home > mjuzik > Znousland 4

kontakt | search |

ZNOUS: Znousland 4 (d.i.y./ bandcamp/ The 2024 anti-ta/na Records, 2024)

Kako je krenulo, mislio sam da će ovi sjajni Tunižani realizirati svake godine album, ali evo, prošle su skoro 3 godine od njihovog prethodnog, trećeg albuma www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30926. Nove pjesme su radili sponatno, mic po mic poprilično dugo, a koliko mi se čini, prva je bila "Menish Msemah" (مانيش مسامح) koncem 2022., a elegično bijesno govori o srušenom snu dostojanstvenog životu u domovini kroz hvalospjev samosažaljenja i prokletstvu nasilnika: 'Ne opraštam ni prošlost ni sadašnjost, ne opraštam pravo potlaćenih za zlo Tunisa i sve što si ukrao Menish Msemah مانيش مسامح/ onima koji su urezali riječ 'otuđenje' na mom čelu i prekrili moje sunce svim ovim oblacima.../ došao sam čestitati svima onima koji su silovali snove u mojoj noći i noći prokletog naraštaja/ Čestitam što ste nam uzeli zemlju, naše tlo koje ste zagadili za suze naših mladih, raspršio si svuda po zemaljskoj kugli...'
[  ]



Jasno, ovaj bend je dostojan svakog respekta jer kritički poseže u esenciju hardcore/ punk-metal suštine s izuzetno angažiranim stavom uglavnom koristeći vlastiti materinji jezik (arapski tunižanski) koji mi djeluje fantastično kad sve te role pjeva alfa i omega Hamma (gitara, vokali) koji je uz to i kompozitor za vraški spetljane orkestracijske dijelove tokom ovog ponovno odličnog albuma na kome tek tu i tamo zapjeva poneke stihove na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, a sve u opravdanom kontekstu. Prva "Salih" je jedina kompletno na engleskom, ali vraški spetljana gitarskim isprekidanim riffovima u srazu s nevjerojatnom tehnical world-music strukturom ispunjenom mnogobrojnim udaraljkama, duhačkim frekvencijama i svakako, nu-metal/ metalcore nabojem na folk način kojime daju do znanja da oni nisu 'orijentalni metal' kako su ih neki tukci nazvali jer Tunis je dio Magreba, a ne Bliskog Istoka, te su osim toga manje-više berberski, a ne arapski narod premda se uglavnom služe arapskim jezikom. Kako god, ovo je fantastičan uvod za sve motherfuckere s erekcijom što traže trbušne plesačice, jeftini bazar, fantazmagorične jeftine tetovaže i sličan dekor, ha-ha-ha!



Ima u prilog ovome i jedna podulja disertacija benda na stranici: www.znousland.net/we-are-not-oriental-metal-do-not-exotify-us/, pa ako ste voljni, pročitajte uz moju preporuku, sve će vam biti jasno da Tunis, Maroko, Alžir i Bliski Istok 'Orijent' nije isto (biti će vrlo skoro tekst o toj temi). Isto kao što Balkan nije recimo Madžarska, mada Grčka odavno želi da se izuzme iz geografskog pojmovnika, ali kako, pobogu? Ili Danska iz Skandinavije... Ovdje je riječ o eurocentrizmu i miješanju geografskih trivijalnosti. Naredna "Rameem (ruins)" počinje gitarskim disonantama u dramatičan black/death s mnoštvo atmosferičnih detalja kroz ponovno originalan izraz u drugom dijelu aranžmana nakićen gudačkim folk orkestracijama ponirući u ep o uskrsnuću i povratku iz ponora depresije i psihičkih previranja izazvanih opasnom i beznadnom stvarnošću. "Nahki Maa El-Hoot (slow decay)" je opet vrlo plesni nu-metal s odličnim stiovima 'Tko je vidio pticu koja je migrirala k nama i više je ne posjećuje?', ma ovdje ima i post-hardcore elana 21. stoljeća, onako kako i treba biti. U svakom slučaju, još jedan od hitova s posvetom 'اليوم اخر حلقة في مسلسل قابس اتشرنوبيل' iliti 'Danas je zadnja epizoda u seriji Gabes Chernobyl'.



"Sakret El-Mout (sweet agony)" je posebna priča plesne neo-folk pjesme, akustične i iznenađujuće na ovakvom albumu, a premda ne živim u Tunisu, nego u jednoj vrlo sličnoj zemlji gdje se dešavaju ista sranja, ne mogu ostati ravnodušan na socijalna, društvena i politička zbivanja. U principu, kak' se kaže 'boli me kurac' za susjeda, bitno da je meni dobro', ovaj bend ustvari vapi za pomoć u svojoj državi odličnom lirikom, u ovome slućaju akustične pjesme na nivou najboljeg Bob Dylana, premda sumnjam da ga kao Židova koji je odavno prešao na kršćanstvo vole u Tunisu i da je poput ex-Yu uspio prodati oko najmanje nekoliko milijuna, uglavnom bezveznih ploča u 70-im i 80-im, ali jeste.



U principu, ovo je fantastičan album s adekvatno složenim angažiranim socio-političkim tekstovima, još boljim nego li na prethodnom radu, a samo 27 minuta neka ne zabrine, Znous imaju svu potrebnu magiju da vas uvuku u odličnu glazbu, svoj stil i Tunis. Originalni su i jedinstveni, treba ih dovesti na velike europske i svjetske festivale. Tamo im je i mjesto.

Naslovi: 1.Salih, 2.Menish Msemah (I shall not forgive), 3.Rameem (ruins), 4.Nahki Maa El-Hoot (slow decay), 5.Sakret El-Mout (sweet agony), 6. 7 Shaltaat (7 cuts) w/ Lobna Noomen, 8.Leklem Lemrassa (Jil Jilala cover)

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 29/06/2024

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Blizzard Amplification, Complete box set

SEWER ELECTION: Blizzard Amplification, Complete box set (2024)

| 01/07/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Les chants de l'aurore

ALCEST: Les chants de l'aurore (2024)

| 01/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Pure Violence, EP

ELIO RIGONAT: Pure Violence, EP (2024)

| 30/06/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Znousland 4

ZNOUS: Znousland 4 (2024)

| 29/06/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Dionyst

DEKADENT: Dionyst (2024)

| 28/06/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*