home > koncert > Noel Gallagher's High Flying Birds @ Anfiteatro Camerini, Piazzola sul Brenta, Italija, 08/07/2015

kontakt | search |

Noel Gallagher's High Flying Birds @ Anfiteatro Camerini, Piazzola sul Brenta, Italija, 08/07/2015

...ili kako odabrati najgori ljetni dan za odlazak na 300tinjak kilometara udaljeni open air koncert

Priča počinje u Ljubljani sparnog poslijepodneva, kada nam je gđa Đurđa Garmin saopćila da smo na odredištu oko 17:36, što nam je ostavljalo i malo vremena za turističko razgledavanje. A odredište je bilo Piazzola sul Brenta, mali pitoreskni gradić u blizini Padove, gdje se tijekom srpnja održava tzv. Hydrogen festival, na kojem osim Noela Gallaghera, nastupaju i Lenny Kravitz, Chemical Brothers, Ben Harper i mnogi drugi. No, festivalski dani nisu spojeni i nema festivalske karte, nego se karte kupuju odvojeno za svaki koncert posebno i nema one festivalske napetosti. Taj koncept, ove godine nudi Zagreb Calling.
[ Villa Cotarini i Lana ]

Villa Cotarini i Lana   © pedja

E sad, zamislite da neko selo u Hrvatskoj od cca 1.000 stanovnika krene raditi takav festival i pokuša dovesti ovakva imena. Ne možete?! Ni ja!

Enivej, na tako nešto već sam naletio na festivalu Fiera Della Musica, u još manjem mjestašcu Azzano decimo, kraj Pordenonea, koji će i ove godine Vaši izvjestitelji posjetiti. U tim mjestima svi žive za taj festival. Cijelo selo je upregnuto u organizaciju. I staro i mlado. Neki prodaju karte, neki imaju štandove s pivom ("birra grande" = 3 dcl. WTF? Kakva je onda mala?! A okus = gori od žuje na inmusicu!), neki su "sicurezza", ali nitko od njih ne zna ni beknuti engleski. No, krenimo prvo na put.

Sve je išlo dobro do Palmanove ("taman bi stigli u šoping dok se ova gužva raščisti" - op. lana), kada smo ugledali ljubazni talijanski promjenjivi prometni znak, koji nas je obavještavao da nam slijedi kolona duga cca 7 km. Ispostavilo se da nas nisu htjeli prestrašiti, jer je kolona ipak bila malo duža, pa smo tu izgubili skoro sat vremena, ali još nam je uvijek ostalo dosta vremena za sve, pa smo nervozu ostavili za neku drugu priliku.

I kod Padove nas je dočekala lagana gužvica, ali zanemariva u odnosu na onu prvu. Samo pola sata. U međuvremenu nas je i kiša oprala. I to je bio jedan od dva najavljena pljuska tog dana. Iako ni traga kiše nije bilo dva tjedna unatrag, a bome nema ni dva tjedna unaprijed, baš se nebo tog dana odlučilo raspizdit, i poslati tuču i oluju. Kasnije smo saznali da je dio oko Venecije, kroz koji smo prolazili poharao tornado, a tome smo se mogli uvjeriti i na benzinskoj na kojoj smo stali u povratku, koja je bila bez krova.
[ stejdž i bekgraund ]

stejdž i bekgraund   © pedja

I još uvijek smo došli na vrijeme da pokupimo svoje karte, razgledamo mjestašce i ubacimo poneki zalogaj, prije najavljenog početka u 21:45. Međutim… Karata nije bilo! Uredno plaćene karte nisu se pojavile na kiosku za podizanje karata. E sad, s mojim talijanskim i engleskim cure koja je radila tamo, uspjeli smo se dogovoriti da dođem za pol sata, pa da će isprintat karte, jer im nije radio WI-Fi. Ispostavilo se da nisam bio izdvojeni slučaj, pa sam prihvatio "skuzi" ispriku. Uz loš kebab i još lošiju pivu, brzo smo ušli u koncertni prostor, da probamo popraviti predkoncertni doživljaj. U čemu smo i uspjeli, barem donekle.

Pozornica je smještena ispred Ville Cotarini, koja je predivna barokna vila koju su počeli graditi u 16. stoljeću, a završili je u 18. i sa svojim dodatnim zgradama čini veći dio centra mjesta. U ovakvom okruženju, sigurno je odlično svirati, pa je čak i Noel u jednom trenutku pitao "Who lives here? Balotelli?".



S prvim znacima mraka, vila je dobila svoje zanimljivo osvjetljenje, a pozornica se zamračila, da bi uz zvukove Shot a Hole in the Sun, Noel plus četiri "visoko leteće ptičice" istrčali i uz gromoglasno odobravanje, krenuli sa (Stranded on) The Wrong Beach. A na nebu, k'o da je čekalo da se napravi "rupa u suncu", krenuli su se ganjat tmasti oblaci, a munje su sijevale sve bliže i bliže. Neizbježno je bilo da će se obistiniti i drugi najavljeni pljusak za taj dan. Samo je stigao malo ranije od najavljenog.
[ NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS ]

NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS   © pedja

No, do toga, uspjeli smo uživati u novim Lock all the Doors i In the Heat of the moment, starijim The Death of You and Me ili Everybody's on the Run ili još starijim, odnosno pjesmama grupe Oasis, Fade Away ili Champagne Supernova. Noel je bio raspoložen. Pričao i nadvikivao se s grupom "navijača" između pjesama (u jendom trenutku netko mu je dobacio čips na stejdž, a on je prokomentirao da su čini se prošla vremena, kad su ga gađali ženskim gaćicama), bend je bio precizan i moćan, a tri duhača koja su se povremeno ukazivala davali su snagu i uvjerljivost pjesmama. Iako sam očekivao da će mi vrhunci doživljaja, biti pjesme Oasis, preuzele su me nove pjesme, jer su odsvirane s dušom i srcem, dok se za Oasis doima da sviraju prek k…, samo zato jer to trebaju zbog publike. Ne kažem da to loše zvuči, ali možda da su se malo potrudili oko aranžmana, pa ih zapakirali u novije ruho… No, bilo kako bilo, oko polovice koncerta, taman pred kraj Champagne Supernova, nebo se otvorilo i krenuo je biblijski pljusak. Koji smo mogli, pobjegli smo pod neke krovove, a i svirači su se bome povukli.
[ NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS ]

NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS   © pedja

Potop je trajao cca pola sata, no s prvim znacima prestanka, vratili su se i svirači, te profesionalno krenuli prema kraju koncerta. Uslijedile su odlične The Dying of the Light i AKA... Broken Arrow, a bome Whatever me pogodila malo žešće nego prethodne Oasis pjesme. Kad sam čuo Masterplan, koja je inače u setlisti zadužena za početak bisa, shvatio sam da ovdje nećemo vidjeti još jedan njihov odlazak i povratak s bine, pa smo se tijekom AKA… What a Life i s početkom Don't Look Back in Anger, strateški povukli prema izlazu da dođemo do auta prije nego krene gužva i krenemo na neizvjestan put natrag.
[ NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS ]

NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS   © pedja

Naravno, kišilo je i sijevalo dobar dio puta, ali barem nije bilo nekih većih zastoja, pa smo se vratili u stan u neko razumno vrijeme, jer neki od nas, su ipak morali na posao ujutro.

Sve u svemu, ovo je koncert koji sigurno nijednom akteru koncerta, bilo da je bio tamo kao gledatelj, izvođač ili radna snaga, neće još dugo izaći iz glave. Iako glavni razlog tomu, neće biti odlična svirka benda, ista se ne može negirati, međutim "viša sila" je ovdje pobijedila i nadjačala muzički doživljaj.
[ NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS ]

NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING BIRDS   © pedja

pedja // 09/07/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*