila i dosta programa za stariju publiku, no osim Van Morrisona i Aphex Twin nitko nije stigao do velikih pozornica. O imenima kao Annette Peacock ili Elsa Soares nisam ni razmišljao, dok sam Aphexe i Front 242 na žalost propustio zbog The Black Angelsa i The Wedding Present. Ono što sam vidio od repertoara bilo je više nego zadovoljavajuće. Descendentsi praše ko u najboljim danima, a sudeći prema majicama te večeri i gomili ispred Primavera stejđa u skoro prime time terminu, moglo bi se reći da nisu zaboravljeni. The Damned i Skinny Puppy bačeni su u kasne (ranojutarnje) termine, što je vjerojatno i smanjilo količinu publike. I dok su Capt Sensible i ekipa pomalo parada samih sebe, Skinny Puppy su zvučali izvrsno i bili potpuno unešeni u performans, no umor nije dopuštao da ih do kraja ispratimo. U ovu skupinu još možemo ubrojati The Wedding Present, a o njima ste već čitali.

Na krivom mjestu u krivo vrijeme

Ovako veliki festival jednostavno mora generirati i nekih grešaka. Ponekad su greške u pozvanim bendovima, a ponekad u pogrešnim mjestima ili vremenima. Vjerojatno najveća greška dogodila se s Van Morrisonom, koji je u svojstvu headlinera nastupio na glavnoj Heineken pozornici, što je svakako bio prevelik zalogaj za njega. Sofisticiran zvuk njegovog benda gubio se u zraku, a količina publike nije bila dostojna njegovog imena. Oni su svoj set odradili profesionalno, Van pjeva i puše u sax kao da mu je 30, a ne 70, no ostaje žal što se to nije odvijalo u primjerenijem prostoru. U isto je vrijeme Angel Olsen prepunila prostor ispred Ray Ban stagea, pa bi dovoljna bila samo zamjena tih izvođača. O kvaliteti Olseninog nastupa ne bih previše, jer nisam slušao više od dvije pjesme, koje su bile prilično dosadne i nikako za ovakav ambijent. Slično je bilo i sa Seu Jorgeom, koji je ni kriv ni dužan dobio headlinerski termin iste večeri na istoj pozornici. E sad, kak to izgleda kad se čovjek s akustičnom gitarom nađe ispred kojih desetak tisuća ljudi, znat će samo on. No ono što se čulo od njega je skoro pa tišina. Puno je ljudi došlo čuti Bowieve pjesme na portugalskom. Na žalost nisu puno čuli. Neki manji zatvoreni prostor bio bi puno primjereniji za ovaj nastup.

Dogodilo se a nije trebalo

I prije oficijelnog dijela, krenuli su koncerti vezani uz festival. Za utorak su bili najavljeni Cigarettes after Sex, koji su bez albuma rasprodali Tvornicu, a za srijedu i besplatan koncert za sve, a ne samo imaoce festivalskih narukvica, što je bio poklon festivala gradu, najavljeni su St. Etienne. O kako sam se veselio što ću konačno vidjeti bend koji sam jako volio u mladosti i trenutni hajp bend. O kako sam zažalio!

CAF su svirali u gradu, u dvorani Apolo, čija je veća dvorana nešto manjeg kapaciteta od Tvornice, a manja veličine Attacka. Program se odvijao paralelno u obje dvorane. U manjoj se odvijalo predstavljanje poljske metal, elektro i folk scene, dok su prije CAF odsvirali simpatične "španjolske Punčke" Les Sueques i nedorečene i zaigrane Let's Eat Grandma.

I onda dolazimo do "cigareta". Prvo moram reći da su mi dream pop i shoegaze najdraži muzički pravci i da bi Mazzy Star ili Cocteau Twins mogao slušati i gledati unedogled. Zašto sam baš ove bendove izdvojio? E pa zato jer "cigarete" upravo zvuče ko križanac njih s atmosferom Mazzy Star i "koktoovskim" gitarama samo s muškim vokalom. I sad dolazimo do problema. Pjevač tijekom cijelog koncerta ima facu "meni je najteže na cijelom svijetu" i osim te emocije nema ni jedne druge na njegovom licu, dok se muzička podloga iz pjesme u pjesmu ponavlja dok ne postane jednolična duga ravna linija. Vjerojatno sam previše očekivao od ovog benda, čijih mi je par pjesama koje sam čuo bilo skroz simpatično, pa je razočaranje bilo proporcionalno očekivanjima, što je uzrokovalo odlazak prije kraja koncerta. Kao i kod Tvornice, očito je i tamo hajp napravio svoje, pa se dvorana prepunila. No, kao ni mi, mnogi nisu uspjeli odslušati do kraja. Vjerujem da ih ni organizatori nisu pogledali uživo prije poziva, jer da jesu, sigurno ih ne bi pozvali. No možda su ih zato i nisu stavili u oficijelni dio festivala.

Drugo razočaranje dogodilo se sljedećeg dana uz St Etienne. Stvarno volim taj bend i često slušam njihov best of ili ponajbolji album Foxbase Alpha. Moglo bi se reći da su bili jedni od začetnika elektro pop muzike i da su mnogim današnjim bendovima bili uzor. Danas oni na stejđu izgledaju prilično "out of time". Iako je Sarah dostojno ostarjela i još ima glas, druga "teta" koja joj pomaže, svojom pojavom je prava "teta", da ne kažem "baka". Cijeli njihov nastup ličio je na terasa gažu u nekom lošem hotelu na Jadranu, a to su pospješili izvođenjem većeg broja novih pjesama, koje zvuče, kao da su snimljene u normalnoj brzini i onda usporene, dok su vokali ostavljeni u normalnim brzinama. Šteta!
Nakon ovakva dva dana, pitao sam se što će biti s festivalom!? Srećom...

Preklapanja

Kao i na svakom pravom festivalu, zbog preklapanja programa, dogodi se da neki izvođači izvise zbog drugih. Nekiput to ispadne dobro, a nekiput žalimo zbog odabira. U slijedećim primjerima nisam zažalio, iako me kopka da li bi bilo isto da sam drugačije odlučio. Tako sam propustio Bon Iver zbog The Afghan Whigs, AphexTwin zbog The Black Angels i King Gizzarda, Front 242 zbog backstage giga The Wedding Present, Mogwai secret gig zbog Radio Dept. i Priests potpuno i Skinny Puppy djelomično zbog umora i kasnog početka.

pedja // 08/06/2017


PS: Sutra očekujte izbor najboljih koncerata s festivala...
Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*