home > mjuzik > Split Album

kontakt | search |

CAWATANA & STORM OF CAPRICORN: Split Album (Twilight Records, 2006)

Gosti nedavnog Smaranja 4, 29.II 2008. u zagrebačkoj Močvari, mađarski CAWATANA, ukazali su nam svoje povjerenje i dozvolili da recenziramo njihov posljednji studijski rad.

Ovo je zajednički album dva vrlo srodna neo-folk/industrial sastava koji su za ovu prigodu uvrstili svaki po pet kompozicija u dvadesetak minuta glazbe.

CAWATANA su sastav iz mađarske Bekescsabe i postoje više od deset godina. Osnovao ga je Kiss Balazs (klavijature, vokal, akustična gitara, bas) i Soros Gergo (vokal, udaraljke, akustična gitara), a svoj prvi rad objavljuju 2000. pod nazivom "Cawatana - Promo cd-r". Na njemu su još bili prisutni Csepregi Nora (vokal), Knyihar Par (bas), Benko Mihaly (klavijature) i Toth Agnes (prateći vokal), dok se na prvom studijskom albumu "Struggle For Wisdom" (2003) sastavu priključuje Kiss Kornel (bas) i Marschalek Rita (vokal). Taj prvijenac snimljen je u Budimpešti i doživio je brojne pohvale po gotovo cijelom svijetu (Mađarska, Njemačka, Italija, Švicarska, Portugal, USA...). Potom su samo bili sudionicima različitih kompilacija ("Eisiges Licht", "Wir Rufen Deine Wolfe", "Hermon - Waning And Exalations 2x3", "Penumbra Over Beauty", "Mia Runa", "Gloria Victis Vae Victis", "Khatyn: Tacet, Sed Loquitur"), a interesantno je da su gostovali i na kompilaciji "The Bells Shall Sound Forever" koja je tribute to Current 93 gdje su obradili skladbu "A song for Douglas, after he's dead" 2003. godine. Imaju još jedan 7'' split single kojeg su snimili u Bekescsabi pod naslovom "63 Days Part III". Uz navedene glazbenike za potrebe koncertnih nastupa pridružuje im se i Kornelov brat blizanac Otto Kiss na akustičnoj gitari.
No, ovaj rad koji se zove "Through Silver Shadows" snimali su samo Kiss Balazs i Soros Gergo uz goste Benko Mihalya koji im je osvirao piano i klavijature u dva naslova, te Gerhard koji je pjevao vokale u uvodnoj skladbi "Quien fue en busca de sabiduria". Kao što se već iz navedenih naslova može razaznati, Cawatana je osebujna skupina koja je sklona misticizmu i religijskim motivima u mračnom (ali ne i sotonističkom) raspoloženju, te su ovdje isporučili pet gothic kompozicija s laganim utjecajima industrial ritmova. Uvodna "Quien fue en busca de sabiduria" je mračni ambijentalni komad koji se sastoji samo od zvuka klavijatura i sitnih noise zvukova, a čini mi se da je vokalno izveden na latinskom jeziku i zato nemam pojma o čemu govori. "Unsere Richtung" se nastavlja u sličnom ambijentalnom raspoloženju koje je potkrijepljeno sa gromoglasnom ritmičkom koračnicom i zvukova syntha koji asociraju na vojne trube. Osim minimalizma, u skladbi postoje i aranžmani nešto drugačijih struktura tako da je u tom pogledu skladba posve dotjerana, otpjevana na njemačkom jeziku i zvuči za ocijenu-dvije bolje od ranih neurotičnih konceptualnih albuma Laibacha. "Watch the fire" sadrži grubi i odriješito naglašeni zvuk minimalističke klavirske melodije uz pratnju vojničkog doboša i elegičan zvuk syntha. Otpjevana je na engleskom jeziku i u aranžmanu postoji čista školska minimalistička gradacija u koju se naknadno uključuje zvuk ksilofona i violončela, naravno proizvedenog na synthu. Posljednje dvije su uslovno rečeno hitovi, mada to kod Cawatane ne postoji. "Behind the walls of sadness" ima vrlo fini koloplet akustičnih gitara, ponovno elegičnih zvukova klavijatura i brzi, skoro bojni marš koračnice na indijanerima i dobošima poput čuvenog djela Gustav Holsta (1874-1934) "Mars, the bringer of the war" sa legendarnog modernog klasičnog ostvarenja "The Planets" kojeg je završio daleke 1921. "Hibatlan" (izvedena na zagrebačkom koncertu) je otprilike vrlo slične naravi sa daleko sporijim, no ne i sporim ritmom i prodornim, skoro crkvenim zvukom orgulja gdje je jedan dio otpjevan na mađarskom jeziku. Obje skladbe kao da su stigle negdje nakon The Cure hita "Hanging garden" i The Mission albuma "Children" i "Carved In Sand", te su, naravno, otpjevane na engleskom jeziku i čak su pogodne za emitiranje na komercijalnim radio stanicama.
Sve u svemu, veoma jednostavan, a vrlo zanimljiv i intrigantan materijal koji se u glazbenom minimalizmu nalazi negdje na razmeđi Joy Division i Laibach sve dok nisu krenuli u dance-elektroniku.
Dio njihovog opusa možete poslušati i na www.myspace.com/cawatana.

STORM OF CAPRICORN je duet kojeg čine Serge (vokali i svi instrumenti) i Celine (vokali). Njihov materijal je nešto dulji (27 minuta), no otprilike je glazbeno vrlo srodan Cawatani. Samo s razlikom što SOC svoju glazbu baziraju na jasnim utjecajima britanskog folka. Sve je tu isto, repetativne koračnice i vojnički marševi koji su osim klavijaturama podebljani i sintetičkim zvukovima gajdi, violine i violončela u pozadini (prva skladba "Where oak lives", vrlo interesantan ambijentalni instrumental "The smoke fades away"), te višeglasnim, nasnimljenim vokalima na engleskom jeziku. Album ima i jedan pravi hit koji je vrlo rijedak u ovoj glazbenoj sferi, obradu čuvene "Cloudbusting" Kate Bush kojem je samo dodana bubnjarska pratnja koračnice na dobošu, zvuk melodije syntha, Sergeov prateći vokal i lagana prostorna echo produkcija tako da zvuči kao da je snimljena u ogromnoj i praznoj crkvi. Glazba im je vrlo hladna, pogotovo u 8 minuta dugačkom naslovu "Renaissance" koji se može poistovjetiti sa frakcijskim radom Peter Murphya (ex-Bauhaus) i Mick Karna (ex-Japan) na njihovom projektu Dali's Car (album "Waking Hour", 1984). Na minimalističku strukturu koju vodi synth a'la gudački orkestar uobičajenim sistemom nadogradnje aranžirano je pregršt gudačkih harmonija uz nekolicinu bubnjarskih udaraca po indijanerima koji su neizostavni dio ove scene (pojam fuzz činele i bas bubnja u klasičnom smislu ne postoji). Posljednja stvar "Claustro" je mračna elegija na latinskom i engleskom jeziku gdje se spominje 'inomine patris', 'spiritus santi' i djeluje poput posmrtnog marša. Serge očito ima školovan vokal što prikazuje upravo u ovoj zadnjoj skladbi. Umnogome podsjećaju na rane Dead Can Dance iz doba albuma "Serpent's Egg" i "Aion" koncem '80-tih godina prošlog stoljeća.

Ovo nije obavezno glazbeno štivo za svakoga, no ovaj rad treba poštivati bez obzira na gotovo marginaliziranu i izoliranu underground scenu u kojoj ovi sastavi djeluju.

horvi // 07/03/2008


PS: Cawatana 7, Storm Of Capricorn 8
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*