home > njuz > 80 naslova. 30 zemalja. 5. Zagreb Film Festival!

kontakt | search |

80 naslova. 30 zemalja. 5. Zagreb Film Festival!

Peti Zagreb Film Festival održavat će se od 21. do 27. listopada 2007., kao i prošle godine u svim dvoranama Studentskog centra te kinu Europa. Za nagradu festivala Zlatna kolica natjecat će se 11 cjelovečernjih, 15 kratkih igranih te 14 dokumentarnih filmova iz međunarodnog programa, nekoliko svježih hrvatskih naslova u programu Kockice, a jedan od filmova ponijet će i Vip nagradu publike. Uz novi program, 'Vip Bibijada', posvećen najmlađim gledateljima, u pripremi je posebni filmski program koji tematizira izbore, a nastavljamo i s prošlogodišnjim uspješnicama: 'Moj prvi film', 'Klub100' i 'Matineje'.
[ Control (r: Anton Corbijn) ]

Control (r: Anton Corbijn)

U glavnom programu petog Zagreb Film Festivala bit će kao i uvijek do sada prikazano četrdesetak debitantskih, prvih ili drugih filmova autor(ic)a, a uz popratni program bit će to više od 80 naslova iz 30 zemalja cijelog svijeta.

Glavni program - U službenoj konkurenciji, za nagradu Festivala Zlatna kolica natjecat će se 11 cjelovečernjih, 15 kratkometražnih igranih te 14 dokumentarnih filmova. Uz Zlatna kolica najboljima će biti dodijeljene i novčane nagrade: 5.000 eura za najbolji cjelovečernji film, te po 1.500 za kratki i dokumentarni. Jedan od filmova bit će nagrađen i Vip nagradom publike u iznosu od 1.000 eura. Sve nagrade u međunarodnoj konkurenciji osigurava generalni sponzor ZFF-a - Vipnet. U programu domaćeg igranog filma Kockice, organiziranog u suradnji s časopisom BUG, naći će se novi hrvatski naslovi, a najbolji će uz nagradu odnijeti i 2.000 eura.

- Ponosni smo da ove godine baš na ZFF-u premijeru ima film 'Kontrola', nizozemskog fotografa i poznatog redatelja spotova bendova Depeche Mode i U2 - Antona Cobrijna. Film koji je već proglašen europskim otkrićem govori o životu Iana Curtisa, lidera benda Joy Division. Ove godine u konkurenciji su i novi filmovi naših dosadašnjih pobjednika. 'California dreamin' (nedovršeno)' je prvi dugometražni i nažalost zadnji film prerano preminulog rumunjskog redatelja Cristiana Nemescua ('Priče iz bloka C'), nagrađen u Cannesu i opjevan od kritike. Svoje druge filmove na našem festivalu imaju i Andrej Zvjagincev ('Povratak') - 'Izgnanstvo', te Li Yang ('Slijepo okno') - Slijepa planina, a Marko Šantić ('Sretan put Nedime') ima novi kratki film 'Rupa'. U programu je i po mnogima najbolji belgijski film ikad 'Khadak', te 'Takva - čovjekov strah od boga', turski pobjednik Sarajevo film festivala. Danci su ponovno sjajni sa svojim dokumentarcima 'Duhovi Cite Soleila', Asger Letha, koji je dokumentarna inačica igranog 'Božji grad', a iz Tunisa nam dolazi 'VHS Kahloucha', film o pravom amaterskom hit-makeru - naveo je neke od naslova direktor festivala Boris T. Matić. Ujedno je dodao kako su ove godine uvedeni i posebni žiriji za igrani i dokumentarni program, a većina filmova iz glavnog programa bit će reprizirana.

Vip Bibijada - Programom dugometražnih filmova za djecu želimo festival približiti i najmlađoj publici, budućim filmofilima i posjetiteljima filmskih događanja, ali i mladim autorima. U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom prije svake projekcije prikazat ćemo i nekoliko kratkih filmova učenika i učenica osnovnih i srednjih škola.

Izbori - Kao najavu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, ZFF će prikazati kontroverzan program dokumentarnih i igranih filmova o političkim i državnim izborima. Filmove u ovom programu izabrao je upravitelj Jugoslavenske kinoteke Dinko Tucaković.

Matineje - U suradnji s hrvatskim filmskim distributerima nastavljamo iznimno uspješan program premijernih hit-naslova. U programu pokrenutom 2004. s namjerom oživljavanja kultnih SC-ovih matineja iz osamdesetih godina prošloga stoljeća, prošle smo godine pred krcatim dvoranama Kina SC i Europa prikazali kino-hitove 'Babel', 'Put za Guantanamo' i 'Parfem', a 'Borat' je upravo na ZFF-u imao europsku premijeru. Ove godine očekujte dokumentarac Michaela Moorea 'Sicko', rumunjski '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' Cristiana Mungiua te 'Okajanje' Joea Wrighta s prelijepom Keirom Knightley u glavnoj ulozi.

Klub 100 - Nastavak prošlogodišnjeg programa europskih filmova koje je u razdoblju između prošlog i ovogodišnjeg ZFF-a pogledalo najmanje 100.000 kino gledatelja u njihovim matičnim zemljama. Ove ćete godine u kinu Europa moći vidjeti europske hitove poput islandskog 'Myrin', Baltasara Kormakura, kojeg je vidio svaki treći stanovnik te otočne države, mađarski 'Sloboda, ljubav' i finski 'Matti' vidjelo je gotovo pola milijuna kino-gledatelja u tim zemljama, a belgijski 'Pakao Tangera', i švicarski 'Vitus' gotovo 200.000. Program će biti realiziran u suradnji s veleposlanstvima tih zemalja u Hrvatskoj i ulaz je besplatan..

Moj prvi film In Memoriam - U programu debitantskih filmova poznatih filmskih redatelja koje je izabrao filmski kritičar Nenad Polimac, ove godine odajemo počast preminulim filmašima Ingmaru Bergmanu i Michelangelu Antonioniju te našim redateljima Anti Peterliću i Zoranu Tadiću.

Uz filmske programe, ZFF će obilovati i brojnim popratnim događanjima, predstavljanjima filmskih i kulturnih projekata te koncertima i zabavama. Od 12.10. u suradnji sa SONY ALPHA u kinu Europa bit će postavljena izložba fotografija 'Zamrznuti kadrovi - portreti zvijezda' nastalih na setovima poznatih filmova.

- Tjedan dana prije festivala u prodaji će biti povoljni paketi ulaznica za sve projekcije, a Vip korisnici moći će kupovati ulaznice SMS-om po 20 posto povoljnijoj cijeni. Tijekom 7 dana održavanja očekujemo najmanje 30.000 gledatelja filmskih programa i više od 100 premijernih i repriznih projekcija te osamdesetak međunarodnih gostiju - naveo je očekivanja producent Hrvoje Laurenta.

- Četiri festivalska izdanja su za nama i želja nam je da uz pomoć vjerne publike, Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Vipneta i medija ZFF ide i dalje po dosadašnjim uspješno utabanim stazama. Sretan vam 5. Zagreb Film Festival! - dodao je Matić.

promo guy // 03/10/2007

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*