home > koncert > PHANTASMAGORIA @ Jabuka, Zg, 18/05/2013

kontakt | search |

PHANTASMAGORIA @ Jabuka, Zg, 18/05/2013

Vratiti stvari na početak i sažeti četvrt stoljeća karijere mnogim bendovima nije lako. Phantasmagoria se adekvatno vratila u kultnu Jabuku gdje je sve krenulo s trendom gothica koncem 80-ih, no njima je sabrati best-of listu bilo mnogo jednostavnije budući da im kreativni opus miruje gotovo 15, 20-ak godina.
[ Phantasmagoria ]

Phantasmagoria   © Boris Štromar

Uz neka dobro poznata lica koja su se mogla viđavati jako davno u ovome klubiću, bilo je i podosta mladih fanova koji su tek tada možda rođeni ili su još pohađali dječji vrtić kad je Tomi autoritativno stao na čelo benda. Oni možda i ne znaju mnogo onih tračeva i priča koje su s mržnjom kružile oko Tomija i stalno promijenjive ekipe muzičara. Mnogim deklariranim darkerima bend nikako nije odgovarao zbog mnogo čega, a osobito zbog činjenice da su se tada trudili biti idealna preslika The Sisters Of Mercy svirajući dugačke minimalističke mantre koje su mnogima bile strahovito zamorne. S vremenom su postali jedan od najomraženijih bendova i mnogi su ga pokušavali zaobilaziti u velikom luku što je naposljetku rezultiralo time da bend osim nekoliko demo audio kaseta nikad nije niti pokušavao objaviti zvanični album.
[ Phantasmagoria ]

Phantasmagoria   © Boris Štromar

Šteta, jer, kako danas stvari stoje, Phantasmagoria je na ovom svojem 25. rođendanu pokazala da su bend iznimne kakvoće pred kojim sva ona ružna naklapanja doslovce padaju u vodu, te da je bez obzira na sve te hirove iza njih trebao ostati barem jedan pravi nosač zvuka. Oboružani klavijaturisticom, bubnjarem (navodno Englez), basistom i gitaristom, te naravno frontmenom Tomijem, opičili su fantastičnu svirku od gotovo sat i pol vremena.
[ Phantasmagoria ]

Phantasmagoria   © Boris Štromar

Moglo se čuti mnogo starih pjesama poput "Alex", "Ja gledam svojim očima", "Better world", "Isolated", "Nephilim", "Power & glory"... u apsolutno osvježenim interpretacijama, te još pregršt onih koje su meni manje poznate. Stilski su ostali i dalje klasični gothic-rock s čestim poveznicama metala, post-punka, pa i industriala, a po svemu prikazanome zvučno su neodoljivo asocirali na Killing Joke. The Sisters Of Mercy očigledno više nije prioritetan dio shema. A moglo se tu osjetiti i ponešto od starih dobrih Mizar, te mada nemaju nikakvih zajedničkih paralela, i sofijskog benda Voyvoda koji često znaju raditi ovakve slične gothic-industrial pjesme.
[ Phantasmagoria ]

Phantasmagoria   © Boris Štromar

Kad smo već kod Mizara, na samom koncu nastupa izvedena je obrada "Djevojka od bronce", a što se obrada tiče, bila je tu i posveta Ian Curtisu i njegovim Joy Division sa "She's lost control". Tomi je imao uistinu moćan i režav vokal, koncert je sasvim nonšalantno predvodio svojim kratkim najavama, te je na bisu izveden set od 4 pjesme "Ne", "Gimmie gimmie gimmie", "Anaconda" i "Never let me down again".
[ Phantasmagoria ]

Phantasmagoria   © Boris Štromar

O Tomijevoj karizmi me neposredno pred sam odlazak na ovaj koncert opaprčio komentar jednog poznanika 'pa jel on vampir?'. Činjenica jest da izgleda dvaput mlađe od onih godina koje ima, a jedna velika vjerojatnost za sve one tračeve, trabunjanja i naklapanja jest obična zavist i ljudska taština na račun njegovog fantastično mladolikog izgleda. Što se mene tiče, baš me briga za sve te nebuloze i loše subjektivne procjene zasnovane na mržnji prema bendu. Odlični su, a kako ih nisam gledao uistinu jako dugo, ovo je meni osobno bio njihov najbolji i najupečatljiviji koncert kojeg nikako nisam htio propustiti. Zato i jesam dan prije otišao u Zabok pogledati The Godfathers čiji sam zagrebački nastup iste večeri izostavio.

Setlist:
Alex
Grad tihog očaja
Ja gledam svojim očima
Fenix
Better world
Isolated
Nephilim
She's lost control
Poziv u raj
Power & glory
Boje
In the middle of nowhere
Broken mirror
Your heart
One god
Djevojka od bronce

Bis:
Ne
Gimmie gimmie gimmie
Anaconda
Never let me down again

horvi // 20/05/2013

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*