home > interwju > ARTAN LILI

kontakt | search |

ARTAN LILI

Zvuk grupe Artan Lili zagrebačka publika je mogla da prepozna na prvom koncertu u klubu Klub.. Već tada grupa je svojom energijom pokazala da nisu samo još jedna od grupa. Zdravo i kvalitetno razmišljanje tad mi je u ugodnom razgovoru potvrdio i spiritus movens grupe, Bojan Slačala. Ubrzo nakon tog koncerta pojavio se singl "Ako stanemu tu" kojim su još više uzletjeli. Koncertom u KSET-u 10/04 vjerujem da će potvrditi svoj status jedne od najvažnijih novih beogradskih grupa.
[ Artan Lili ]

Artan Lili   © Roman Perović

Artan Lili uskoro drugi put u Zagrebu. Nakon kluba Klub. svirate u KSET-u koji je malo veći prostor. Ciljano?
Naravno. U međuvremenu su nam se desile razne stvari za kratko vreme i mislimo da je ovo adekvatna stepenica u usponu za nas.

Koliko je svaki koncert jedna nova puzzla u radu grupe, a koliko se istom pristupa šablonski?
UH, ježimo se od tog termina "šablon". Znači nikako to. Sve što radimo, svaka pesma, svaki koncert mora biti jedinstveno i novo iskustvo, inače to što radimo nema nikakvog smisla. OK, postoji neka doza rutine u izvesnom smislu, ali to se odnosi na to da svaki put moraš nešto jesti, piti ili spakovati dezodorans i četkicu za zube kad kreneš negde. Sve ostalo mora biti drugačije.

Što s te strane možemo očekivati u KSET-u?
Veliku rokenrol žurku, na opšte zadovoljstvo i nas i publike pre svega. KSET je legendarno mesto sa odličnom klupskom atmosferom. Zajedno sa našim prijateljima, grupama Pešes i GO NO GO obećavamo žestok nastup i čistokrvan rokenrol do kraja večeri. Preporučujemo publici kupovinu karata na vreme u pretprodaji jer je interesovanje za koncert veliko, a prostor ograničenog kapaciteta.

Koliko je, po tvojoj slobodnoj procjeni, trenutno okvirni kapacitet publike koja bi došla na koncert grupe Artan Lili?
Nadamo se da će koncert u KSET-u biti rasprodat, a sve ukazuje da će tako biti, jer se već traži karta više. Slično je bilo gde god da smo svirali, nema razloga da i u Zagrebu ne bude tako, sa tendencijom rasta broja publike, naravno…

Možda se varam, ali nekako mislim da u Hrvatskoj grupa još nije dosegnula kompletni hype i kao da nemate jednaku popularnost kao u Srbiji. Ili se varam?
Videćemo šta će se desiti u petak 10.04. Tada ćemo znati odgovor na ovo pitanje. Svakako potrudite se da nabavite kartu na vreme, da ne biste imali isto iskustvo kao 150 fanova koji su ostali bez karte na koncertu u Beogradu.

Jedan od razloga zašto to mislim, jer ipak dosad u Hrvatskoj niste imali poštenu koncertnu promociju. Koji je razlog tome i planira li se to izmijeniti?
Sad ću da zovem organizatora koncerta da mi odgovori na to pitanje… :)



Posljednji singl "Ako stanemo tu" pošteno je uzdrmao regionalne glazbene top liste. Usudio bih se reći da je u kratkom vremenu postao najveći hit grupe. Koliko je u prezentaciji pjesme bio zaslužan i jednako kreativan plesni video uradak?
Sve je bitno. Ako nema muzike, nema ni spota. Mnogo obraćamo pažnju na sve što radimo i iza čega se potpisujemo. Bitno nam je da znamo da smo dali sve od sebe dok smo to radili, a o rezultatima neka govore drugi umesto nas.

Marko Nastić napravio je remix pjesme "Ako stanemo tu". Kako ti se čini ta jedna druga percepcija pjesme?



Marko je veliki as svog stila i imali smo potpuno poverenje u to što radi, kako smo i navikli da u svom stilu radi. Takvi oblici saradnje su veoma bitni za neka nova iskustva, koja svi jedva iščekujemo da se ponove.

Jedan od koncerata nakon kojeg je u Srbiji krenuo možda i najveći uzlet grupe Artan Lili bio je u Božidarcu 13/02. Stotinjak ljudi bez karte je ostalo s vanjske strane vrata.
Tako je, to se desilo nakon pesme Ako stanemo tu. Moć jednog takvog ubedljivog hita sa čijom temom se lako identifikovati u uslovima i vremenu u kom živimo je velika. Tako i treba da bude.

U posljednje vrijeme svi koncerti grupe su rasprodani. Kako to objašnjavaš?
Grupa je u zenitu trenutno i normalno je i dobro da je tako...

Koliko je Beograd kao velegrad danas sadržao svoju urbanost i koliko se ona očitava u zvuku grupe?
Trenutno je jako teška situacija u Beogradu. Kultura u celini trpi najviše. Budžeti su skresani u potpunosti. Mnoge kulturne institucije opstaju zahvaljujući isključivo sopstvenom entuzijazmu. Ali borimo se. Možeš ili tako ili nikako. Beograd je i u lošim i u dobrim vremenima ipak najveći grad u ovom našem balkanskom regionu, samim tim i mesto sa najviše šansi da se desi nešto dobro i veliko u svim sferama. Treba ga voleti i dati mu sve da bi ti on uzvratio istom merom. Čini nam se da nam se to upravo dešava trenutno.
[ Artan Lili ]

Artan Lili   © Roman Perović

Kad možemo očekivati kompletan album vani?
Plan je da se do kraja 5. meseca pojave sve pesme na dobro poznatoj platformi našeg prvog albuma https://artanlili.bandcamp.com. U ponedeljak 13.04. izlazi novi singl-spot za pesmu Sajko, imamo MTV premijeru, nadam se da ćete uživati u našoj novoj kulturnoj pobedi.

U kojem formatu će album izaći u fizičkom obliku. Izaći će na vinilu ili cd-u? Možda oboje?
Plan je da se sa završetkom sukcesivnog "singl po singl" objavljivanja na bandcamp-u, album pojavi na vinilu ubrzo posle toga. Stoga, štedite kintu za vinil, šta da vam kažemo :)

Što ti osobno preferiraš od svih tih glazbenih formata ili preferiraš slušanje preko računala?
Youtube, Bandcamp, Deezer, iTunes… Idem u korak sa vremenom, ne iz hira, već zato što je to realnost. Homosapiens po svojoj naravi uvek traži liniju lakšeg otpora, juri da što lakše udovolji svom dupetu. To je to, a gramofoni i kasetofoni, kao i mnogo mlađi CD playeri su mi odavno pocrkali, tako da mi je samo ovo preostalo. Svakako poštujem pasionirane kolekcionare i ljubitelje slušanja muzike na pločama. Zbog njih i štampamo prvi album na vinilu.

Pojavile su se i majice grupe. Kako ide prodaja? Hoće li se moći kupiti na koncertu u Zagrebu?
[ Artan Lili majice ]

Artan Lili majice

Majice se odlično prodaju i naravno da će se moći kupiti tokom koncerta u KSET-u. Imaćemo ograničenu količinu i nadamo se da će ih biti dosta za sve koji ih budu želeli.

Nadam se da ćeš i meni sačuvati jednu XL :-)!
Tu veličinu nemamo u ponudi :), uguraćemo te u L.

jura // 07/04/2015

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*