home > koncert > PICTURE ON FESTIVAL, (A) Bilden, 25/26.8.2006 (Therapy?, New Model Army, The International Noise Conspiracy)

kontakt | search |

PICTURE ON FESTIVAL, (A) Bilden, 25/26.8.2006 (Therapy?, New Model Army, The International Noise Conspiracy)

Da li je netko čuo za mjesto Bildein? Sumnjam, a iskreno nismo ni mi imali pojma sve do ove godine i tek tada saznali da se taj festival održava već 6-tu godinu zaredom u organizaciji društva KuKuK i sufinanciran od strane Europske Unije. Bildein (šatrovački prijevod na englesi bio bi Pictureon, što i govori odakle ime festivala) mjesto je sa 350 stanovnika u pokrajini Burgenland iliti Gradišću, uz granicu sa Mađarskom, dok samo mjesto tijekom dvodnevnog festivala posjeti otprilike sedam puta veći broj. Odlučili smo se za drugi dan festivala jer je postava bila i više nego primamljiva: International Noise Conspiracy, New Model Army i Therapy?.

Sam termin za posjetitelje iz Hrvatske i nije bio najsretniji jer to bio zadnji tjedan u kolovozu kad većina turista odlazi iz zemlje, a i najavljivane bile kolone na granicama kao i pripadajuće im gužve. No kad se još uvijek smatraš mladim i ludim takvim se činjenicama ne opterećuješ. Tročlana posada u sastavu Zuy-The Great Debos, Yupi-Alkoholfreies Meister i moja malenkost zaputili smo se u ranim popodnevnim satima prema Austriji u bolidu prvospomenutog, a u kojem vrijedi stroga zabrana žderanja kebaba. Ne radi se o nekoj netoleranciji spram porijekla tog nazovima specijaliteta već gurmanskoj nesnošljivosti spomenutog te tehnički lošoj izvedbi Audija u smislu provjetravanja vozila kontaminiranih namirnicama negermanskog podrijetla. Vrijeme je bilo savršeno, a uz malo kidanje živaca i autokarte Austrije, kao rezultat konstruktivnog predbacivanja, i podjebavanja kojim ćemo putem do Bildeina, granicu smo prešli u turborekordnom vremenu (ne pitajte kako, informacije takve vrste naplaćujemo a uostalom imate HAK) i za neko vrijeme uz ugodnu vožnju stigli i u sam Bildein.

Bildein stvarno piktoreskno mjesto, a festival se održavao u samom centru. Prostor je veličine negdje kluba Tvornica, a zaprima otprilike 1000 do 1300 posjetitelja. Organizacija savršena, akreditacije nas uredno čekale a osoblje je bilo spremno odgovarati na sve naše upite vezane uz onaj dio novinarskog praćenja koncerta. Kako došli 2 sata prije samog nastupa International Noise Conspiracy, vrijeme je bilo da se grla malo osvježe hmeljnim nektarom tj. klasično upoznavanje sa lokalnom ponudom piva. Odabir nije bio loš, osim za Herr Yupija koji u zadnje vrijeme na koncertima i festivalima ne može pronaći bezalkoholnu pivu, pa patnje mladog pivopijskog Werthera rješava torbom-hladnjakom ispunjenom bezalkoholnim pivkanima. Neki su se, poput Zupya, još od milja zvanim biljožderom, odlučili i za gastronomsku ponudu, pa tako naručili tradicionalno jelo Kaesespaetzle, ustvari brabonjci od tjestenine u umaku od luka i sira, luda kombinacija ako želite povaliti nekog tko nije naviknut na takve miomirise, no i to vam ne pomaže ako zaboravite prije toga skinuti vjenčani prsten (ovdje riskiram da mi žena navedenog napravi fitness tretman provlačenjem kroz aparat za pravljenje rezanaca). Uz pogled na razne štandove sa cd-ima, majicama i raznim drangulijama vidjeli smo i nastup domaćeg banda Julia, nekoj kombinaciji Green Day i Offspringa, ali očito omiljenima među domaćim stanovništvom.
[ THE (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY ]

THE (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY   © Zupy

Točno u 21.00 na scenu su izašli švedski ljevičarski rockeri International Noise Conspiracy i onda prvi šok. Zvuk totalno u neredu, bas lupa u pod i kao da kasni za cijelom zvučnom slikom. Na bandu se vidjelo da su dobro raspoloženi i da ih ne smeta iako sugerirali sa stage ton-majstoru da malo dođe k sebi. Negdje na polovici njihovog nastupa to se donekle i popravilo, ponajviše zbog same svirke banda kojom su još jednom dokazali da su im konncertni nastupi i snimke sa albuma totalno dva suprotna svijeta. A to su i potvrdili gospoda Zupy i Yupi koji ih gledali već dvaput prije u zatvorenim prostorima u Austriji. Bilo kako bilo, na ovakvim festvalima većina bandova svira svojevrsni "best of", a INC ionako zadnji album izdali prije dvije godine. Između pjesama je naravno bilo antibushevskih govora, dodvoravanja publici i slično, ali cjelokupni dojam njihovog nastupa koji završio u 22.15 činjenica je da ih ljubitelji svakako moraju pogledati uživo.
[ New Model Army ]

New Model Army   © Zupy

Pauza da se postavi oprema New Model army trajala je oko pola sata, što je iskorišteno da se provjere snimljene fotografije, popije još poneki hmeljni nektar a i izvrši provjera sanitarnih čvorova, za koje ovaj puta dajemo visoku ocjenu organizatorima, iako primjećeno da žene i van hrvatske ili imaju problem sa mjehurom ili je to nerdostatak broja ženskih wc-a ili je to naprosto "in" upadati u muški wc. U 22.45 na scenu su napokon izašli New Model Army, najstariji od svih izvođača na festivalu, band koji je davne 1990. nastupio u SKUC-u. Od tada se postava nešto promijenila, preminuo je jedan od osnivača banda, bubnjar Robert Heaton, ali i sa ovom novijom postavom dokazali su godine ne znače i gubitak glazbene inspiracije ili koncertne žestine. Klasici poput Here comes the war, Stupid questions, 51st State of America, I love the world, kao i neka b-strana poput Poison street te stvari sa prošlogodišnjeg albuma Carnival oduševile su prisutnu publiku njihovim izvedbama, a treba napomenuti i da se zvuk rapidno poboljšao za vrijeme njihovog nastupa. Poslije njihovog nastupa koji završio točno u ponoć, opet brzopotezno osvježavanje pivom te zatim susret sa članovima New Model Army, koje osobno upoznao te 1990. u Zagrebu, a zajedno sa Zupyem ponovno susreo pjevača Justina Sullivana u Grazu nakon njegovog solo nastupa. Veoma srdačni kao i uvijek, počastili nas pivama, razmijenili pokoju informaciju o slijedećim projektima, pa ono klasično brbljanje o svemu i svačemu i zatim se svi zajedno zaputili natrag u publiku pogledati nastup Therapy?.
[ THERAPY? ]

THERAPY?   © Zupy

Therapy? su bili jedini band koji su imali svježi album, One cure fits all, objavljen u travnju ove godine, a i band kojeg smo gledali dvaput uživo i koji nas nikad nisu iznevjerili (prije samog izlaska na stage, dok smo još bili backstage sa New Model Army, iz prostorija je izašao pjevač Andy Cairns, pogledao nas i pozdravio riječima "Hey fuckers, I know you!"). Nastup su započeli u 00.30 i domah furiozno krenuli kao da im prijeti strijeljački vod. Iako ponovno kao trio, potrudili su se svojom žestinom prikriti odlazak Martina McCarricka, svestranog muzičara koji je dugo godina svirao sa njima, a poznat je i po svojim suradnjama sa Siouxsie & the Banshees i Michael Girom iz Swans. Uz stvari sa novog albuma, na repertoaru su se našle Nowhere, Teethgrinder, Screamager, Nausea pa sve do hipnotički odsvirane obrade Isolation od Joy Division i Diane od Husker Du, za ovaj puta odsvirane u hardcore verziji kojom su odali dostojnu počast tom legendarnom amerčikom bandu. Sam koncert trajao je sat i pol, ali vrijeme je proletilo kao ludo jer Therapy? uživo su pravi mlažnjak.

Nakon tri odlična banda imali smo i na kraju festivala priliku da se malo više družimo i sa iznimno simpatičnim i susretljivim voditeljem udruge KuKuK, Hansjoerg Schrammelom, kao i organizatoricom, prelijepom mladom damom imenom Katrin, sa kojima dogovorila daljnju međusobnu suradnju uz onokao domaćinske "putne" čašice tekile. U 04.00 napokon krenuli natrag. I tada je uslijedilo "bijelo svjetlo". Probudih se tek u 09.00 kad stigli u Hrvatsku. U komadu. Ne, nije to bio moj twilight zone, već festival imenom Picture On!

text by GRANDMASTER M. (aka as Hr. Schwanz) for Terapija

terapija // 04/09/2006


PS: p.s.
Još jednom zahvala Hansjoerg Schrammelu i Katrin, kao i svim ostalim iz organizacije festivala.

p.p.s.
Dragi Fyczo, nismo ti kupili majicu, nije bilo tvoje veličine, odnosno prodavači rekli da nemaju ugovor sa firmama koje tiskaju u jumbo-formatu. Barem neka te tješi da smo zato imali love za još koju pivicu.
Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*