home > najawa > 5. Fantastic Zagreb Film Festival

kontakt | search |

5. Fantastic Zagreb Film Festival

Fantastic Zagreb Film Festival, jedini festival fantastičnog filma u cijeloj regiji, krajem lipnja i početkom srpnja svake godine filmofilima i ljubiteljima fantastike i ove godine donosi prave filmske poslastice. U devet festivalskih dana, zaljubljenici u fantastiku i srodne žanrove - znanstvenu fantastiku, horor, triler, suspens, eksperimentalni film, začudnu dramu, itd - moći će pogledati niz intrigantnih i zanimljivih filmova uključujući i poslastice proslavljenih autora.

Prvo izdanje Fantastic Zagreb film festivala održalo se od 02. do 09.07. 2011. kao najava većeg prvog izdanja u 2012. Projekcije su se održavale na 2 otvorene lokacije - plato kod crkve Sv. Katarine (Gradec) i plato iznad garaže u Tuškancu, te u Kinu Europa. Filmovi su se prikazivali kroz 6 programa, te u nultom izdanju ponudili stvarno širok spektar naslova, od Japana i Koreje do Francuske, UK, Španjolske i ex YU.

Drugo izdanje Fantastic Zagreb film festivala otvorilo je dugo zaboravljenu i preko 40 godina zatvorenu lokaciju ljetnog kina Tuiškanac. U šumi, svega par minuta od centra grada, mistične atmosfere i ugođaja kao stvorenog za naš program, ljetna pozornica Tuškanac bila je puna iz večeri u večer. Također, nastavili smo tradiciju festivalskog programa u kinu Europa s našim noćnim maratonom i projekcijama. Za treću lokaciju odabrali smo Cineplexx Centar Kaptol.

Treće izdanje Fantastic Zagreba od 28.6. do 6.7.2013. donijelo je pregršt novih filmskih poslastica, kao i prisjećanja na njihove nezaboravne klasične uzore. U žanrovima znanstvene fantastike, horora, trilera, suspens-a, eksperimentalnog filma, začudne drame, i mnogih drugih fantasy žanrova prikazali smo najbolja ostvarenja protekle godine. Uz već postojeće programe Fantastic Zagreb film festival prošle je godine uveo i četiri nove programske sekcije: Nordijske noći, Posebne projekcije, Klasike te regionalni i međunarodni Kratki program!

Četvrto izdanje Fantastic Zagreb film festivala odvilo se od 27.6. do 5.7. na dvije lokacije: Ljetna pozornica kina Tuškanac - legendarno zagrebačko ljetno kino koje nakon desetljeća pauze već treću godinu poziva Zagrepčane na noćna uživanja u filmskim poslasticama i CineStar Zagreb Branimir Centar. Kino Europa ugostila je naš bogat popratni program panela, predavanja i radionica te Kratki program. U kinu Europa bio i naš info i press centar, festivalski meeting point-u filmofila, filmaša, novinara, gostiju, publike i svih ljubitelja Fantastic Zagreba i fantastičnih filmova. Osim filmskog programa nudimo i mnoga zanimljiva iznenađenja što smo ove godine priredili u obliku posebne projekcije na Medvedgradu koja je ostvarila velik uspjeh i privukla brojne zadovoljne posjetitelje.

Peto, rođendansko, izdanje jedinstvenog Fantastic Zagreb filmskog festivala održava se od 26. lipnja do 04. srpnja.
Trileri, fantastika, suspens, eksperimentalni filmovi, začudne drame, horori, kratki filmovi i dodatna iznenađenja očekuju filmofile u kinu Europa/Muller, CineStaru Zagreb u Branimir Centru, te na fantastičnoj ljetnoj pozornici Tuškanac čije će šumsko okruženje ponovo pružiti baš onu pravu atmosferu za žanrovski film. U devet festivalskih dana prikazat će se više od 50 filmova u različitim programskim sekcijama poput: Orient Ekspress, Ponoćno ludilo, Vizije, Kratki program, Sretan rođendani dr. Ove godine, po prvi puta u regiji, Fantastic Zagreb organizira i Europski žanrovski forum / European Genre Forum (EGF) u suradnji s Black Nights Film Festivalom (Tallinn) koji je ove godine uvršten među 15 svjetskih A festivala, Night Visions Film Festivalom (Helsinki) te konzultantskom kompanijom u domeni filmske produkcije, distribucije, promocije i festivala Screen Division (Pariz). Osnova ideja i namjera zagrebačkog ogranka Europskog žanrovskog foruma je razvoj, promocija i financijska podrška regionalnih filmskih talenata kao i onih iz jugoistočne Europe s konačnim ciljem odabira projekata s najviše potencijala tj. autora koji će ući u daljnji program mentorstva ove međunarodne inicijative. EGF je podržan od strane HAVC-a, Media Deska, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Naša želja bila je da grad Zagreb dobije ne samo veliki žanrovski filmski festival već i prvi open air filmski festival te da kroz niz atraktivnih projekcija i događanja grad saživi s festivalom i obrnuto. Na taj način obogatili smo kulturnu i ljetnu turističku ponudu Zagreba, uz naglasak na Gornji Grad i stare zagrebačke legende kao što su Grička vještica, Krvavi most i dr!

sonja jeđud i robert tabula // 18/06/2015

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

Valhalla MUF Festival 2024 @ Močvara, 10-11/05/2024

| 25/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

BONGZILLA (SAD) + KADABRA (SAD) @ Močvara, Zagreb, 28/04/2024

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 23/04/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

TAMARA OBROVAC + STEFANO BATTAGLIA, 26/04/2024, Muzej Apoksiomena, Mali Lošinj

| 23/04/2024 | lada |

>> opširnije


cover: Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija izvode Iron Maiden, 03/05/2024., Lisinski, Zagreb

| 23/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*