home > portret > SUEDE

kontakt | search |

SUEDE

OSNOVNE INFORMACIJE

Vokal: Brett Anderson (r. 29/09/67, Haywords Heath, Sussex, Engleska, seksualno opredjeljenje-može i jedno i drugo), gitara: Richard Oakes (detalji nebitni), bubnjevi: Simon Gilbert (detalji nebitni), klavijature: Neil Colding (detalji nebitni), bas: Mat Osman (detalji nebitni)
Godina okupljanja - 1990 - još sviraju
Mjesto rada i stvaranja - Engleska - bez pokazivanja namjere za turnejom koja bi uzimala u obzir lijepu našu..
[  ]

POVIJESNI SLIJED DOGAĐAJA

Prije nego što su OASIS zavladali, SUEDE su bili vladari Britpopa. Njihova muzika sa naznakama DAVIDA BOWIEja i THE SMITHSa bila je dostojna britanska protuteža globalnoj dominaciji NIRVANE.
Proricajući da ljestvice hitova neće biti uzdrmane od strane benda koji se zove "JEFF" (to je bilo prvo ime koje su koristili negdje sredinom 80-tih) pjevač Brett Anderson i basista Mat Osman zaputili su se na studij u London. Tamo su nakratko funkcionirali kao Suave&Elegant prije nego što im se 1989. pridružio gitarista (i Andersonov suradnik u stvaranju pjesama) Bernard Butler. Naziv "SUEDE" (što u prijevodu znači antilop koža) nastao je prema MORRISSEYevom hitu "Suedehead". U to vrijeme su im se pridružili Andersonova tadašnja djevojka Justine Frischmann na gitari i bivši bubnjar Smithsa Mike Joyce. Joyce je svirao na "Be my God"/"Art", debi singlu od kojeg se odustalo 1990 zbog nesuglasica sa izdavačkom kućom RML.
Do 1992 kad su potpisali za "Nude", Simon Gilbert je zamijenio Joycea, a Justine je ispala iz igre i nastavila u bendu ELASTICA. Njezina veza sa Damonom Albarnom pjevačem BLURa iz cijele priče je napravila zanimljivu sapunicu o kojoj se dosta pisalo.
Uskoro nakon svega toga SUEDE su proglašeni "Najboljim mladim bendom u Britaniji" od strane Melody Makera, a uslijedili su i hitovi poput "The Drowners" i "Metal Mickey". Usporedivost sa Bowijem još se više potvrdila time što je Anderson javnosti objavio svoju biseksualnost.
"Animal Nitrate" u 1993 je potvrdio uzlaznu putanju benda. No domaće priznanje i obožavanje britanske publike nije mnogo utjecalo na njihov loš status preko bare u USA. Tamo ne samo da su nastupali kao prateći bend CRANBERRIESa nego su i morali mijenjati ime u THE LONDON SUEDE zbog sudske odluke pokrenute od strane nekog lokalnog pjevača imenom SUEDE. To je doprinijelo razilaženju između Butlera i ostatka benda koje je javno objavljeno u vrijeme objavljivanja albuma "Dog Man Star" 1994. Zlobni cinici su u svemu tome pronašli i povezanost sa nešto slabijom prodajom albuma. Sve u svemu teško da se ostale pjesme nastale u tom razdoblju mogu mjeriti sa prekrasnom "Stay Together". Još bolniji je time bio uspjeh BLURa i ELASTICE.
Dok se Butler tražio u kratkotrajnim suradnjama sa pjevačicom grupe ALL ABOUT EVE Jullianne Regan i "vampy" pjevačem Davidom McAlmontom, Suede su nastavili sa mladim gitaristom Richardom Oakesom i lijepim klavijaturistom Neil Codling. Iako se njihov "New Generation" iz 1995 nije mogao mjeriti sa eksplozivnim "Yes" McAlmonta i Butlera, vjerni obožavatelji došli su na svoje 1996 kad je izašao novi album "Coming Up". Uvodni "Trash" bio je njihov dotadašnji najveći hit a slijedili su ga i drugi poput "The Beautiful Ones".
I tako su se SUEDE vratili na naslovnice i u vrhove ljestvica, izmirili su se sa Justine Frischmann (koja je i gostovala na njihovom nastupu1997 izvodeći s njima staru stvar "Implement Yeah!") i Bernardom Butlerom. Butler koji je čak bio i član VERVE kojih 5 minuta svoju je slavu ostvario hitovima "Stay" i "Not Alone" sa solo albuma "People Move On" (1998).
[  ]

U međuvremenu SUEDE su okupili svoje B strane na albumu "Sci-Fi Lullabies" (1997), a i dobili su čudnu počast od profesora Charlemagne Nkobo sa Durbanskog sveučilišta koji je novootkrivenu vrstu guštera nazvao po njihovom klavijaturisti Neil-u Codlingu.
Između najnovijeg albuma "A New Morning" kojeg upravo ovih dana upijamo i ovog svega o čemu je bilo riječi obavezno se mora spomenuti i njihov "Head Music" kojeg su u vrijeme kad je izašao nazivali dotad najboljim njihovim albumom. Svakako treba spomenuti pjesme poput "She's in fashion" i "Everything Will Flow" (meni tolko draga možda jer podsjeća na "Saturday Night").
Kod "A New Morning" dobiva se osjećaj da je to još jedan dobar suedovski album ali opet postoji i nešto svježe jer se čini da je Andersonov način pjevanja drugačiji. U pripjevima se prepoznaje Suede stil ali ostali dijelovi pjesme ko da su u nekim drugim tonalitetima. Naravno da on to sve majstorski svladava i sve skupa zvuči odlično, meni možda i najbolje dosad ali to se veli kod svakog novog albuma kolko mi se čini.
I ko šećer na kraju ne smije se zaboraviti prekrasna laganica "Simon" koja je izašla kao B strana singla "Positivity" i koja je dio muzike koju su Suede radili za film "Far from China" od CS Leigh-a. Obzirom da je "Positivity" jedna od boljih stvari sa albuma svakako se isplati nabaviti i taj singl.
[  ]

DISKOGRAFIJA

Suede (1993)
Dog Man Star (1994)
Stay Together EP (1994)
Coming Up (1997)
Sci-Fi Lullabies (1997)
Head Music (1999)
A New Morning (2002)
Singles (2003)

lana // 24/11/2002

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*