home > najawa > Sepultura, 19.02.2009. Boogaloo

kontakt | search |

Sepultura, 19.02.2009. Boogaloo

Treba li što reći o ovim brazilskim prvoborcima metala i po mnogočemu , revolucionarima metal glazbe, a da već nije rečeno ili napisano?

Za one koji su malo zaboravili, osvježit ćemo im pamćenje. Povijest počinje prije točno dvadeset i pet godina u Belo Horizonteu gdje su , oduševljeni zvucima Venoma, Motorheada, Ozzyja i sličnih dva čupava brata Igor i Max, odlučili slijediti sličnu sudbinu kao i njihovi idoli. '86. godine izašao je njihov prvijenac Morbid Visions koji je predstavio njihov opaki i prljavi zvuk na ivici thrash i death metala, i odmah ih učinio predvodnicima kompletne brazilske metal scene. Drugi album "Schizophrenia", koji je ugledao svjetlo dana '87., manje je ekstreman, i više naginje thrash metal zvuku Sodoma, Kreatora, Exodusa iako još uvijek ne nedostaje brutalnih death metal elemenata, kakvi se mogu čuti na "Morbid Visions". Njihov zvuk će na ostalim albumima "Beneath The Remains", i "Arise", manje-više ostati isti, i svojim će beskompromisnim brutalnim i prljavim zvukom oduševljavati brojne thrash death metal manijake širom zemaljske kugle.

Na slijedećem albumu nazvanom "Chaos A.D.", band počinje eksperimentirati s hardcore punkom i industrialom čime se zvuk mijenja iz korjena . Nestaju komplicirane solaže i nemoguće brzi prijelazi, tekstovi više ne govore o smrti, gladi i bolesti, već postaju socijalno osviješteni, angažirani i upereni protiv vladajućih struktura. Kompaktna i mininmalistična, muzika sve manje liči na metal a više na industrial i HC punk s elementima folklora brazilskih urođenika. Mišmaš koji su stvorili na "Chaos A.D." a doveli do savršenstva na "Roots" albumu dobiva naziv groove metal, što je ujedno i kraj Sepulture s Maxom Cavalerom kao frontmanom.

Sepultura - Bullet the blue sky


Nakon razlaza s Maxom Cavalerom na upražnjeno mjesto dolazi dvometraš s pletenicama Derrick Green s kojim snimaju album "Against". Album nastavlja evoluciju započetu s "Roots", donosi hrpu suradnji od kojih je najpoznatija ona s Jasonom Newstedtom, sada bivšim basistom Metallice te s japanskim taiko manijacima "Kodo". Iako je "Against" bio komercijalni i kritičarski podbačaj, te izazavao žestoke reakcije fanova zbog Greenovog hardcoreaškog vokala, s vremenom je uspio skupiti nezanemarivu sljedbu.

Slijedeći album "Nation" opet donosi hrpu suradnji s kremom američkog rocka. Tu su Jello Biafra, Jamey Jasta iz Hatebreeda, te nordijski metal-čelisti Apocalyptica. Angažiranost za probleme brazilskih domorodaca veća je nego prije '98. kad su organizirali festival u Sao Paolu za njihovu potporu.

2002. izlazi live album "Under A Pale Blue Sky" koji je im zasad i jedini live album u karijeri, i jedini s čijim izlaženjem se band nije složio jer ga je izdala njihova izdavačka kuća bez njihovog pristanka. Iste godine izlazi i EP pretencioznog naziva "Revolusongs" na kojem su na sebi svojstven način obradili sedam hitova. Među njima su se našle "Bullet the Blue Sky" U2-a, "Black Steel in the Hour of Chaos" Public Enemyja te "Angel" Massive Attacka.

Nakon toga, čovjek bi pomislio da im je ponestalo ideja. Ali ne! Sepultura nam dokazuje upravo suprotno. Izlaskom albuma "Dante XXI" pokazuju interes za klasičnu starinu, pa "Božanstveneu komendiju" svima nam znanog Dantea Alighierija uprizoruju unutar svojih thrash metal okvira i po tome se zbližavaju sa svojim drugarima po kovini, svima nam dragoj "Metallici" koja je jednoć na svoje pjesme majstorski nakalemila simfonijski orkestar. Na razočarenje fanova diljem svijeta, bio je to ujedno i zadnji album na kojem svira genijalni bubanj-majstor Igor Cavalera. Ako to nije evolucija onda ne znam što jest!

I na kraju u sretnoj nam novoj 2009.-toj, Sepultura se vraća s još jednim konceptualnim komadom ovaj puta, uglazbljenog prema literarnom predlošku Anthonyja Burgessa, da, pogodili ste, "Paklenoj Naranči" (nekim knjigama je suđeno da budu i ostanu literarni predložak). Album se zove "A-Lex" prema imenu glavnog junaka, i izravna je adaptacija Burgessovog romana, čak i njegovog posljednjeg poglavlja koje nedostaje knjizi.

Uz Sepulturine poznate sirove metal melodije, koje su sveprisutne na jednosatnoj snimci, autentično je preveden Alexov afinitet s Ludwig van Beethovenom: uz pomoč klasičnih simfonijskih glazbenika iz Sao Paula, pjesma "Ludwig van" preuzima Beethovenovu 9. simfoniju i pruža joj heavy metal kontekst.

Materijal je produciran od strane Sepulture i Stanley Soaresa u Trama Studios u Sao Paulu, a masterirao ga je George Marino u New Yorku u Sterling Sound studiju. "A-Lex" je prvi album Sepulture s novim bubnjarom Jeanom Dolabella, koji se pridružio bandu tijekom "Dante XXI" turneje. "Poznajemo Jeana više od tri godine, on je iz našeg rodnog grada Belo Horizonte i pridružio nam se kad je Roy Mayorga otišao u ‚Stone Sour'", Kisser predstavlja novog bubnjara. "On je deset godina mlađi od ostalih članova banda i unio je novi pristup u band. Jean ima zadivljujuću količinu energije i motivacije. Vrlo smo sretni je s nama, i ponosni smo na pozitivan utjecaj koji je imao na materijal na ‚A-Lexu'".

Sa Dolabellom kao Sepulturinom pokretačkom snagom i izvanrednom gitarom Andreas Kissera, "A-Lex" dokazuje da je dinamičan i izrazito ‚zarazan' metal opus koji je napisan u samo tri mjeseca i stvoren više-manje na temelju produženih studijskih svirki, što slušatelju pruža osjećaj spontanosti i živosti u svakom tonu.

Koncert Sepulture će se održati 19.2.2009 u klubu Boogaloo, cijene ulaznica su 160 kn i 190 kn na dan koncerta. PRODAJNA MJESTA: Integral / Pothodnik, klub Boogaloo, Eventim www.eventim.hr .

djole // 25/01/2009

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

Wilhelmina Agnes @ Boogaloo, Zagreb, 16/05/2024

| 22/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Boris Štok @ Vintage Industrial Bar, 25/04/2024

Boris Štok @ Vintage Industrial Bar, 25/04/2024

| 21/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: OCEAN OF ANOTHER + SURVIVED BY NOTHING @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2024

OCEAN OF ANOTHER + SURVIVED BY NOTHING @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2024

| 21/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

Nina Romić krajem travnja reda nastupe diljem Hrvatske

| 17/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

Eva Braun @ Vintage, 18/04/2024

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*