home > mjuzik > Jeee! Jeee! Jeee!

kontakt | search |

PSIHOMODO POP: Jeee! Jeee! Jeee! (Croatia Records, 2009)

Dok slušam Gopca kak pjeva "Cijeli svijet je totalni cirkus i svi se lančano drže za jaja" prisjećam se kraja osamdesetih, mojih tinejdžerskih dana i demo top liste na Radio Velikoj Gorici, koju sam tolko iščekival svaki tjedan, nakon kaj me "Sve je propalo" izbacila iz svih tračnica. Čista energija i znoj.

"Sad si jak i znaš da grizeš, ti znaš da sve je propalo Ti znaš da moraš jače ti znaš da sve je propalo" oduvek mi je ostal jedan od najjačih domaćih stihova, a onda su se pojavile "Iste stvari". (Ili je bilo obrnuto. Ko bi se sad sećal točno.) Totalno drugačiji štimung. Skoro pa laganica.

"Nikad neću žaliti, što nisam pošao za njim A uvijek sam volio iste stvari kao i ti".

A onda su na gitarijadi u Domu željezničara najavili Psihomodo Pop. Još danas imam negde njihov plakat s logom ptičice. E to je bilo nešto. Posle smo čak s Gopcem pospikali malo u foajeu i činilo se da "držimo celi svet lančano za jaja". Klinci iz Varaždina. A nisu još imali niti album.

Onda je došla "Godina zmaja". Sve je to bilo super, al falilo je nekaj. Falilo je žestine i sirovosti onih demo snimaka, koje su bile snimljene ko zna gde i ko zna kak. Svejedno se originalka kazeta izlizala do daske u kazetofonu marke "Philips". I super mi je bilo kaj su snimili album "Live in Paradiso". I dan danas kad uspijem otići u Amsterdam, odem na neki koncert i uvek se prisjetim da su tu nutra svirali Psihomodo Pop.

Nekak mi se nakon toga pogubilo zanimanje za njih, al ne njihovom krivicom.

Danas, kad slave 26 godina postojanja imaju deveti studijski album s dvanejt pjesama, od čega su dve obrade. Počinje s "Domovine sin", koja me, neznam zakej podseća na "Guzonjin sin" od Pušenja. Klasični Psihomodo. "Požar" je obrada pjesme About a Fire dvojca Lilly/Cordola, koju u originalu izvodi Nancy Sinatra. Odlična stvar. Naslovna stvar je obrada The Vibratorsa. Pa normalno, kaj drugo bi obradili.

"Totalno sam lud" i "Cijeli svijet je totalni cirkus" su Psihomodo klasici s banalnim rimama, koje samo Gobac može otpjevati. "Ogovaranje je palo čulo se je tras ja sam tebi uvijek vjeran kao passs auuuuu" ili "Cijeli svijet je pijani svinjac i svi se valjaju po blatu tom Cijeli svijet je pijani svinjac i trezvenjake ubije grom".

"Stabilno" je logičan nastavak velikog hita "Osjećam se haj" iako ni "Dil" nije predaleko od iste teme. A još više mi se sviđaju pjesme kad "nas" spominju u stihovima "Tamo me paziju daju mi terapiju". ;)

Mislim, pišem tu pišem, a ništ ne napišem. Uglavnom, Psihomodo pop i dalje rade po svojem i to je dobro, ma koliko mi šutjeli o tome. Oni jednostavno nisu bend koji bi se mogel ili trebal mijenjati. Imaju svoj film, kojeg vrte već 26 godina i to im dobro stoji. A dobro im stoji i novi album.

Bilo bi loše ne spomenuti odličan omot, unutarnji i vanjski koji aludira na Čarobnjaka iz oza. Naravno, Gobac je Dorothy!

ocjena albuma [1-10]: 8

pedja // 26/02/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Operation: Underground

VARIOUS ARTISTS: Operation: Underground (2014)

| 25/10/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: 2 + 2

HANDPUPPETEUPHORIA: 2 + 2 (2014)

| 24/10/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Kad je bal, nek' je kanibal

BEZBELI APSTRAKLIJE: Kad je bal, nek' je kanibal (2014)

| 23/10/2014 | jura |

>> opširnije


cover: Wild

PORD: Wild (2014)

| 23/10/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Commoner, Peers, Drunks and Thieves

THE TALKS: Commoner, Peers, Drunks and Thieves (2014)

| 22/10/2014 | ujak stanley |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Jeee! Jeee! Jeee!
  • Godina zmaja (1988)
  • Live in Amsterdam (1989, live)
  • Sexy Magazin (1990)
  • Tko je ubio Mickey Mousea (1992)
  • Srebrne Svinje (1993)
  • Unpljugd (1996)
  • Sextasy (1997)
  • Das Beste aus der grosse Hit Parade (1999, live)
  • Debakl (2000)
  • Tekućih 20 (2003, 2CD kompilacija)
  • Tekućih 20 (2004, DVD kompilacija video spotova)
  • Plastic Fantastic (2004)
  • The Ultimate Collection (2007, 2CD kompilacija)
  • Jeee! Jeee! Jeee! (2009)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*