home > koncert > MASTODON @ Tvornica, 13/06/2015

kontakt | search |

MASTODON @ Tvornica, 13/06/2015

Iskreno rečeno, nisam baš bio osobiti optimist prilikom trećeg gostovanja američkih metal velikana u našu metropolu. Mada su prethodna dva puta nastupali pred pozamašnom audijencijom na InMusicu 2011. kada su jako loše zvučali odsviravši s pola snage, te u dvorištu Močvare, odnosno Jedinstva 2012. gdje su tonski i scenski daleko bolje ušli u igru s Gojirom i Slayer, bojazan od neusklađenog zvuka nije bila neopravdana. Tvornica se mnogo puta pokazala hermetična za ovakav tip mjuze gdje se zvučni zid mora hvatati idealno primjerenom, znalački usklađenom tehnikom i inim parametrima. Nisam samo ja bio skeptik, moglo se prije koncerta čuti uzdisanja i komentara 'joj, samo da zvuk ne bude šepav', a copranja i predviđanja su se otprilike pokazala točnima kad je bend izašao na pozornicu: zvuk se 'tražio' skoro dobra tri četvrt sata i kad slušni aparat senzorira takvu neskladnu frekvenciju utopivši se u razlomljenosti bubnjeva i visokih kakofoničnih gitarskih distorzija, tek s vremenom primijeti da se ipak nešto popravilo, popeglalo i kompaktno uskladilo.
[ mastodon ]

mastodon   © iv

[ mastodon ]

mastodon   © ivica šitum

Stigavši u Zagreb, velika svjetska turneja prehvaljenog i pretenciozno precijenjenog posljednjeg albuma "Once More 'Round The Sun" koji je zahvaljujući hit-singlu "High road" bio u nominaciji za Grammy, podsjetila je na onu fazu rockerskog rada koji se kreativno ispucao i sada se traži u širokim mainstream relacijama. Razmekšanim pjesmama s jednostavnijim aranžmanima i primamljivim performansima baš upravo kao i u slučaju gostovanja In Flames prije 3-4 godine u Boogaloo kad je većina starih fanova sa zadrškom prihvatila njihove novije radove uvijene u alternativni i nu metal. Sve je to vrlo slična priča Metallice nakon albuma "...And Justice For All" i početka multimilijunskih tiraža počevši s "Black Albumom" nadalje. Formule i sheme su otprilike iste za ubadanje uspješnog recepta.
[ m ]

m   © ivica šitum

Ali, za Mastodon je krenulo vrlo traljavo u zvuku s prve dvije pjesme "Tread lightly" i naslovnom "Once more 'round the sun" s posljednjeg albuma. Ustvari, trebalo je početi hitoidno i furiozno, pa čak niti "Blasteroid" s daleko boljeg "The Hunter" (2011), ni "Oblivion" (album "Crack The Skye", 2009) nisu polučile neki bolji tonski rezultat. Taj zvuk je stalno klepetao u neusklađenim disharmonijama s još ponekom skladbom, šteta, jer su također friške pjesme post-grunge rokačine "The motherload" i stonerski kompleksna "Chimes at midnight" baš zamišljene kao 'podizačice' atmosfere. Tek kad su zasvirali hit-singl "High road" zvuk se znatno popravio, a tad je prošlo gotovo pola koncerta i pravi suživot interakcije benda s publikom je mogao početi na vrlo visokoj razini.
[ mastodon ]

mastodon   © ivica šitum

[ mastodon ]

mastodon   © ivica šitum

Interesantno je da kao i u slučaju spomenutih In Flames, publiku Mastodona u prvim redovima većinom čine vrlo mladi ljudi: tinejdžeri, post-adolescenti i ekipa do maksimalno 27 godina i to podjednako muški i ženski, a k tome, svi grleno pjevaju i skandiraju njihove pjesme bez obzira bila to najstarija "Ol'e Nessie" s debi albuma "Remission" iz 2002., nova post-grungerska "Halloween" ili instrumental "Bladecatcher" s jednog od ponajboljih im ostvarenja "Blood Mountain" (2006). Ostao sam iznenađen što ova mlada publika očito vrlo dobro kapira njihove stilske metamorfoze, pa tako niti jedna pjesma s repertoara nije prihvaćena površno, ravnodušno i nezainteresirano. Još najbolji dio koncerta otpada na pjevača i basista Troya Sandersa koji s istim spregama pjeva stare growlove i nove 'clean' varijante sve više ističući da će budućnost benda evidentno krenuti u ovome drugospomenutom pravcu. Blažem i daleko ekonomičnijem, no da li i kreativno homogenijem, teško je za pretpostaviti, ali činjenice zvijezdanog statusa u zadnje 3-4 godine su neosporive. "Once More 'Round The Sun" svakako nije njihov najbolji album, ali je zato najkomercijalnije urađen baš upravo za ovakve prilike da publika sluša koherentne pjesme s refrenima i solažama, a ne kao prije psihodelični prljavi metal session kojeg su upriličili u izvedbama "Megalodon", "Crystal skull" i vrlo dugačkoj "The czar", elem pjesmama iz prošle dekade koja je po svemu sudeći bila njihov fokus stvarateljstva, a s njima su i okončali zvanični dio svirke.
[ mastodon ]

mastodon   © ivica šitum

Na ogromno inzistiranje auditorija izašli su i na bis za kojeg je alfa i omega, bradati Brent Hinds izjavio da ga nemaju običaj svirati, te su otprašili ono što najbolje znaju - "Blood and thunder", ako se ne varam, ta pjesma im je na repertoaru po treći put u Zagrebu i prilikom narednih gostovanja mogla bi im poslužiti kao himna koja povezuje mnoge generacije poput "Sunday, bloody sunday" U2. I obećali su da će ponovno doći jer ta sjajna interakcija publike koja je ostvarena ovom prilikom, ne može ostati samo kao jedna solidna točka na njihovom tour kalendaru. Osim toga, ovo je bio njihov jedini koncert u ovom našem regionu, pa su tako dohajali fanovi iz dežele, BiH i Srbije, neki čak i po prvi put u Hrvatsku samo zbog omiljenog im benda. Mastodon to vjerojatno i ne znaju šta sve ti mladi ljudi rade da bi došli na njihov koncert jer su upravo u fazi transplantacije iz nekad psihodelične alternative u mainstream za, usudio bih se reći, stadionske razmjere. Još kad neka komercijalna radio stanica shvati da su "High road" i "Ember city" (izvedena prije samog finiša) daleko žešći, a i komercijalni komadi od 'žestokog' Lenny Kravitza, Uriah Heep i najenergičnijih Muse i Foo Fighters proći će dost vremena. Mastodon su postali veliki bend s ogromnom reputacijom i komotno su na ovome zagrebačkom koncertu mogli odsvirati cijeli novi album "Once More 'Round The Sun" jer se jasno vidjelo da publika samo čeka te pjesme. Ko' na koncertima R.E.M. kad su objavili "Green", a potom i "Out Of Time". Stare pjesme više nisu bitne. Bitna je nova faza Mastodon, a ta je evidentno komercijalna i naredni album će im biti, kako stvari stoje, bomba s hitovima. Neće se oni vraćati na ono što su već uradili. Only way is up. Možda će postati slično nešto novoj Metallici, a tad ih više nećemo gledati u Tvornici nego u Domu sportova ili na Maksimiru. Samo treba jedna-dvije prave komercijalne pjesme za selo-veselo, a oni to umiju napraviti. Upravo su baš u toj fazi da konstruiraju The Rolling Stones/ Pink Floyd metal bend za 21. stoljeće.
[ mastodon ]

mastodon   © ivica šitum

Promijena stila i pristupa je jasna, ovi dečki iz Atlante znaju što rade i fokusiraju se da postanu najveći heavy bend današnjice. Čak su navukli i hipsterske uske hlače, a brade drvosječa ionako imaju, mada u toj mladoj golobradoj publici nisam baš uočio dečece s bradurinama. Koncert je bio fenomenalan, precizirano govoreći, zanemari se taj loš zvuk s početka, jedno je tonska proba u praznoj dvorani, drugo je kad auditorij uđe u njega i 'pokupi' akustiku. A treće je izvedba. Mastodon su nakon tih neskladnih prvih 45 minuta zvučali solidno i uvjerljivo, onako kako i trebaju. Onako kako ih se zna s albuma: donekle kompaktno čisto s dozvoljenim opstrukcijama zvuka što će reći da bi možda tonski dekor ipak bio bolji da ga je isprobavao neki predizvođač.

horvi // 14/06/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*