home > koncert > TAMARA OBROVAC TRANSHISTRIA ENSEMBLE @ Lisinski, 28/05/2015

kontakt | search |

TAMARA OBROVAC TRANSHISTRIA ENSEMBLE @ Lisinski, 28/05/2015

Tamara Obrovac i njen Transhistria Ensemble izveli su još jedan od mađioničarskih trikova, gdje vas glazba u trenutku translatira negdje daleko, a u dvorani ostane prisutno samo tijelo. Koncert je iskorišten za promociju novog albuma Canto amoroso, čiji izlazak se u dan poklopio s promocijom istog u Lisinskom. Nakon koncerta, Tamara je potpisivala album čija kupovina je moguća jedino na njenim koncertima, tako da svi koji su ga kupili u ovom trenutku imaju svojevrsni raritet.

Koncert je otvorila kraćom uvodnom solo dionicom na flauti, koja otvara pjesmu "Tomizziana". Nakon što joj se pridružio bend, bilo je vrlo brzo jasno da su svi našpanani, željni svirke i u formi, onoj pravoj improvizatorskoj. Nisam siguran tko je večeras najviše bio u prvom planu, Tamara ili ostatak benda. Za one slabije upućene, Tranhistria Ensembe uz Tamaru čine: Uroš Rakovec / gitara, mandola (SLO), Žiga Golob / kontrabas (SLO), Fausto Beccalossi / harmonika (IT) i Krunoslav Levačić / bubnjevi (HR). Međusobno toliko dobro komuniciraju, da bi, u nogometnom žargonu, posramili i veliku Barcelonu.Na koncertu su svirali strogo pjesme s novog albuma, svi odreda su si dali oduška u improvizaciji. Tako je prvih par pjesama u glavnoj ulozi bio Žiga, zatim Kruno, a pred kraj koncerta na svoje su došli i Fausto i Uroš. Teško je reći koje pjesme u živoj izvedbi treba izdvojiti, ali jedna od pjesama, koja je zaživjela i u video formi - "Se me ra morta privari", sve više i više ima obilježje jednog velikog malog hita,koji uživo ima predivno opipljivu percepciju tame. I čini se da je baš svi u bendu vole svirati.

Pričala je Tamara između pjesama o svome tati, koji je zaslužan za devedeset posto naslovnica njenih albuma, baki Uliki, jednom posebnom spermiju, a spomenut je bio i drug Tito. Ponekad je vodila bitku s bendom kojom pjesmom da nastave koncert gdje je Kruno drukao publiku da odluči. Spontanost koju ovaj ansambl ima i van pjesama oduševljava svojom neposrednošću. A Tamara, kao šef orkestra, se u trenutku improvizacije svog orkestra se maknula sa strane puštajuči snažniji spol da pokaže svoju moć. Svojom spontanošću i zafrkantskim pristupom cijeli bend stvara predivno pozitivno ozračje, gdje bilo kakve ozbiljne analize trenutno padaju u vodu. Bilo je tako trenutaka (na bisu) kada je Kruno odšetao s pozornice i sjeo u prvi red s publikom. Iako album obiluje ljubavnim pjesmama, one su i na albumu, a posebno uživo, daleko od bilo čeg sladunjavog. Za kraj službenog dijela ostavili su priču o bandama "Farabuti", u kojoj su iz svog etno jazza otišli u blues vode, u kojima su zvučali kao alternativni orkestar Nicka Cave-a, i na tren mi je palo na pamet kako bi njih dvoje mogli složiti moćan duet kojim bi glazbeno zadovoljili obje strane. I tu se dogodio prevrat iz bluesa u operetu, a kad više nisu znali koji glazbeni pravac da da Zagrebu, pitali su publiku za pomoć. Za bis je ostavljena "Sama (bez tebe)", koju sam i pri recenziji ovog albuma označio najsnažnijom pjesmom albuma, u kojoj su se do kraja ispraznili prenoseći emocije pjesme.

Svi iz ansambla su na završetku koncerta bili vidno iscrpljeni, što je još jednom potvrdilo teoriju koliko je naporno ispustiti do kraja dušu na pozornici. Uz gromoglasni aplauz, poklonili su se i pozdravili publiku. Cijeli bend osim glavne protagonistice otišao je s pozornice, a Tamara se još jednom zahvalila uz riječi: "dali smo sve od sebe!". I zaista jesu.

jura // 29/05/2015


PS: Fotke uskoro...
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Barcelona Gipsy balKan Orchestra @ Tvornica Kulture, 25/05/2023

Barcelona Gipsy balKan Orchestra @ Tvornica Kulture, 25/05/2023

| 30/05/2023 | jan vržina |

>> opširnije


cover: ČIPKICE + KOSAN, 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb

ČIPKICE + KOSAN, 24/05/2023, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 30/05/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Joke, Kali Fat Dub @ Dva Osam, 20/05/2023

Joke, Kali Fat Dub @ Dva Osam, 20/05/2023

| 23/05/2023 | jan vržina |

>> opširnije


cover: TRIBUTE TO THE POLICE, 20/05/2023, KCM, Zagreb

TRIBUTE TO THE POLICE, 20/05/2023, KCM, Zagreb

| 23/05/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: THE EXPLOITED + NULA, 10/05/2023, Boogaloo, Zagreb

THE EXPLOITED + NULA, 10/05/2023, Boogaloo, Zagreb

| 16/05/2023 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*