home > mjuzik > Nuspojave

kontakt | search |

GORAN BARE I MAJKE: Nuspojave (Croatia Records, 2018)

Krivo srastanje

Dugo sam se mučio s ovim albumom. U posve osobnom pristupu, osjećam na njemu svojevrsnu nemoć i krivo srastanje. Nemoć autora da iskaže nešto što na bilo koji način može biti povezano s imenom kojim se koristi. I to nakon punih sedam godina jahanja na ostavštini "Teških boja" (a i svega ostalog prije, naravno) i paralelno narasle potrebe za "bijegom od popularnosti", kako glavni junak sam navodi u nedavnom razgovoru za Jutarnji list. "Nuspojave" su album… pa, poput beskonačno razvlačenog i navlačenog malog komada tijesta po ogromnom stolu. Sedam pjesama za sedam godina autorske tišine. Sedam pjesama koje u svojoj beskonačnoj razvaljanosti kao da nemaju kraja. Koje bi gotovo sve bile idealna b strana "Depresije", najpretencioznijeg uratka s prošlog albuma. Dodatno, "I dok pleše sama s kišom" već smo prije čuli na jednom od pjevačevih solo albuma. Dodatno br 2, nova verzija pjesme "Osvijesti me" uspjela je svojim jednoličnim ritmom i sporošću uništiti i ono malo životnosti i natruha nekadašnjeg prepoznatljivog zvuka koju je nudila nedavna snimka.

Pojave

/Tko zna kako je (navodno žestoko) zvučao već snimljen album (navodno) s kojim autor nije bio zadovoljan (navodno). Možda je ovo tek prvi dio priče, pjesnikovo drugo Ja, album "b" strana, pa uskoro stiže neko neočekivano iznenađenje, posve drugačije koncipirano djelo, recimo "Pojave"?... Sanjam./



Smrtno ozbiljna lica muzičara koji gledaju samo u svoje instrumente dok ide spot za pjesmu "Osvijesti me" a glavni zabavljač sam za sebe izvodi svoj ples… tako po prilici zvuči i ovaj album krivog srastanja svirača i autora glazbe i tekstova.
Ne doživljavam emocije. Riff, što je to? Nekontrolirane klavijature i nenadahnuti aktivizam ostalog instrumentarija. U kojem tek tu i tamo iskoči Kruno i malo zagrebe po drugom dijelu imena navedenog na CD-u.

Preispitivanje

Sporost, koja je nekada iz sebe cijedila akumuliranu snagu Majki (da ne nabrajam pjesme…) sada predstavlja tek jedno od pokrića teze autora: "Bio sam poznat i prije, ali fakat nisam volio popularnost kakva me stigla s 'Teškim bojama' pa sam namjerno uzeo dužu pauzu da se sve to malo ohladi i da mogu napraviti posve drugačiji album".

Samo da je glavna zvijezda bila dosljedna do kraja, pa da smo čuli nešto poput: "Ma dosta mi je više i popularnosti i Majki i garažnog rock & rolla i punka i južnjačkog rocka, i svih tih pjesama i refrena. Ovo je moja ploča, to sam ja, evoluirao sam, prosudio sam svoju glazbenu povijest i - ovo su moje nove pjesme. Pjesme koje želim izvoditi za odabranu publiku u dimu caffea s novom ekipom. Sada će sve biti posve novo i drugačije." Ne, ove će se pjesme koncertno izvoditi pod na CD-u navedenim imenom, jasno je….

Projekt

"Nuspojave" za mene nije album Majki, to je album autora s naslovnice. Mogao se zvati i "Snaga je u vama" ili "Anđeoska poruka nade", ali nije trebao biti potpisan kao što jeste. Navedena konstrukcija nema veze s Majkama, ma koliko se svi uključeni trudili da provuku i naglase projektu nužno potreban poticaj.

Slijedno, uz poštovanje Bare Goranu i njegovom cjelokupnom "minulom radu", jednostavno nemam volje da sve dosadašnje koncertne doživljaje Majki sada zamagljujem sa live izvedbama naslova iz "Nuspojava". Ne vjerujem ni da bih pretjerano uživao u trenucima kada će ova aktualna prateća ekipa na svoj način zaigrati, npr. "Mene ne zanima" ili "Mršavog psa" za koje mi se "nekako čini" da će biti dio standardnog repertoara.

Da modificiram stih iz jednog, po meni hrabrijeg starenja:"Gdje ste Majke, kada vas nema?"

Ocjena albuma: bez ocjene

okhrk // 20/04/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: The Sound Of Music

LAIBACH: The Sound Of Music (2018)

| 14/12/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Heir To Despair -絶望を受け継ぐもの

SIGH: Heir To Despair -絶望を受け継ぐもの (2018)

| 08/12/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: II

WIZARD OF STONE MOUNTAIN: II (2018)

| 04/12/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Anatomia de la Vacuidad

LUCAS ALVARADO: Anatomia de la Vacuidad (2018)

| 03/12/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Tihi dogovor

MATEJ KRAJNC: Tihi dogovor (2018)

| 30/11/2018 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Nuspojave
  • 1990. Razum i bezumlje
  • 1993. Razdor
  • 1994. Milost
  • 1996. Vrijeme je da se krene
  • 1997. Život uživo
  • 1998. Put do srca sunca
  • 2008. Unplugged
  • 2011. Teške boje
  • 2013. Majke u Tvornici
  • 2018. Nuspojave

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*