home > mjuzik > Split Album

kontakt | search |

GIHT SHASIE & TORTURED BY TURTLES: Split Album (Stauropygial Records, 2007)

Split audio kaseta koja je objavljena za rusku undeground etiketu iz Pskova, grada nadomak granice sa Estonijom i Latvijom, predstavila je dva posve neobična i različita sastava iz Hrvatske i Latvije.

GIHT SHASIE - Killing Celebrities And Becoming Politicians

Prvu stranu kasete čini album eksperimentalnog sastava Giht Shasie iz Splita koji je rađen pune tri godine. Band je počeo s radom 2002., djelovao je do konca 2005., te se ponovno revitalizirao 2008., a u postavi su Smoljan (gitara, vokal, programi), Joke (bas, vokal, programi) i Igor Mihovilović (synth, vokal, programi). Paralelno sa Giht Shasie, Igor je pokrenuo vlastitu nezavisnu etiketu Guranje s litice (www.myspace.com/guranjeslitice) koja djeluje od 2002.

Ovaj album sastavljen je od brojnih samplova i sekvenci uzetih s radio i TV programa, te sadrži čak 22 naslova u vrlo kratkim vremenskim okvirima (od 30 sekundi do dvije minute) s iznimkom posljednjeg "Ružica" koji traje nešto manje od 4 minute. Na odabrane isječke u kojima ima mnogo fragmenata TV spikera iz različitih dokumentaraca o životinjama i društvenim temama, ovaj trojac je nafilao svoje zvučne ekspresije u kakofoničnom i disharmoničnom noise izrazu što na koncu rezultira sirovim digitalnim grindcore oblikom. Odakle su sve uzimali samplove nije navedeno, ali se kroz cijelu ovu papazjanu može razabrati da su to neke sekvence iz filmova, glazbenih komada i obilja različitih izvora (policijski voki-toki, šumovi, brumovi, industrial elementi, klasična glazba...). Uglavnom, postoji određena fabula koja na sarkastičan način povezuje naslov albuma sa njihovim neobičnim ekspresivnim 'tripom', no daleko od toga da je za svačije uho pa makar se radilo i o poklonicima noise, industrial, grind ili eksperimentalne scene. Prilično mučno za poslušati jer ne postoji nikakav standardni vodič (sve djeluje kao nabacana gomila bolesno sljepljenih radio-jinglova), ali se mogu razabrati tu i tamo neke reference koje podsjete na egzibicionizam The Residents, eksperimenata Throbbing Gristle, noisea Merzbowa i mnogo elektronskog harsha. Još kad u taj čušpajz dodaju gitaru, bas, synth i vlastite izobličene nemuzikalne vokale, zbrka je kompletna. Ali i raritetna.

Ocjena (1-10): 6
Web: www.myspace.com/geehtshasie
[  ]

TORTURED BY TURTLES - Tortured By Turtles

Latvijski band iz gradića Visaginasa (150 km sjeveroistočno od Kaunasa) nema čak niti web stranicu, pa o njima ne postoje nikakvi relevanto jasni podaci, osim da uz ovaj rad imaju još "Cyber Marie" (2007) objavljen za francuski Gun Cums Gum i "Pornokturno" (2007) na latvijskom Brutal Syndicate. Prisutni su još na tri kompilacije, imaju jednu kolaboraciju sa sveprisutnim Japancem Kenji Siratorijem, te sudeći da su svi radovi objavljeni u periodu od 2004-2007, može se konstatirati da band moguće više ne postoji ili je u hibernaciji.

Ovdje je riječ o stanovitom križancu nekolicine stilova (noise, kraut-rock, digital hardcore, dub, elektronika) u konvencionalnijem obliku koji je odsviran na klasične rock instrumente (gitara, klavijature, bubnjevi, bas) uz potporu digitalne tehnike (samplovi, loopovi). Koriste i vokale, no oni su u službi nadogradnje kao vox-extended dodatak koji i baš nije posve razumljiv, ali se razabire da su na nekakvom čudno iskrivljenom engleskom jeziku. Album sadrži 12 kompozicija koje su odreda pune eksperimenata, natruha harsh-noisea i različitih egzibicija između kojih se nazire da ovaj ekspresni lonac za muke po kornjačama umije i svirati. Pjesme su im pretežito bazirane na minimalističkim repeticijama s bržim ili sporijim tempovima, imaju određenu dinamiku, no čitav konglomerat u principu je baziran na slojevito kompaktnu buku koja im služi za razne ekspresivne varijacije izvedene uglavnom kroz prizmu gitarskih i klavijaturističkih 'solo' sekvenci.

Teško je uopće što smisleno konstatirati nakon ovih pola sata egzibicija osim da su slobodne i pravocrtne sfere izražavanja latvijskih underground rockera. Simpatično, ali bez ikakvih konkretnih značenja.

Ocjena (1-10): 6

horvi // 17/11/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*