home > mjuzik > Conspiracies

kontakt | search |

CHRIS CUTLER: Conspiracies (kuda.org/ tak-ta-t/ ReR Megacorp, 2017)

Unatoč svom poprilično dugačkom pijaru i filozofiranju o kolaborativnom umjetničkom procesu sa ciljem stvaranja novih sfera, saznanja i dostignuća zamišljenih kao dinamična platforma za istraživanje odnosa umjetnosti, obrazovanja i politike improvizacije, ajde, tu ću se i zaustaviti, da ne 'drobim' dalje o onome što se nalazi na ovitku ovog CD-a, prikazana glazba je, ha, 'idi-mi-dođi-mi' 'li-la'. Malo jeste, malo niste. Malo da, više ne. Nešto jeste, ali mnogo nije. Svega ima, a opet, mnogo toga manjka.
[ Chris Cutler ]

Chris Cutler   © 2021

Naime, ovdje se na 37 minuta nalaze 32 kratka komada imenovana kao "Conspiracy" od kojih malo koji prelazi opseg iznad 60 sekundi, točnije 24., 31. i 32. po redu što zajedno iznose 9 minuta. To ne bi bilo ništa diskutabilno da nisu, prepoznatljivo je, ograničeni upravo tim vremenskim terminom u kome legendarni bubnjar i udaraljkaš Chris Cutler (iz avangardnog rock benda Henry Cow) kao autor kompletnog materijala mnogoljudnoj pratećoj sekciji sastavljenoj od 11 glazbenika i vokalista naprosto 'reže' improvizacije nakon datog roka. Koliko su za 60 sekundi uspjeli 'odrndati', odškripati, odsvirati, izrecitirati, ispustiti zvukove i svašta nešto, to je to i ništa više. Jednostavno, ne dozvoljava da se to 'nešto' razvije u neku temu, ne daj Bože melodiju, već traži da izraz gotovo minijaturnim hardcoreaškim obrascem zaživi, dosegne klimaks, katarzu, epilog i finiš u tih 60 sekundi što i nije nimalo loša zamisao, samo je vrlo traljavo realizirana kroz neprekinuti mišung svega i svačega snimljenog ujesen 2016. uživo u novosadskoj Crnoj Kući s manje-više srpskim glazbenicima (Dimitrije Jakovljević, Vladimir Orešković, Igor Lečić, Ernő Zsadanyi, Zoka Pantelić - Joka…). Ton majstor je bio Zsolt Polgar.
[  ]

Ima ovdje natruha progressive rocka, krautrocka, ambijenta, atmosferičnih detalja, psihodelije, free-jazza, noisea, industriala, elektro-akustike, popa, bluesa, komorne glazbe, klasične avangarde, moderne klasike, post-avangarde, ma uistinu mnogo toga nabacanoga od nemila do nedraga bez ikakvog reda vožnje. A da li po slobodnoj volji glazbenika ili po nekom unaprijed predviđenom scenariju, odnosno notnom pismu, eh, to se u press materijalu ne spominje, a vidi, vidi, tu je baš i najzanimljivija caka, fazon koji može štošta toga otkriti. Narator, poznati londonski književnik Howard Slater s vremena na vrijeme mrmlja o zavjerama, urotama, tajnama, paranojama, a zvuk neprestano mijenja raspoloženja praktički od nesnosne buke sve do tišine, od nečega što djeluje da bi se moglo pretvoriti u melodiju do abrazivne kakofonije.

Daleko od toga da je ovo nezanimljivo ili neinspirativno ostvarenje, ima ovdje svačega intrigantnog u navedenim žanrovskim fahovima, no jeste da je daleko od međusobno povezanog nekim adekvatno ciljanim sadržajem, odnosno fabulom i libretom upravo zbog Cutlerovog pristupa 'imaš jednu minutu za izraz'. Kao da se nekih dvadesetak žanrova našlo na jednom mjestu i ispustilo nešto svoje, onako iz prve ruke, kako je kome odgovaralo u datom trenutku. Stoga od ovoga ne treba očekivati razjašnjenje neke dramatične scenografije o tajnovitim zavjerama masona, političara, tajnih loža, sofisticiranih udruženja... Funkcija glazbe je samo da stvori dojam 'važnosti' i 'vrijednosti', ma kako god kreativno ili loše se izrazili svirači.

Naslovi: 1-32.Conspiracy

ocjena albuma [1-10]: 5

horvi // 12/06/2021


PS: ostala diskografija Chris Cutlera dostupna na www.ccutler.co.uk/ccdiscography.htm
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: A Universal Plague: Mutation

ABIOTIC: A Universal Plague: Mutation (2021)

| 06/12/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Prokletije

NEMEČEK: Prokletije (2021)

| 05/12/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Enter The Kettle

THE ORB: Enter The Kettle (2021)

| 04/12/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Riviera

MATEJ KRAJNC: Riviera (2021)

| 03/12/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: The Quest

YES: The Quest (2021)

| 02/12/2021 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Conspiracies
  • Chris Cutler solo:
  • Solo Piece (1983)
  • Solo (2001)
  • Twice Around the World (2005)
  • There and Back (2006)
  • CC100 (2015)
  • Conspiracies (2017)
  • CC300 (2018)
  • CC400 (2019)
  • diskografija Henry Cow:
  • Leg End (1973)
  • Live at Dingwall's Dancehall (1973)
  • Unrest (1974)
  • Desperate Straights (1974)
  • In Praise of Learning (1975)
  • Concerts (1976)
  • Western Culture (1979)
  • Stockholm (2008)
  • The 40th Anniversary Box Set 1 - 3 (2009)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*