home > mjuzik > Diskografija 1988-1991

kontakt | search |

PSIHOKRATIJA: Diskografija 1988-1991 (PMK Records, 2016)

U vrlo kratkom životu beogradski electro band Psihokratija je za razliku od današnjih elektronskih izvođača s ovog područja imao bogati diskurz kreativnosti. Radio je kao idejni projekt klavijaturiste Gorjana Krstića i vokaliste Zorana Petrovića kojima se kasnije priključio još jedan tipkovničar - Weselly Karel. Nisu bili osobito aktivni u pogledu nastupa, ali su ostavili kroz 3 vidljive godine djelovanja pozamašan materijal koji niti danas, gotovo 30-tak godina kasnije ne trpi koroziju vremena s obzirom da su radili specifičnu smjesu klupskog underground izraza koji se koncem 80-ih tek stidljivo počeo promovirati u urbanoj supkulturi. Riječ je o nekoliko inačica žanrovskih devijacija EBM-a, synth-popa, dark-wavea, gothica, te nečega što tada u elektronici još nije imalo ime - horror cabareta.
[  ]

Njihova diskografija je kompletirana na ovome 80-to minutnom izdanju predstavivši kasetu "Album mentalnih fotografija" (1990), neobjavljeni album "U teatru misterije" (1991), te 4 singla. Svaka od ova 3 poglavlja ima svoju specifičnu karakteristiku: "Album mentalnih fotografija" je rad od 8 kompozicija s tekstovima na srpskom izuzev uvodnog potencijalnog hita "Who is alive, who is dead" u nabijenom plesnom EBM obrascu D.A.F., Nitzer Ebb i Front 242. Čitav album je prožet evidentnim utjecajima protagonistima mračnijeg electro zvuka kasnih 80-ih; Psihokratija je apsolutno bila uronjena u ondašnji kurentni trend plesne alternativne elektronike poput ljubljanske Borghesie, a frontmen Zoran je na način Čonte preferirao teatralna vokaliziranja baritona Ian Curtisa koji je tih godina doživljavao pravi revival zahvaljujući popularizaciji gothica i dark trenda s lirskim prikazom otuđenja s mnogo iluzija, ezoterije i nadnaravnosti.

Četiri singla, bolje rečeno četiri zasebne pjesme "Siesta", "Ad majorem dei gloriam", "Gozba" i lagana verzija "Who is alive, who is dead" pokazuju dašak interesa za industrial i horror koji će doći do potpunog izražaja na neobjavljenom albumu "U teatru misterije" koji je trebao biti prava odskočna daska za čudnovato-bizarne eskapade. Tada se Gorjan udružio s posve novom ekipom suradnika, radio glazbu za kazalište i ambiciozno pristupio konceptualnom albumu koji se trebao izvoditi kao kazališna predstava. Na vokalima ima sijaset opernih pjevačica, teatralnih zahvata i recitacija, a glazba se odmiče od standardnog EBM-a u neobičan kabaretski izraz kombinirajući valcer ("Mesečeva pesma", "Čarobnjak"), fanfare, samplove, izvitopereni smisao za hip-hop/ spoken-word ("Gozba", "U slavu ushićenja"), kompleksnije aranžmane, te cirkuski performans i to godinu dana prije nego što će The Residents objaviti vrlo sličan konceptualni scenarij s albumom "The Freak Show". Najveće majstorije osim mješovitih horror vokalizacija su Gorjanove bravure na klavijaturama koje imaju poseban ugođaj nalik na filmove s Vincent Priceom u glavnoj ulozi, te ako ništa drugo, ovim neobjavljenim albumom Psihokratija, odnosno Gorjan se mogu podičiti da su bili prvi punopravni horror bend na ovim područjima.

Gorjan je ponovno revalorizirao projekt s novim suradnicima i u skorije vrijeme treba očekivati neke nove rezultate. Ako je suditi po ovoj kolekciji, može se očekivati svašta nadnaravnog i istovremeno vrlo duhovitog. Samo za kraj: na stranu šupljikav refleks ovog cd izdanja (tiskano samo 100 primjeraka), svi snimci su bili pohranjeni na audio kasetama (ili možda na magnetofonskim trakama, svejedno), digitalizirani su s najboljom mogućom voljom, reducirani i očišćeni koliko se to god moglo (na nekim snimcima se osjeća prežvakanost i oštećenje trake), no prikazuju veliki kreativni potencijal benda koji je svojevremeno bio dostojanstvena avangarda. Marginalizirana, ali je ipak ostavila ugodan trag i dokument vrijedan ponovnog otkrivanja.

Naslovi: 1.Who is alive, who is dead, 2.Fntazma, 3.Iz pomračenog uma, 4.U toplini tame, 5.Iza gvozdenog lica, 6.Senke bezličja, 7.Ples iluzija, 8.Ponoćni hod, 9.Siesta, 10.Ad majorem dei gloriam, 11.Who is alive, who is dead, 12.Gozba, 13.Prolog, 14.Mesečeva pesma, 15.Čarobnjak, 16.Gozba, 17.Intermeco, 18.U slavu ushićenja, 19.U teatru misterije, 20.Lavirint, 21.Večno na zabavi

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 13/04/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*