home > mjuzik > Od danas do sutra, od sutra do preksutra

kontakt | search |

ROMANO D. FRANTO: Od danas do sutra, od sutra do preksutra (Hitchtone Music & Promotion, 2021)

E, viš, nisam znao da je Romano Dautanac, bivši Etui Etui Soniczoil nakon šašave dokumentarističke zbrke "Many Epic Episodes MEE" (2013.) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=17755 imao još dva albuma potpisana kao Mačkodlak i Acid Carrots. Doduše, za ove zadnje sam čuo kroz onaj jedan EP iz 2019. godine, ali nis'm znao da je to njegov projekt.
[  ]

On se, sada je već potpuno jasno, u glazbenom svijetu dovitljivo metamorfozira: Etui Etui Soniczoil je bio elektronski bend koji mu je i najbolje pristajao, tu je bilo još nekoliko frakcija Škripzikla, odnosno Kućnog Teatra iliti Home Theatre Skripzikl koji su svašta radili žanrovski ispremješavajući noise, rock, kabaret, pop, recitacije, vrištanje, radio emisije, kazališne predstave, remiksiranje... A sada je došao red i za standardnu kantautorsku akustiku: samo akustična tambura, vokal, malo ukulelea, drombulja i ništa više. Eh, pa šta s time? Takvih albuma ima napretek, a k tome treba na takvom analognom pristupu osmisliti album u trajanju od skoro sat vremena da ne bude suhoparan. Znam da se mnogima na sam spomen akustičnog albuma okreće utroba i da ga stubokom preskaču, ali bremzajte malo...
[ Romano Dautanac Franto ]

Romano Dautanac Franto   © 2021

Ovo je prvenstveno album iz rakursa jednog klauna koji se naoko bavi samoironijom paradirajući gotovo nevine, dječje kerefeke s najjednostavnijim lirskim pristupom poput skečeva iz animiranih filmova ostajući pri tome u dosljednoj ravnoteži koristeći različite vokalne gegove i najpristupačniju duhovitost pomno pazeći da ne zadire u pojmovnik društvenih ili političkih devijacija. Bez ikakve perverzije ili busave bahatosti, inteligentno je sabrao čak 28 komada (nekolicina su kratki govorni skitovi) svirajući pravilno uređene gitarske akorde uz ponešto staccata, solažica i fučkanja pri čemu se osjeća manjak ekspresivne originalnosti; mnogo toga su melodijske posuđenice vrlo dobro poznatih pjesama iz široke pop kulture od primjerice tema iz "Betmena" u pjesmi "Nabrijan sam ko sto gromova" do "Nathalie" Gilbert Bécauda u satiri o ciganskoj svadbi na kojoj se čitaju knjige "Ti si mene varala", preko rock riffova AC/DC u "Mjesec je ko slovo D", milion puta korištenog rockabilly obrasca "Hoću da mi bude dosadno", blues šablona "Skinuti rukavice ili ne" i još mnoštva uobičajenih standarda.



Prvi singl "Od danas do sutra" kontemplirano stacionira duhovitost sažimajući manje-više čitav sadržaj albuma, dakako ne otkrivajući previše navodeći i mameći slušatelja višesmjernim relacijama s možebitnim hipotezama: da li je ovo samo solidan zvrkasti ubod u šaljivi manirizam ili tu ima još nešto štogoderice drugog. Odgovor će biti - valja uzeti album i preslušati ga, no ne treba očekivati nikakva pretjerana čudesa budući da je koncipiran kao zabavna kulisa za razbibrigu, slobodno se može reći i porodičnu razonodu u kojoj bez ikakvih dvojbi mogu uživati i djeca jer će naći zgodne priče "Kako uhvatiti krokodila", "Šljive i kruške", te šašavu brojalicu "ABCD", a između njih mnoštvo bezbijednih i komično bezopasnih pjesama svako malo isprekidanih spomenutim kratkim skitovima u stilu jednosatnog obiteljskog show programa.

Poprilično sličan dječjim pjesmicama i albumima Igora Bakse, koji puta vokalno tetraliziranog poput Čudnoređa (a i još sijaset vrsno interpretiranih glasovnih uloga), ovaj album ima hvale vrijedan štih vedrine, zdravog humora i razonode koja odagnava sve turobne misli i navlači široki osmijeh na lice.

Naslovi: 1.Srdačan pozdrav za jedan od najupečatljivijih albuma, 2.Od danas do sutra, 3.Život je lijep, 4.Šljive i kruške, 5.Oblaci, 6.Sportski prijenos muzičke utakmice, 7.ABCD, 8.Tri za deset - idemo, 9.Nabrijan sam ko sto gromova, 10.Mjesec je ko slovo D, 11.A za to vrijeme na drugom kraju Darkvudske šume, 12.Svatko ide, 13.Šta to šmrglja iza štaglja, 14.Ja vidim ja čujem, 15.Hoću da mi bude dosadno, 16.Skinuti rukavice ili ne, 17.Da vam otpjevam Pavarotti, 18.A drvo stoji, 19.S nama je i dalje kompozitor Romano D. Franto, 20.Natrljat ću si nos na ribež, 21.Obraćanje dragim župljanima, 22.Zaražen sam, 23.Poznati smo bili, 24.Ti si mene varala, 25.Idemo dok se još vidi, 26.Kako uhvatiti krokodila, 27.Izvod iz jednog od najupečatljivijih albuma, 28.Aks cijo

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 29/04/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Od danas do sutra, od sutra do preksutra

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*