home > mjuzik > Live Destruction At No Fun

kontakt | search |

MERZBOW: Live Destruction At No Fun (No Fun Productions, 2007)

Merzbow je još jedno avangardno čudo koje dolazi iz Japana. Njegovo pravo ime je Masami Akita, rođen je 1956., a od ranih '80-tih naovamo objavio je više od 300 albuma. Sad nek' netko kaže da Japanci nisu vjerni i odani svome zanatu... U svojoj ranoj fazi djelovanja tokom '80-tih kreirao je glazbu korištenjem loopova i stvaranjem ritmova s udaraljkama i raznim metalnim priručnim sredstvima pod neznatnim utjecajem Throbbing Gristle i Nurse With Wound. Napravio je serijal albuma pod naslovom "SCUM" (scissors for cutting up Merzbow/ society for cutting up Merzbow) prije nego što će se otisnuti u vode potpune kreativne slobodne forme pri čemu je najveći doseg svojeg rada pokazivao na nastupima uživo. Jedno vrijeme je objavljivao za svoju vlastitu etiketu Lowest Music & Arts (ranih '80-tih), da bi kasnije počeo izdavati za talijanskog avangardnog noise umjetnika Maurizio Bianchia iz Milana (M.B. i ZSF Produkt). U to vrijeme je koristio elektronske instrumente i električnu gitaru, pa mu je prikrpljen naziv noise umjetnika, da bi u nekoliko proteklih godina svoj rad bazirao isključivo na digitalnu tehniku. Danas radi nastupe uživo koristeći dva laptopa, video projekcije, DOD Buzz Box i DOD Meat Box, nekoliko efekata (osobito feedback s filterima) i multidistorzirani Korg. 2000. godine Extreme Records mu objavljuje set od 50 albuma od čega je 20 bilo po prvi puta objavljeno, a edicija je sadržavala još majice, postere, razglednice, razne fotografije i niz sitnica. Kroz karijeru je surađivao sa mnogim znamenitim protagonistima noise i eksperimentalne scene, a vrijedno je spomenuti suradnju sa Alec Empireom, Genesis P-Orridgem, Carlos Giffonijem, Jim O'Rourkom i Mike Pattonom. Njegove radove objavljivale su mnoge diskografske kuće širom svijeta od Japana, Rusije, Ukrajine, Poljske, Italije, Njemačke, Francuske, Portugala, Belgije, Norveške, Austrije, Brazila, do Kanade, USA i Britanije. S obzirom na kreativnu snagu, koncertnim nastupima i još nekim sukladno neraskidivim činjenicama, u prosjeku objavljuje po 10-15 albuma godišnje, a rekord je postavio spomenute 2000. kada ih je objavio više od pedesetak.
[  ]

Merzbow je s vremenom postao i društveno apolitički angažirana osoba učestvujući u prosvjedima za zaštitu životinja, pogotovo protiv japanskog lova na kitove, delfine i tuljane, kao i zaštitu od zlostavljanja svih životinja u znanstvene svrhe. Tim temama je posvetio i nekolicinu albuma.

O svojem radu i utjecajima, kao i razvoju glazbe koju kreira govorio je u interviewu kojeg je dao Chad Hensleyu gdje kaže da je u početku bio zaražen utjecajima agresivnih blues rock gitarista poput Jimi Hendrixa, Lou Reeda i Robert Frippa, zatim free jazza poput Albert Aylera, Cecil Taylora i Frank Wrighta, te je kasnih '70-tih čak i bio bubnjarem u jednom free-jazz sastavu. No, kako je vrijeme odmicalo, rock i jazz mu nisu bili dovoljno agresivni, pa se počeo zanimati za elektro-akustičnu glazbu, posebice za radove umjetnika poput Pierre Henrya, Karl-Heinz Stockhausena, Francois Baylea, Gordon Mumme i Xenakisa što ga je i navelo da počne raditi vlastitu glazbu u kojoj je prošao gotovo kroz sve moguće stilove na krajnje ekstreman način. Tom prilikom je rekao ako je glazba seks, onda on radi pornografiju.

"Live Destruction At No Fun" je djelo snimljeno 2007. uživo na No Fun Festu (USA) gdje je svoj četrdesetominutni set izveo u jednom komadu bez ijedne pauze. Koristio se samo sa dva laptopa s kojih šiba brutalni zvučni zid bez plesne forme. Riječ je o posve slobodnom dizajnu zvuka u kojem je pravilo da nema pravila, te da svaki odsvirani moment kreira u datom trenutku po slobodnom nahođenju uz prisustvo određene fabule koja govori o razaranju. Već od prvog tona daje se do znanja da je njegova glazba atmosferična forma u kojoj s jednog laptopa emitira čiste noise zvukove koji pulsiraju svojim lomovima frekvencija i grade zvučnu barijeru tokom cijelog albuma, dok s drugog stvara raznoliku pozadinu u kojoj ima zaista svega - od prigušenih i gotovo nečujnih motiva koji se s protokom vremena pretvaraju u slušljivu kakofoničnu formaciju kojom imitira raznolike instrumente poput klavijatura, gitara, udaraljki... Pri tome svaki zvuk prilagodi brutalnom zvučnom personifikacijom u stvaranje zvukova koji nalikuju na vjetrovite udare uragana koji nosi sve pred sobom, nakon čega slijedi novo zatišje pred oluju i kataklizmu potresa, tornada i tko zna kakvih elementarnih nepogoda. Nakon nekih desetak minuta brutalnog imitiranja zvukova iz prirode dolaze sofisticirani zvukovi koji udaraju svojom silinom i pretvaraju se u pravi zvučni pakao poput vodene bujice (ili možda požara?), te se u pozadini pojavljuju pulsirajući tonovi hipnotičke minimalističke građe koji traju od 13. do 23. minute gdje osnovu materije Merzbow stvara nalik na gitarski destruktivni noise. Tada se zvukovi pretvaraju nešto nalik na gruvanje topova, razaračke eksplozije i rafalnu paljbu mitraljeza, da bi nakon tek nekoliko sekundi primirja sve poprimilo nove destruktivne dimenzije nalik na atomsku kataklizmu s kojom album završava. Ne tvrdim da je ovo njegova vizija fabule, ali tok radnje i sadržaj je približno sličan opisu. Samo Merzbow zna koja je prava nit vodilja ove brutalne zvučne destrukcije.
U svakom slučaju album je dotjeran radnjom, improvizacijama i sadržajem, a najmanje od svega što se može očekivati jest da nije dosadan.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 04/05/2008

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*