home > mjuzik > Nowhere Generation

kontakt | search |

RISE AGAINST: Nowhere Generation (Loma Vista, 2021)

Generacija Nigdje, po frontmenu Tim McIlarthu su njihova djeca i čitav naraštaj rođen u 21. stoljeću koji tek uči otkrivati život i sve njegove nepoćudne smicalice. Pa, iako su s posljednja dva albuma "The Black Market" (2014), a posebice "Wolves" (2017) ozbiljno zastranili u plitkost s komercijalnim pobudama, usput, ovaj zadnji je i poprilično ignoriran i degradiran, činilo se da ova urbana punk/hc gerila iz Chicaga gubi kontrolu autorske dosljednosti prelazeći u bend tipa Green Day. Zdrmali su svoje stare fanove koji su im pomalo počeli okretati leđa, a onda se pribrali nakon turneje da se ipak valja vratiti na stara načela kako im se do tada uglavnom vjerno sljedbeništvo ne bi počelo još jače rasipati.
[ Rise Against ]

Rise Against   © 2021

Nakon što su objesili informaciju da rade novi album na temu američkog sna, dobivali su packe od fanova, međutim, stvari su se odvijale postepeno bez ikakve žurbe pomno slagavši kockice u mozaiku: angažirana lirika je namijenjena da stvori nemir, a istodobno govori o prebacivanju težišta, takozvanom degažiranju na novu, nadolazeću generaciju u kojoj su djeca članova benda, te dakako, sve generacije rođene u 21. stoljeću s nadom da će biti na boljem položaju i u znatno povoljnijoj situaciji za razliku od prethodnih koje su bile zakinute na uštrb masovne socijalne, političke i ekonomske nestabilnosti, te raspadanjem srednje klase. Nada se svodi na obećanja koja ipak ne postoje za sve slojeve, jer kada se privilegirani popnu na vodeća mjesta društvenog poretka, pa onda spadnu s njih, javni poremećaj postaje jedina realnost.





Promatrajući novih 11 pjesama, ne može se ostati pasivan: uistinu su stvorene nove budnice, neke odriješito, a neke manje potentne, no kako god, ovdje kritička šarža vrlo dobro stoji od početne "The numbers" s fašističkim pozivom na oružje i pobunu, dakako, riječ je o drskoj metafori prema korupciji i ugnjetavačima koji narod lome poput konja, a naredna "Sudden age" anarhistički sentimentalno s podosta r'n'r šliha ironično zbori 'kako cijeli ovaj grad gori'. Po starom dobrom običaju, na samom početku albuma su naredane potencijalne katarze, singlovi i mogući hitovi, pa je tako naslovna "Nowhere generation" jasno skretanje na pravi kolosijek opisujući spomenutu 'generaciju nigdje' koja luta u zbunjenim i devastirano poremećenim sustavima vrijednosti. O djeci, tinejdžerima i mladim naraštajima nastavlja "Talking to ourselves" kada se nađu u situacijama da ih nitko ne sluša i ne doživljava ozbiljno, a "Broken dream, inc.", još ranije pripremljena za ogroman strip Scott Snydera o super-herojima "Dark Nights: Death Metal" (2020.), podiže razinu bijesa i frustracije novog svijeta koji priznaje kodove, šifre, passworde i digitalizaciju. Usput, objavljen je i soundtrack na kome se nalaze Marilyn Manson, Maria Brink, Andy Biersack, Chelsea Wolfe, Denzel Curry, Manchester Orchestra, Idles', Chino Moreno i drugi.



I tu završava taj prvi dio albuma s evidentnim zgodicima i zicerima jer "Forfeit" prelazi u akustičan komad balade potkrijepljene i violinom, dok je "Monarch" unatoč ponovnom dizanju tempa u hardcore gabarite i melodičnost samo popuna prostora bez neke angažirane potke. Još se tu i tamo pronađe poneki revoltirani komad poput "Sounds like" s individualnim ogorčenjem u iščekivanju boljih vremena koja nikako da dođu i o općenitom protoku vremena sa završnom "Rules of play" stihovima 'život je igra koju ne znam igrati'. Glazba je stilski vrlo dobro poznata i ne treba je pretjerano opisivati: ono što manjka na zadnjem albumu Bad Religion "Age of Unreason" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=29207, ovdje je nadomješteno energijom i melodijama, a i daleko jasnijim strategijama s uperenim prstom u one koji su budućnost svijeta.

Cilj Rise Against je ponovno postignut. Uznemiruje svojim lirskim rakursima i potenciranjem pobune protiv moćnika u ime generacija koje dolaze. Samo, po običaju, mnogo relativno novijih gomila fanova što se trpaju pod zastavu benda primarno samo slušaju glazbu, ritmove i melodije ne obazirući pažnju na poruke koje se nalaze, pa je tako sasvim jasno pitanje što su to uopće doživjeli slušajući ovaj album.

Naslovi: 1.The numbers, 2.Sudden urge, 3.Nowhere generation, 4.Talking to ourselves, 5.Broken dreams, inc., 6.Forfeit, 7.Monarch, 8.Sounds like, 9.Sooner or later, 10.Middle of a dream, 11.Rules of play

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 24/06/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*