home > njuz > 6. FZFF: Veliki europski žanrovski forum

kontakt | search |

6. FZFF: Veliki europski žanrovski forum

Iako je ovogodišnji Fantastic Zagreb otvorio svoja vrata 30. lipnja i do sada prikazao neke od kultnih klasika i najnovijih žanrovskih filmova, još uvijek je puno toga ispred nas / vas! Osim fantastičnih filmova na ljetnoj pozornici Tuškanac i u Zagrebačkom plesnom centru, ove godine imamo i novu lokaciju - funky terasu Swanky Mint hostela u Ilici 50 koja će 6. i 7. srpnja, s početkom u 21,15 sati, ugostiti čak 17 kratkih filmova u trajanju od 140 minuta programa dnevno! U programu se nalaze i dva hrvatska kratka filma - Zvjerka, hrvatsko-finska koprodukcija u trajanju od 20 minuta, zabavna horor komedija koja na urnebesan način prikazuje odnos stogodišnje majke i 75-godišnje kćeri. Drugi hrvatski kratki film je Indonezija, psihološki triler u trajanju od 25 minuta koja će vas ostaviti bez teksta. Ulaz na kratki program je besplatan, stoga ne propustite uživanciju na ljetnoj terasi Swanky Mint hostela!

Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja FZFF i ove godine predstavlja EUROPSKI ŽANROVSKI FORUM, 7. i 8. srpnja, od 10,00 sati u Medijateci francuskog kulturnog instituta (Preradovićeva 5) s ciljem povezivanja regionalnih i europskih žanrovskih filmaša, filmskih kompanija i producenata. Drugo izdanje ovog međunarodne žanrovske konvencije u organizaciji Fantastic Zagreba, Black Nights Film Festivala iz Tallinna, Imagine Film Festivala iz Amsterdama i filmske kompanije Screen Divison iz Pariza donosi niz zanimljivih panela i predavanja o digitalnim transmedia platformama, vezi gejming i filmske industrije, potencijalima regionalnog žanrovskog filma kao i niz žanrovskih projekata u predproduckiji iz regije i Europe koje će njihovi autori predstaviti u klopu pitching programa. Ovogodišnja zemlja partner EGF-a je Srbija iz koje nam dolazi tri intrigantna žanrovska projekta koja će se predstaviti međunarodnim producentima i sales agentima.
Svakako ne treba propustiti predavanje Aleksandra Žiljka, našeg poznatog ilustratora te pisca SF priča i novela za koje je i višestruko nagrađivan, a ovoga puta će nam održati predavanje pod nazivom 'Hayao Miyazaki i Studio Ghibli - jugo nad Japanom!'. Koje su osnovne tematske preokupacije ovog nagradama ovjenčanog autora? Koje je njegovo mjesto u filmografiji jedne od najslavnijih svjetskih animacijskih kuća, i koji su još značajni autori Studija Ghibli? Koji su dometi Miyazakijevih filmova? Konačno, kako sagledati i interpretirati opus ovog majstora u kontekstu suvremenog japanskog i svjetskog trenutka? - samo su neka od pitanja na koja će nam Žiljak pokušati odgovoriti 7. srpnja s početkom u 17,00 sati, također u Medijateci u Preradovićevoj 5.
Ulaz i na Europski žanrovski forum i na predavanje g. Žiljka je besplatan!

FILMOVI KOJE ĆEMO PRIKAZATI SLJEDEĆA TRI DANA
Tek smo se krenuli zagrijavati s kultnim klasicima, jer već danas, u utorak, 5. srpnja u 21,15 na ljetnoj pozornici Tuškanac prikazujemo sequel koji je jednako uspješan kao i original - 'Aliens Director's Cut'! James Cameron je preuzeo Ridley Scottovo jezovito i klaustrofobično remek-djelo i pretvorio ga u neviđeni akcijski SF triler koji izgleda kao da je snimljen danas, a ne prije 30 godina! Nešto prije Aliensa, u 19,00 sati u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10) prikazujemo prvi slovenski horor ikad 'Idila'.

U srijedu, 6. srpnja, na Tuškancu prikazujemo dva izuzetna filma; u 21,15 sati 'Procjep' - atraktivan SF triler Dejana Zečevića nastao u srpsko-slovensko-južnokorejskoj koprodukciji i na engleskom jeziku. 'Procjep' je rijedak primjer kako se i na ovim prostorima može napraviti punokrvni SF odličnih efekata, intrigantne priče i s međunarodnom glumačkom ekipom. U 23,15 sati je film koji će vas dobro nasmijati: yakuza komedija 'Osam opakih oldtajmera' u režiji genijalnog Takeshija Kitana!

Istog dana u ZPC-u, s početkom u 19,00 sati, prikazujem američki mystery suspens snimljen prema istinitom događaju 'Kletva Johhnyja Franka Garetta' u režiji Simona Rumleya koji se proslavio žanrovskim indie hitovima Red, White & Blue i The ABC' Of Death.
Četvrtak, 7. srpanj, donosi prave filmske poslastice na ljetnu pozornicu Tuškanac! U 21,15 prikazujemo nezaboravni distopijski klasik Stanleya Kubricka - 'Paklena naranča'! Uznemirujuće remek-djelo u kojem Kubrick spaja scene "ultra-nasilja" uz veseli soundtrack "Singing in the Rain". Malcolm McDowell utjelovio je Alexa, jednog od najkarizmatičnijih i najprepoznatljivijih anti-heroja u povijesti kinematografije: ljubitelja nasilja, mlijeka i Bethoveena. Nakon Kubricka na Tuškancu u 23,30 sati stiže maestro animacije Hayao Miyazaki i njegov obožavani film 'Moj susjed Totoro' koji će vas odvesti u bezbrižan svijet mašte.

Naravno očekuju nas i dvije nezaboravne noći za sam kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad, a o svim detaljima ćemo vas izvijestiti na vrijeme.

Za više informacija o festivalu, rasporedu projekcija i ulaznicama posjetite www.fantastic-zagreb.com.

promo guy // 05/07/2016

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*