home > muviz > Otvorenje 17. tjedna češkog filma: 'Žene na kušnji' @ Kino Europa, 05/10/2010

kontakt | search |

OTVORENJE 17. TJEDNA ČEŠKOG FILMA: 'ŽENE NA KUŠNJI' @ KINO EUROPA, 05/10/2010 (Jirí Vejdelek, 2010)

17. tjedan češkog filma je otvorio češki veleposnanik u Hrvatskoj Karol Kuehn koji nije skrivao oduševljenje sa još jednim tjednom češkog filma - to je zaista jedina prilika da se pogleda što nudi suvremeni češki film koji je i dalje kvalitetan, zanimljiv i zabavan. Film su ukratko predstavili i glumci iz filma, Eliska Balzerová i Roman Zach.
[  ]

Svi sudionici u predstavljanju filma su bili kratki, spontani i šaljivi, što je sasvim sigurno dobrodošlo osvježenje kada se pogleda koliko dugo neki festivali razglabaju o detaljima i programu, itd. Film je oduševio publiku koja se smijala na svim pravim mjestima, a gromoglasni pljesak je potvrdio da ovaj film nije slučajno bio najveći hit u Češkoj. Publika se, među kojima su bili i bivši predsjednik Stjepan Mesić i sadašnja prva dama Tatjana Josipović, poslije mogla počastiti i češkim pivom i Becherovkom. Jedna od najugodnijih premijera kao uvod u jedan od najmanje razvikanih festivala obilježila je jednu ugodnu večer 5. listopada u centru grada.
[  ]

Osvrt na film:

Helena (Vlasáková) je savjetnica za parove koja uživa u svojem poslu dijeleći savjete i pružajući problematičnim parovima riječi mudrosti koje ona smatra prigodnima. Život i brak joj se čine idealnima iz njezine perspektive što ju čini samopouzdanom i sigurnom na poslu. Nakon 23 godine bračna idila se ruši. Helena svojem mužu priređuje tulum iznenađenja za rođendan, a gosti su počašćeni zanimljivim prizorom. Muž i mlada crnkinja u ljubavnom klinču služe kao dobra anegdota, ali Helenin svijet više nema smisla.

U jednom trenutku, nakon što je muž pokupio sve svoje stvari iz kuće i ušao u svoj sportski auto kojeg ne može upaliti, Helena mu pomaže tako da gura auto dok se ne upali. U isto vrijeme smiješna i žalosna, ova scena ipak nosi tračak nade za depresivnu Helenu. Ona se sa tim činom rješava muža koji ju je ionako sputavao i doživljavao kao dio pokućstva, ostarjelim ostatkom njegove prošlosti kojeg uzima zdravo za gotovo. Ni sama nije svjesna koliko joj taj trenutak znači za njezin novi početak. Sve to se pomalo otkriva kada Helena počne živjeti bez muža, jedine osobe s kojom je ikada bila. Depresija, propitivanja, analize i svaljivanje krivnje na sebe joj ne pomažu da se oporavi od šoka. Njezina majka Vilma (Balzerová) je potpuno drugačijeg duha. Svoje muškarce je redovito mijenjala, uvijek je nastojala što više uživati u životu i seksu, svemu onome što smatra da je Helena preslabo iskoristila ili proživjela.
[  ]

Savjete koje joj ona daje Helena ne uzima za ozbiljno jer je svoju majku doživljavala u malo drugačijem svjetlu od ostalih ljudi koji su vidjeli samo površinu. Njena kćer Laura (Kubarová) je aktivistica koja usvaja afričku djecu, spašava ugrožene životinje, prakticira vegetarijanstvo i slično svojoj baki ne zadržava dečke predugo. Jakub (Dyk) je njezin trenutni dečko koji se zaljubljuje u nju, ali i sve više sudjeluje u čudnoj obiteljskoj dinamici. Helenu svi počinju obasipati zahtjevima, a među svima prednjači majka koja se ne libi reći što joj prvo padne na pamet i koja i u poznim godinama i dalje lovi muškarce, iako ne više onako mlade i zgodne kakve bi htjela. Njihova priča ih vodi u bakinu vikendicu gdje se Heleni smješta Jakubov prijatelj, svestrani i nekima jako zanimljivi Michal (Machácek). U isto vrijeme se pojavljuje i sportski novinar (Zach) koji želi napisati biografiju Vilme koja je nekada bila relativno poznata glumica. Kada pronađu hrpu dnevnika sa svim Vilminim partnerima svi se dobro zabavljaju sa čitanjem šarolikih tekstova.

U tih par dana svi odnosi se drastično mijenjaju što donosi dobrodošlu promjenu za sve, a ponajviše za Helenu. Porušeni odnosi sa kćerkom i novopronađeno razumijevanje za majku ovu komediju smještaju na malo drugačiji kurs. Film se ne bavi previše karakterizacijom, jer sa vrlo efektnim i gotovo stereotipnim oslikavanjem glavnih likova redatelj uspijeva stvoriti dobru atmosferu za niz šaljivih situacija i dijaloga ispunjenih seksualnim i inim otkrivenjima. Šarmantna Eliska Balzerova krade sve scene, ali ni ostali glumci ne zaostaju. Sasvim zabavna i lepršava komedija je požnjela ogroman uspjeh u Češkoj i bit će prava šteta ako se ovaj film ne nađe u širokoj distribuciji u hrvatskim kinima.

ocjena filma [1-10]: 7

jeđud i tabula // 06/10/2010

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*