home > portret > Peter Broggs

kontakt | search |

Peter Broggs

Za Petera Broggsa se nikako ne može reći da je jedan od standardnih jamajkanskih vokala. Za razliku od većine vokala koji su odrastali na Jamajci kroz sedamdesete i koji su snimali sa svakim tko im je to ponudio, Peter Broggs je, nakon djetinjstva provedenog u malom selu Hanover, lociranom na jugozapadu Jamajke, došao u Kingston sa svega 17 godina i prestao pjevati. Razlog za takvu odluku valja tražiti u šoku kojeg je kod njega izazvala gradska vreva i količina ljudi koja je kolala ulicama početkom sedamdesetih. Smjestio se u trošnoj kolibi sa svojim bratom te zajedno s njim zaposlio u tvornici. Nakon nekoliko mjeseci privikavanja, upravo u spomenutoj tvornici, Peter je napisao svoje prve dvije pjesme ikada, "Vank Out" i "African Sister". Otprilike u to dolazi u doticaj sa rastafarijancima, plete svoje dreadlockse i provodi svo svoje slobodno vrijeme razgovarajući o Bibliji, Jah Rastafariju…
[ Peter Broggs ]

Peter Broggs   © promo

U to doba Peter uopće nije kontaktirao s drugim glazbenicima, već je pjevao samo za svoje zadovoljstvo. Međutim, činjenica da je imao dreadlockse koštala ga je posla u spomenutoj tvornici, pa je u nemogućnosti da preživi, počeo ozbiljnije razmišljati o glazbenoj karijeri. Potražio je čovjeka za kojeg je znao da mu može pomoći da snimi pjesmu. Kupili su dvije audio kasete-jednu za glazbu, a drugu za miksanje. U to doba na Jamajci se moglo unajmiti session glazbenike za kakvih 20ak jamajkanskih dolara, a Peter je imao sreću što je naišao na pripadnike tada još neosnovanih Roots Radicsa, inače legenda roots reggaea. Unajmio je legendarni Channel One studio, točnije upravo onaj koji će kasnije proslaviti Radicse, i u kratkom roku snimio svoj prvi 7''er "Vank Out". Nakon toga počinje osobno prodavati singl na ulici, a par mjeseci kasnije, u sličnom aranžmanu, snima i drugu pjesmu, "African Sister". Međutim, prodaja nažalost nije išla. Obeshrabren, vrača se u geto, gdje živi s rastama i jedva spaja kraj sa krajem. Sljedeći bitan događaj u Broggsovom životu je susret sa legendarnim jamajkanskim pjevačem i tekstopiscem Bimom Shermanom, krajem 1975. ili početkom 1976., koji mu, na njegovo čuđenje, govori da je čuo singl "Vank Out" i da bi trebao nastaviti snimati. Ovo priznanje daje Broggsu inspiraciju za daljnji rad, pa zajedno sa Shermanom kreće na "turneju po studijima", snimajući singlove u ponajboljim poput King Tubby's legendarnog istoimenog dub producenta, Channel Onea i Tuff Gonga, koji je u vlasništvu obitelji Marley. Ploče su, kao i prije, prodavane na ulici, s iznimkom što je sada imao priliku prodavati i kraj glasovitog kingstonskog vinil shopa "Randy's", zahvaljujući naklonosti jedne od vlasnika, gospođice Patsy Chin, pripadnice glasovite reggae-producentske obitelji Chin.
[ Peter Broggs ]

Peter Broggs   © promo

U tom periodu počeo se družiti i sa Gregory Issacsom, još jednim veteranskim vokalom roots reggaea, kada ga je tada još nepoznati producent Bingy Bunny zatražio da snimi nekoliko singlova koje bi on prodavao na turneji Issacsa, na koju je ovaj kretao ubrzo. Ponovo su angažirani Roots Radics da snime glazbu za tri singla, "Forward Natty Dread", "I Don Know" i "Never Forget Jah" u Channel One studiju, dok je Broggs trebao snimati vokale u King Tubbyevom studiju. Između ova dva snimanja postojala je vremenska razlika od dva tjedna, a kada su Broogs i Bunny konačno nabavili studio i došli u njega, tamo je bio nekakav nepoznati vokalist koji je snimao preko "Forward Natty Dread" ritma. Vidno uzrujan, Broggs je izašao vani i zagrijavao vokal. Imali su samo dva sata vremena u studiju, a netko im je kratio to vrijeme! Nakon otprilike sat i pol vremena, Bunny je pozvao Petera u studio i u jednom dahu, pjesma oko koje se prethodnik mučio i trošio dragocjeno vrijeme, bila je snimljena. Manje od pola sata trebalo je Peteru Broggsu da snimi preostale dvije pjesme i singlovi su bili gotovi. Misleći da je sve gotovo, Broggs se spremao za odlazak kad je čuo pitanje koje mu je uputio Bunny. "Želiš li snimiti album?". "Daaaaa!" - zavrištao je Peter. "Ja imam ritmove, a ako ti imaš tekstove, hoćemo li snimati?"-pitao ga je još. Dobivši identičan odgovor, Bunny je samo počeo puštati pjesme, a Broggs je pjevao. Svaka pjesma je snimljena iz samo jednog pokušaja. Kada su došli do desete pjesme, samo su mu rekli: "Snimi ovu u DJ(jamajkanski naziv za MCa; tradicija MCanja na Jamajci traje još od sedamdesetih, i direktno je odgovorna za nastanak rapa, op.a.) stilu. I snimio ju je. Album je, iz razloga što je snimljen potpuno spontano, nazvan "Progressive Youth" i izdan 1979., a svaka pjesma s njega postoji i u 7'' vinil formatu.

Nakon toga, Peter je nastavio raditi za Channel One što ga, u kasnim '70im i ranim '80im, dovodi do angažmana sa vjerojatno najpoznatijim jamajkanskim producentom iz tog vremena, Coxsoneom Doddom, s kojim snima devet singlova, od kojih je samo jedan, "Sing a New Song" objavljen, i to na 'B' strani singla vokaliste Brigadiera Jerrya. Preostale pjesme nikad nisu ugledale svijetlo dana. Nakon toga često surađuje sa drugim vokalistom, Princeom Far I-jem. Original pjesme "Jah Golden Throne" snimljen je u suradnji s njim, a od ostalih pjesama nastalih iz tog tandema valja spomenuti "I A Field Marshall". Nakon toga, producent Doctor Dread mu prilazi sa idejom o albumu, i iz te suradnje nastaje još jedno remek-djelo - album "Rastafari Liveth" iz 1982.. Sam album je sniman u Doddovom Studio One studiju, ponovo sa Roots Radicsima kao pratećim bandom. Sljedeći album kojeg je Broggs snimio je "Rise and Shine" iz 1985. kojeg također producira Doctor Dread. Naslijedio ga je album "Cease the War" iz 1987., snimljen također u istoj postavi, kao i manje poznat album "Reasoning", izdan 1990. godine, a sniman je u Tuff Gong studiju. 1997. mu izlazi album "RAS Portraits" na etiketi Doctora Dreada, koji retrospektivno pokriva sav dotadašnji Broggsov rad. Album "Jah Golden Throne" iz 2000., s pripadajućim reizdanjem iz 2002., izdan na Jah Warriorovoj etiketi privukao je pozornost mlađih ljubitelja reggae glazbe, a među ostalim i doljepotpisanog. Eklektičan spoj originalnog roots vokala te digital rootsa i steppera sa vječnom Broggsovom lirikom naprosto je zarazilo i starije i mlađe ljubitelje ovog veterana. Nažalost, u početkom 2004. godine, Peter Broggs je doživio infarkt, koji ga je u potpunosti paralizirao i onemogućio njegov daljnji rad. Ipak, album "Igzabihir Yakal" sa kraja 2005. izdan na King Shiloh etiketi, čiju recenziju možete čitati na ovim stranicama, snimljen na ritmovima nizozemskog dub producenta Dub Creatora, recentno je remek djelo ovog veterana i vjerojatno, na žalost mnogobrojnih obožavatelja, njegov posljednji album.

igor kozličić // 24/05/2006

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*