home > njuz > NOVA IZDANJA: Tamara Obrovac, Keckec, Mycena, Nipplepeople, Mary May, Hibrid, etc. & Sara Renar, Zebas, Pogonbgd, Nikola Vranjković, Como Bluff, Roza

kontakt | search |

NOVA IZDANJA: Tamara Obrovac, Keckec, Mycena, Nipplepeople, Mary May, Hibrid, etc. & Sara Renar, Zebas, Pogonbgd, Nikola Vranjković, Como Bluff, Roza

01. TAMARA OBROVAC - NOVI SPOT!

Novi video na skladbu "Muora" sa CD-a "TransAdriaticum" redatelja Matije Debeljuha. Skladba govori o "Muori", imaginarnom noćnom stvorenju kojim su prema predaji u Istri plašili djecu, a riječi su nastale Tamarinom reinterpretacijom i nadogradnjom stihova Milana Rakovca.

"Moja slika u glavi je više poetska nego strašna; ljetna noć obasjana mjesečinom, otvoren prozor, šumovi noći i moj otac kao dijete u svom krevetu na selu koji u polusnu vidi pokret zavjese i osluškuje da li je došla Muora", objašnjava Tamara.

Redatelj Matija Debeljuh o videu:
"Video je inspiriran narodnom predajom o strahu od "Muore", imaginarnog bića koje je prema istarskim legendama stanovnik noćnog svijeta. Tako je video posveta tom imaginariju kroz ljepotu prirode."



02. KECKEC - NOVI SINGL I SPOT!

Posle duže pauze, novosadski kanautor Keckec nam predstavlja svoj novi singl nesvakidašnjeg zvuka "Metamorfoza", u kojem se Blues gitare se prepliću sa Trip Hop atmosferama i ritmovima. Shpira je bio zaduzen za elektronski deo priče i produkciju, a saksofon je svirao Predrag Okiljević iz novosadskog benda Deep Steady. Autori videa su Dan Cristian Paduret iz rumunije i Shpira.



03. MYCENA - NOVI SINGL I SPOT!

Koprivnička eksperimentalna rock skupina Mycena najavila je svoj drugi album sa 20 minutnim singlom kroz video uradak. Album, kao i singl je potpuno drugačiji od album prvijenca te su ovog puta pokušali prikazati svoju viziju kroz malo žešći zvuk. Produkcija je na rubu prsnuća zbog pretjerane energije koja je uhvaćena kroz session snimanje albuma na kojem su svi svirali odjednom u istoj prostoriji.

Mycena je instrumentalni kult, derivat raznih koprivničkih glazbenika spremnih na eksperimentalnu improvizaciju. Projekt ima vrlo labavu formu te je stoga i svako njihovo okupljanje jedinstveno glazbeno iskustvo. Trenutno ga čini pet glazbenika koji iskušavaju granice psihodelije kroz nešto žešći zvuk i glasnoću.

Mycenu možete uhvatiti već 22. veljače u Vrbovcu u Rock Club Extreme kao support Francuzima Nature Morte.



04. NIPPLEPEOPLE - NOVI SINGL!

Nije tajna da su tajnoviti, ali da i svoje tajne dijele s publikom, pa je nova pjesma naziva "Tajna" logičan korak naprijed. Nakon cijelog niza odličnih singlova od kojih su posljednja dva, "Disko Epileptik" i duet s Detourom "Gledano sa strane", objavljeni u proteklih sedam mjeseci, Nipplepeople lansiraju novi neposredno prije početka turneje.

Turneja kreće iz zagrebačke Tvornice kulture u subotu 7. ožujka, nakon koje idući vikend na red dolazi riječki Pogon Kulture. Dom Omladine u Beogradu ugostit će bend 20. ožujka, kragujevačka Čaurnica dan kasnije, dok je sarajevski BIS na redu 4. travnja. Na posebno pripremljenoj turneji band će predstaviti novo aranžiranu set listu pojačanu svježim scensko vizualim elementima, a posjetit će neke od najboljih klubova i dvorana regije od kojih su mnoge već više puta rasprodali u prošlosti.



05. MARY MAY - NOVI SINGLE I LIVE VIDEO!

Mary May predstavila je live video nove pjesme "Save Your Prayers" sniman na privatnom koncertu održanom u zagrebačkoj 1. gimnaziji krajem prošle godine. Spotom se najavljuje skori nastup u Satiričkom kazalištu Kerempuh 28. svibnja na kojem će predstaviti dvostruko vinilno izdanje.

Na spomenutom snimanju u studenom, snimljena je proširena live verzija hvaljenog prvijenca "Things You Can't Put Your Finger On", ali ovaj put iz jednog pokušaja prenoseći energiju benda direktno u audio zapis koji će izaći na dvostrukom vinilu. Nastavak je to puta kojim je Mary krenula, obogaćena prisutstvom Luke Čapete, Marka Ferlana, Borka Rupene i Marina Živkovića. Promocija vinilnog albuma najavljena je za 28. svibnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu.
 
Ekipa koja je zaslužna za nastajanje snimljenih materijala predvođena je umjetničkim direktorom Krešimirom Katušićem, iskusnim tonskim snimateljem Hrvojem Nikšićem iz Kramasonik studija, šefom mixa i mastera Lukom Čabom iz Soundbrick studija te glazbenim producentima Lukom Čapetom i Petrom Milićem. Za video je odgovorna Hommage produkcija iz Zagreba.
 
Prije same promocije, Mary May planira objaviti ukupno tri videa s live snimanja kako bi i publika mogla osjetiti atmosferu ove stalne postave koja svojim instrumentima - električna gitara, kontrabas, bubanj/perkusije, saksofon i glas - daju novo značenje american folk žanra na ovim prostorima.
 
Album objavljuje boutique diskografska kuća Pass The Hat Records koju obilježava izdavanje upravo "one take" snimljenih albuma, a ovo im je nakon Reel Problemsa i Duetta Chapetlewsky treći album u nizu.



06. HIBRID, ETC. & SARA RENAR - NOVI SINGL I SPOT!

Hibrid, etc. u saradnji sa Sarom Renar predstavljaju video spot za pjesmu Na pola puta! Sa novim singlom, Hibrid, etc. nastavljaju sa muzičkim eksperimentisanjem, objedinjujući ražličite žanrove i utjecaje u njima jedinstven zvuk. Ovaj put im je u tome pomogla i hrvatska kantautorica Sara Renar.

Pjesmom Na Pola Puta najavljen je i istoimeni album koji izlazi 03.03.2020., na kojem će se naći 11 pjesama uz 12 gostiju, a pre-order albuma je dostupan na linku.

Sara Renar hrvatska je kantautorica i pjevačica. Njezin muzički izričaj je alternativan i eksperimentalan uz primjese indie i pop muzike i malo elektronike. Svojim live nastupom je prepoznata kao nešto novo na regionalnoj sceni te je u posljednjih par godina imala priliku da gostuje po cijelom Balkanu, kao i nekim Europskim gradovima. Dobitnica je mnogih prestižnih nagrada, poput Porin (najbolji album najbolji novi izvođač, najbolja ženska izvedba), Hrvatski Radio (album godine), IMPALA European album of the year nomination, itd.

Produkciju pjesme Na Pola Puta potpisuje Dino Aganović, vokal i tekst Sara Renar, gitaru Adanan Salihović, a back vokal Edin Baljić. Pjesma je snimana u Studio Podmornica i Studio Old Miklefield.

Video spot je realizovan u saradnji Platforme i digitalnog labela Podmornica. Režiju, kameru i montažu spota potpisuje Tarik Bičo, glavna uloga u video spotu je Darja Badnjević, a ostatak ekipe uključene u realizaciju spota čine Armin Ćosić (kostimografija), Ervin Golubović (asistent kamere).

Sarajevska etiketa Podmornica nakon objavljivanja svoje kompilacije pod nazivom Ispod Površine, te albuma grupe KOSMO i Kviteri, pjesmom Na Pola Puta najavljuje i istoimeni album grupe Hibrid, etc. koji će kao što je ranije pomenuto biti objavljen 03.03.2020.



07. ZEBAS - NOVI SINGL I SPOT!

Zagrebački bend Zebas krajem siječnja objavio je svoj prvi spot za singl "U obilasku".

U obilasku je jednostavna potreba bijega od ustaljene svakodnevice koja uporno kuca na šalter ne pitajući se tko je s druge strane. Svakodnevica, iako svakodnevna i potencijalno dosadna, ponekad zaista i je takva. Zato je opravdano, bez grižnje savjesti, uzeti pauzu od deset minuta i vratiti se (malo) sutra.

Spot za pjesmu snimljen je u solo aranžmanu na zagrebačkim ulicama i u radionici Zebasa uz dirigentsku palicu Franje Heršaka. Na pjesmi također gostuju Ivona Šarić (back vocal) i Jakob Filić (Synt).

Zebas je bend koji predstavlja novi zvuk na glazbenoj sceni, a koji opisuju kao sinergiju indie rocka, popa i funka s utjecajima dancea.

Svevremenski tekstovi i vibrantna glazbena forma provest će vas ljubavnim putovanjima, osobnim traženjima i društvenim razmatranjima na nepretenciozan način. Ovisno o vlastitom shvaćanju istog. Od plesnih ritmova do suvremenih balada u kompaktnoj formi za moderno vrijeme.

Zebase predstavljaju i sviraju:

Luka Zeba - akustična gitara / vokali
Matej Zeba - električna gitara
Roman Kovacs - bubnjevi
Matej Emer - bass gitara

U zanimljivoj formaciji zvučnog muškog vokala i akustične ritam gitare, pulsirajućih dionica solo gitare i beskompromisne ritam sekcije, zovu vas da se ukrcate i otputujete s njima.

Kao svako biće, i ova skupina glazbenih romantičara predstavlja živi organizam. Onaj koji se iz dana u dan razvija i mijenja oblike, a sve s jednim jedinim ciljem - dati novi zamah i pružiti dašak svježine domaćoj kulturnoj sceni. Trenutno rade na novim materijalima i pripremaju se za koncerte, a sve njihove aktivnosti možete pratiti putem Fejsa, Instagrama i, naravno, YouTube kanala.



08. POGONBGD - NOVI SINGL I SPOT!

Nakon prošlogodišnjeg singla Armija beogradski punk/rock'n'roll bend Pogonbgd objavio je spot za novu pesmu "Blok rok".

Novi singl odlikuje čvrst ritam i upečatljiv rif koji nadilaze i upotpunjuju dosadašnji muzički izražaj benda. Uz energične i jake poruke, Pogon promera granice žanra istovremeno ostajući dosledan svom prepoznatljivom autorskom stilu.

Pesma je snimana i producinara u studiju Mašina 23, krajem leta 2019. godine. Nešto kasnije, pred kraj godine snimljen je spot u karakterističnom ambijentu novobeogradskih blokova, koji verno dočarava ambijent i tematiku ove numere. I ovaj put značajnu pomoć priliom snimanja spota pružio je Strahinja Pavlović zajedno sa drugim prijateljima benda.

Pogonbgd postoji od 2004. godine. U prethodnih 16 godina bend je objavio tri studijska albuma - U samoodbrani, Moji heroji i Pogonophobia i dva singla Armija (2019) i Blok rok (2020). Prepoznatljiv po svojim euforičnim live nastupima, kao i iskrenim i jakim tekstovima, Pogon je zabeležio veliki broj klupskih i festivalskih svirki u Srbiji i regionu.



09. NIKOLA VRANJKOVIĆ - NOVI SPOT!

Uoči predstojećih koncerata u Nišu i Beogradu Nikola Vranjković je obradovao svoju publiku spotom za pesmu "Sretenje".

Autor spota je Miloš Macanović, a snimljen je na prošlogodišnjem velikom beogradskom koncertu u Kombank dvorani. Macanović je uz Aleksandra Veljkovića i Aleksandra Zeca bio i jedan od snimatelja, dok su tonski miks i produkcija delo Ivana Petrovića i Nikole Vranjkovića.

Pesma "Sretenje" originalno je objavljena 2001. godine, na Vranjkovićevom prvom samostalnom albumu "Zaovdeilizaponeti".

"Sretenje je jedna od onih pesama u čijem koncertnom izvođenju publika učestvuje od samog početka i veoma prosto vam objasni da sve sto šte radili na muzičkom planu u poslednjih 30 godina nikako nije bilo uzaludno", kaže Nikola.

Zajedno sa svojim bendom, Nikola Vranjković će uskoro odsvirati dva koncerta u Nišu, u klubu Feedback 5. i 6. marta, dok će nedelju dana kasnije, 13. marta, svirati u beogradskom klubu Božidarac.



10. COMO BLUFF - NOVI SINGL I SPOT!

Vječno pitanje "zašto je pile prešlo cestu" konačno je dobilo svoj izgledan prvi dio odgovora - da dođe na šank! Ovakvim bizarnim početnim kadrovima počinje čudnovata avantura novog zagrebačkog benda Como Bluff u njihovom videospotu za prvi singl "Cannibal Snake".

Como Bluff je nova alternativna rock grupa iz Zagreba u sastavu: Arijan Škapur (vokal, gitara), Miro Kadijević (vokal, gitara), Luka Jambrošić (bas gitara) i Viktor Strejček (bubnjevi), na sceni već aktivni i u bendovima Paul The Walrus, Jaded, Raspad Sistema, Delorean i Muscle Tribe Of Danger And Excellence. Prvi singl "Cannibal Snake", izdan na etiketi Dostava Zvuka, Arijanova je glazbena ideja još iz tinejdžerskih dana snimljena u Dora Maar studiju kod Mire Kadijevića u mekšoj, akustičnoj varijanti još prije uletavanja ostalih članova u priču. Miks i mastering singla potpisuje Borna Mijolović, dok su za videospot zaslužni Hrvoje Baudoin i Hrvoje Zubčić. "Cannibal Snake" ujedno je i najava prvog EP izdanja čiji je izlazak planiran u narednim tjednima. Dostupan je putem Youtube kanala Dostave Zvuka i na streaming servisima.

Inspirirani rock velikanima 90-ih, Como Bluff stvaraju dopadljivu glazbu kroz koju se provlače stoner, grunge i britanski rock, a u punom svjetlu pokazat će se na live nastupima kada u kompletnoj postavi obećavaju žešći zvuk u aranžmanima i izvedbi. Prva svirka bit će najavljena uskoro.



11. ROZA - PRVI EP!

Roza je vagon u kome su se srela tri čoveka. Dule, Nebojša i Steva su predhodnih par decenija putovali paralelnim kolosecima hardcorea, punka, post-punka, noisea, eksperimentalne i ponekad jazz muzike, a trase su su počele da im se ukrštaju zajedničkim turnejama Mnjenja i VVhile-a. Kada je prvopomenuti bend prestao sa radom, a potonji prešao u novu fazu "rada na daljinu", bila je to stanica koja je prelomila da se zajedno ukrcaju u isti voz.

Muk na mestu Stoletove režuće poezije i Andrijinih bravuroznih falseta zamenjen je instrumentalima u kojima se ovaj trio prvi put kreće kroz već hiljadu puta pređene i opustošene predele... afrobeat, jazz, post-punk, tropicalia, krautrock, bossanova, synth pop... i zgrožen onim što zatiče, stvara svoju viziju postapokaliptičnog naselja koje bi na tom mestu moglo da nikne i da stvori novi život po njihovoj meri.

Roza je zamišljeno putovanje obalama Mediterana dok se vučete na posao raskopanim, blatnjavim beogradskim ulicama, lift muzika u sumornim bolničkim čekaonicama, vino iz tetrapaka presuto u sjajne kristalne bokale, dokumentarni filmovi o radikalnim političkim komunama u posleratnoj Nemačkoj i tajnim vladinim projektima o vanzemaljcima.

Prvo izdanje snimljeno je u junu 2019. od strane Relje Svilara koji je radio i mastering i miks zajedno sa Rozom, a februara 2020. objavljeno je za beogradsku Pop Depresiju i skopski Balkan Veliki. Omot je radio Sven Sorić iz zagrebačke udruge This Town Needs Posters i sestrinskog benda ###, a vinilno izdanje se očekuje za nekoliko meseci.

promo guy // 20/02/2020

Share    

> njuz [last wanz]

cover: MATEJ KRAJNC ima novi singl o Horviju

MATEJ KRAJNC ima novi singl o Horviju "Horvi izzove Krajnca na trganje listkov s koledarja za leto 2024" u stilu - SUICIDE!

| 18/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: kolekcija Black Paintings Francisca Goye u audio formatu IO!

kolekcija Black Paintings Francisca Goye u audio formatu IO!

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover:

"Angel for the masses" novi spot dreDDup

| 17/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Rane" - nov singl i video benda Lelee

| 15/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: nova pjesma benda Kensington Lima zove se

nova pjesma benda Kensington Lima zove se "The Beat That Saved Our Lives".

| 15/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*