home > koncert > ARTAN LILI + LETARG @ Klub., Zagreb, 28/11/2014

kontakt | search |

ARTAN LILI + LETARG @ Klub., Zagreb, 28/11/2014

Postoje neki koncerti koji sami po sebi, prije neg što počnu, već u sebi imaju prisutno očekivanje. Ovaj petak u klubu Klub. to su bili Artan Lili, oko kojih se pomalo plete aureola velike male grupe. Ako sudimo po onom što su pokazali na svom prvom zagrebačkom nastupu, to definitivno nije slučajno.
[ Letarg @ Klub. ]

Letarg @ Klub.   © jura

"History repeats itself" ovdje ima svoju potvrdu, jer kao i pri nastupu Nežnog Dalibora u istom prostoru prije cca dva mjeseca, kad im je društvo pravila koprivnička Lolita i ovdje je jedan koprivnički izvođač bio predgrupa. Radi se o, koliko mi se čini, poprilično novom autoru imena Letarg. On je na ovom koncertu promovirao debut EP Paravan. Po postavi instrumenata oni su standardni rock trio s dodanim punopravnim vokalom Rajne Hraščanec. Glazbeno su jako bliski ranijim radovima sugrađana Lolite, grupa s kojom je na ovom koncertu Letarg djelio basistu.
[ Letarg @ Klub. ]

Letarg @ Klub.   © jura

Letarg ima jedan zanimljiv indie prizvuk, gdje se električna gitara najviše vrti oko druge polovice šezdesetih (Sonics i Velveti) , a ritam sekcija to sjajno dopunjava i nerijetko razrađuje. Štoviše, uvodnom pjesmom je ritam sekcija imala onu pop opijenost ranih Depeche Mode. Između pjesama, frontman Bruno Antolić nije nešto puno pričao, samo se u jednom trenutku zahvalio publici što su došli i podržali njihov prvi nastup. Zvučno ih možemo strpati u današnji indie obrazac. Svojim pjesmama, posebno pjevnim refrenima i razrađenom pop melodijom, dobro su predstavili koprivničku scenu. Čini se da Koprivnica napokon ima neke nove klince, koji nastavljaju put Overfow-a i Don't-a. Činjenica je da bi pjesme zasigurno imale i veću težinu da su još malo razrađenije, ali ne bi bilo u redu biti pretjerano kritičan jer meni su se svidjeli. Za prvi nastup uopće i više nego dobro. Šteta je jedino što tonac nije malo bolje pogodio zvuk, posebno u vokalu koji je bio mutan i nijansu pretih.
[ Artan Lili @ Klub. ]

Artan Lili @ Klub.   © jura

Nakon kratke pauze na scenu izlaze budući miljenici zagrebačke publike, Artan Lili. Bojan Slačala, vokal, basist i vođa ove nove grupe, kroz cijeli koncert svojim neobičnim pomalo robotskim pokretima, trudio se animirati publiku i to mu je i uspjelo. Pjevalo se zajedno s njima, ponekad i glasnije od njih i sigurno neće trebati puno vremena da nas Artani ponovo posjete. Iako pjesme za svoj prvi album izdaju sukcesivno i trenutno ih je sedam na Bandcampu, nama su ih na ovom koncertu servirali njih trinaest. Najveću prođu imale su "Džoni", "Nije teško kad se mora" i "Najbolje što znam".
[ Artan Lili @ Klub. ]

Artan Lili @ Klub.   © jura

Njihov zvuk je okarakteriziran kao noise pop i to bi već bilo dovoljno da opiše zvuk. Za ovaj noise dio velike zasluge idu električnoj gitari, točnije njenom vlasniku Draganu Kneževiću i njegovom plesu po žicama. Dragan je najveći dio svog sviračkog staža proveo u Obojenom programu, a jednako inspirativno nastavlja kvalitetu i u svojoj novoj grupi. Pop dio zvuka jednako ima svoje uporište u ritam sekciji i vokalu, gdje kombinacija muško ženskog glasa pritom pazi da ne razvodni osnovnu melodiju, a ritam sekcija putuje u funky usporediv paru Weymouth-Frantz. Pri kraju oficijelnog koncerta bubnjaru Marku Ajkoviću uspjela je čak puknuti bas pedala, što sam si objasnio kao još jedan od dokaza koliko se Artan Lili večeras nije štedio.

U ovom nastupu bilo je evidentno da svaka njihova pjesma ima vrijednost potencijalno velikog regionalnog hita. Također, njihove pjesme uživo puno su moćnije u usporedbi s istima sa studijskog debuta. Grupa zna stvoriti opasan zvučni zid koji od publike zahtijeva da se giba zajedno s njegovim autorom i to je na ovom koncertu funkcioniralo. Ali zato nije funkcionirao zvuk na van, koji je bio mutnjikav s nedovoljnim fokusom vokala. Isto kao i u slučaju Letarga, to ide na dušu toncu.

Ako tražite usporedbe, to je ipak malo nezahvalno. Ima tu Boya, Discipline, Obojenog. Također i discipline Strokesa, buke My Bloody Valentinea i post punka Gang of Four. Vi slobodno nastavite niz. I koliko god da imaju ponešto od svih njih, toliko su slobodni i neopterećeni u svojem izražavanju i urbanom modernom pristupu.
[ Artan Lili @ Klub. ]

Artan Lili @ Klub.   © jura

Svi članovi grupe (osim vokalistice Romane Kasumović) imaju pozitivnu i dugu glazbenu prošlost, tako da je koncertna uvježbanost kod njih već sad dovedena vrlo visoko. Kažem već sad, zato jer su Artan Lili svoj prvi koncert imali prije cca devet mjeseci. A hype koji se diže iz mjeseca u mjesec, na ovom koncertu je potvrdio razlog svog postojanja.

jura // 30/11/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*