home > mjuzik > Krug

kontakt | search |

EKATARINA VELIKA: Krug (Mascom / Dancing Bear, 2017, 2018)

Jedan od rijetkih bendova koje sam imao prilike vidjeti uživo, a nisam i žalim zbog toga su Ekatarina Velika. Detalje o tome zašto sam propustio brucošijadu ETF-a te 1990. i ujedno posljednju priliku za vidjeti ih uživo u Zagrebu, ispričati ću Vam drugom zgodom. Znajte samo da je uključena jedna osoba drugoga spola u cijeu priču.

Smatram ih najutjecajnijim bendom s područja EXYU, a time i najboljim bendom s ovih prostora. Iako od samih početaka nisu imali sreće s postavama, o čemu vjerojatno već i mala djeca uče u školama (znam da ne, ali trebala bi!), uspjeli su sa svakim novim albumom i svakom promjenom u bendu udahnuti neki novi početak, koji se opet uklopio u prethdne radove benda.

Ipak, najvrednija karika benda, Milan i Magi, bili su tu skoro do kraja, odnosno doslovno do samog kraja. Tome svjedoči i nedavno objavljeni dvostruki cd "Krug", koji donosi unplugged svirku iz Prištine od 19.05.1994., što je nešto manje od šest mjeseci od smrti Milana Mladenovića. Na toj su snimci Milan glasom i gitarom i Magi za klavijaturama prošli kroz svih šest studijskih albuma benda.

Iako je kao dokument ovaj koncert odlično štivo i daje na uvid punu raskoš kvalitete aktera, slušam ga s knedlom u grlu, znajući što se događalo nešto kasnije. Uz to, neobično mi je ovaj bend slušati u ovakvim ogoljenim verzijama, jer uz svaku pjesmu čekam onaj ulaz ritam sekcije, koja nikad nije bila manje vrijedna od ovog dvojca. Tome ne pridonosi ni potmulost zvuka, jer taj je koncert očito sniman nekim privatnim kanalima i na tko zna kakvoj opremi, publika skoro da se ne čuje, no magija između Milana i Magi čuje se na svakoj pjesmi, a to je ono što je najvažnije.

Ovo je album za one najzagriženije fanove, a čini se da, iako sam mislio da jesam, nisam taj. Stoga, idem slušati EKV live iz Kulušića!

ocjena albuma [1-10]: 6

pedja // 26/05/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: True Meanings

PAUL WELLER: True Meanings (2018)

| 23/09/2018 | pedja |

>> opširnije


cover: Rants, Riffage and Rousing Rhythms

Kevlar Bikini: Rants, Riffage and Rousing Rhythms (2018)

| 23/09/2018 | tomislav |

>> opširnije


cover: Mystic Sons

MYSTIC SONS: Mystic Sons (2018)

| 22/09/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Nomadi

SIDDHARTA: Nomadi (2018)

| 21/09/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Phase IV / Here Come... / Recollection of What Never Was / Times to Come

PHAL:ANGST / TOMMY AND THE COMMIES / THE CLOUDS WILL CLEAR / LOVE MACHINE: Phase IV / Here Come... / Recollection of What Never Was / Times to Come (2018)

| 21/09/2018 | pedja |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Krug
  • Ekatarina Velika (1984.)
  • S' vetrom uz lice (1986.)
  • 19Live86 (1986.)
  • Ljubav (1987.)
  • Samo par godina za nas (1988.)
  • Dum dum (1991.)
  • Neko nas posmatra (1993.)
  • Krug (2017)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*