home > mjuzik > Original album collection

kontakt | search |

PSIHOMODO POP: Original album collection (Croatia Records, 2015)

Psihomodo Pop, isto kao i Hladno pivo, definitivno je jedna od onih grupa na kojima će se i danas nakon n-te pive u birtiji lomiti koplja. I pričati će se priče koliko se Gobac prodao, da ono što danas radi nema veze s pravim Psihomodom koji smo gledali u osamdesetima. I itekako je moguće da je svatko tko kaže tako nešto u pravu. Moram priznati i da sam sam od onih koji će se prikloniti toj ranijoj frakciji grupe koja je svoje početke imala u još pomaknutijoj Klinskoj pomori.

Croatia Records ove je godine, po uzoru na svjetske diskografe, u budget verziji izbacila remasterirani box set s pet albuma grupe. Prisutni albumi su Godina zmaja (1988), Sexy magazin (1990), dječji Tko je ubio Mickey Mousea? (1992), Srebrne svinje (1993) i Unpljugd (1995). Knjižica uz box set ponuditi će naslovnice albuma, unutarnje i vanjske, ali što je bitno naglasiti, bez ikakvog popratnog teksta.



Sve je krenulo s 1988. u kojoj su Kinezi slavili Godinu zmaja, a mi u Jugoslaviji debut album Psihomoda. Album sam kupio tog proljeća putem do škole i taj dan sam bio iznimno ponosam što imam prvu ploču grupe koja je, u tom trenutku, definitivno formirala moju sklonost prema distorziran gitarama i punk rocku. Iako je rijetko spominjana kao kultna ploča, smatram da je na tadašnju omladinu imala i više neg' snažan utjecaj. Sve pjesme s albuma postale su veći ili manji hitovi, a Gobac je u tom trenutku bio jedna od najpopularnijnih osoba u državi. I trebali smo takvog "luđaka" da nas klince, na relativno bezbolan način, uvede u svijet rock glazbe. "Kad sam imao 16", "Frida", "Nema nje (zauvijek)", "Ramona", "Telegram Sam" i "Leteći odred" postale su tako himne moje generacije i nikog od nas nije bilo briga što je jedan veći dio pjesama posuđen. Ruku na srce, oni su tim pjesmama udahnuli novi život. "Ramona" u izvedbi Ramones-a nikad nije bila ni približno jaka kao kad su je izvodili Psihomodo, a na zajedničkom koncertu u Velikoj dvorani Doma sportova, ištekali su ih pri izvođenju iste, što je moram priznati bilo smiješno.



Pamtim da su velika kritičarska imena tad lomila koplja oko produkcije albuma, koju je radio Piko Stančić, pridruženi član grupe. I mogu se složiti da je produkcija mekša u odnosu na demo snimke i energiju koju su tad imali uživo. Isto tako smatram da je Piko pogodio onaj pravi omjer začina kojim je grupu lansirao u prvu ligu yu rocka bez da im podreže krila.

Iole bolji poznavatelji opusa grupe primijetiti će da u box setu fali epohalni album uživo "Live in Amsterdam" (1989) što je velika šteta, jer baš taj album pokazuje svu žestinu i sirovu energiju koja je grupa posjedovala pri svojim koncertnim nastupima. Razlog više je jer su se tad pojavili na prestižnom MTV-u s "I'm in love with Gorbac", što je tad bio prvi spot jedne jugoslavenske grupe prikazan na toj glazbenoj televiziji. Kao bonus box seta na albumu Sexy magazin dodane "I'm in love with Gorbac" i "The Sky". Nije satisfakcija, a nije ni zanemarivo.



Sexy magazin već je bila malo mekanija ploča. S velikim naslovnim hitom grupa je i dalje žarila i palila. Bilo je uz album rasprave oko pjesme "Iste stvari", koja je zvučala kao popaljeni rif U2-ove "Angel of Harlem". Psihomodo je na demo snimci iz 1986. godine imao zabilježenu tu stvar, pa o krađi nema govora. B strana ploče završava pjesmom "Sve je propalo", koju smatram najboljom pjesmom koju su Gobac i družina ikad napisali.

Tko je ubio Mickey Mousea? je ploča o kojoj nemam što puno reći, osim da je grupa u tom trenutku odlučila napisati ploču s pristojnim tekstovima prilagođenim djeci. Iz tog perioda zato mogu izdvojiti koncert koji je grupa imala u malom prostoru Jabuke, negdje u veljači 1993. godine, koliko me sjećanje služi. Dobar prijatelj Buco, s kojim sam odjahao u Jabuku na taj koncert, pričao mi je kako je preko starije sestre došao do snimaka novog albuma Psihomoda i da opet zvuče opako. I bilo je te večeri u Jabuci nekoliko novih pjesama, zapamtio sam "Kišu od novaca" i "Psihomodo pop" koje su tad zvučale onako kako ja zamišljam da trebaju zvučati. Koncert je bio i više neko odličan, uz Gopca je prednjačio gitarist Sale sa svojim vjetrenjačama i tu večer imao sam feeling da će se oko grupe početi događati velike stvari.



Srebrne svinje nisu mi ponudile sve ono što sam čuo u Jabuki. Album je bio besprijekorno isproduciran, no songovi nisu imale oštricu prvih albuma. Zvuk grupe je sve više išao na tromiju stranu, laganije pjesme nisu imale himničnost poznatu za grupu, već su više ulazile u psihodelične eksperimente. Pjesma po imenu grupe i "Kiša od novaca" i dalje su na mojoj listi favorita s tog albuma. To je i zadnji album gdje je u grupi bio prisutan Sale. I, ako gledamo razvoj grupe nakon odlaska Saleta, činjenica je da je Sale bio rock kotačić satnog mehanizma koji je nakon njegova odlaska počeo vrtjeti vrijeme u kontra smjeru. Pjesma "Star fucker" je uvrštena i na kultnu kompilaciju The Best Of Indie Rock - Made In Croatia

I sad dolazimo do posljednjeg albuma u ovoj škatuli, kojim je grupa sebi vratila trenutak slave, a isto tako izgubila veliki dio stare vojske. Unpljugd je akustični album kakav su tad snimale uživo svjetske zvijezde pri gostovanju na MTV televiziji. Kod nas se tog trenda prvi ulovio Parni Valjak, a Psihomodo Pop je napravio kontru pa su akustične verzije svojih pjesama snimili studijski. Grupi se tad priključio Kuzma, najpoznatiji kao bivši član grupe Film, s kojim je grupa u budućnost krenula u jednom komercijalnijem pravcu. Akustični album strašno je podigao status grupe, "Frida" je postala planetarno poznata i nije bilo tuluma s gitarom gdje se nije svirala unpljugd verzija iste.



Što se s grupom kasnije događalo nebitno je u osvrtu ovog box seta, koji nudi skoro sve što je grupa dotad napravila. Još jednom ću napisati da je šteta što jako bitan live album Live in Amsterdam nije uvršten u kompilaciju, jer bi s njim bio kompletan opus najpoznatije faze grupe. Obzirom na simboličnu cijenu ovog box seta može se i malo zažmiriti.

ocjena albuma [1-10]: 9

jura // 01/06/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Filip Fantoni

FILIP FANTONI: Filip Fantoni (2019)

| 12/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Upper Structures

PAVLE MILJENOVIĆ: Upper Structures (2019)

| 07/11/2019 | jura |

>> opširnije


cover: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations

TREES OF MAINE / CONSECRATION / (THE) LESSER MEN: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations (2019)

| 31/10/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Leaving Meaning

SWANS: Leaving Meaning (2019)

| 25/10/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Iz kapetanovog dnevnika

CHUI: Iz kapetanovog dnevnika (2019)

| 21/10/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Original album collection
  • Godina zmaja (1988)
  • Live in Amsterdam (1989, live)
  • Sexy Magazin (1990)
  • Tko je ubio Mickey Mousea (1992)
  • Srebrne Svinje (1993)
  • Unpljugd (1995)
  • Sextasy (1997)
  • Das Beste aus der grosse Hit Parade (1999, live)
  • Debakl (2000)
  • Tekućih 20 (2003, 2CD kompilacija)
  • Tekućih 20 (2004, DVD kompilacija video spotova)
  • Plastic Fantastic (2004)
  • The Ultimate Collection (2007, 2CD kompilacija)
  • Jeee! Jeee! Jeee! (2009)
  • Čiribu Čiriba (2014)
  • Original album collection (2015)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*