home > mjuzik > Impetus, EP

kontakt | search |

KAMÄRADI: Impetus, EP (Miner Records, 2016)

Da sad ne lamentiram o tome kak' je negda' bilo puno ljepše i zahvalnije baviti se r'n'r-om kojeg je maltene svatko slušao i razumio od novorođenčeta do stare babe s placa, pa čak i u slučaju ponekih bljeskova rock inspiracije Srebrnih Krila i Novih Fosila nesrazmjernih beogradskom heavy bendu Gordi ili ljubljanskim Pankrtima. Sve je to bio rock and roll dok se nije pojavio šabanizam kojeg danas ima u izoblju pod različitim krinkama nacionalnih ponosa, indie-svaštarenja, elektronskih navlačenja mačka za rep, a bome i novopunkerskih prenemaganja s obradama tamburaša i zabavnjaka bez ikakvog jasnog rockerskog bunta sa samo jednim ciljem - zabavom za široke mase poput S.A.R.S., Brkova, Dubioze Kolektiv, Thompsona, Bajage, Parnog Valjka i onda 'ajmo ruke gore' (a pamet i živci na hozentregere)...
[  ]

Zagrebački ovremešeni trojac idealnog šankkolegijskog imena vraća dobar dio vjere u taj stari rock and roll i vrijeme kada je rock imao svoj stav i gard vječitog buntovnika pod utjecajem maligana što umije prevariti razum i vitalne motoričke funkcije, ali emocije nikada. Njihove četiri pjesme na prvom im diskografskom izdanju pršte alkoholnim parama: samo slušanje izaziva teško pojašnjivu fizikalnu pojavu izbijanja 2,5 promila alkohola iz zvučnika kada se zavrti interijerni uvod pjesme "Društvo, šank & rock and roll" u kome gazda birtije rastjeruje neutaživo žedne posljednje nalaktarene spodobe na šanku vikajući im 'ajmo doma, fajrunt, nema ništa na veresiju'.Njihova glazba premda opisana kao oldschool metal ustvari je standardni hard-rock, elem onaj heavy prije prvog praska NWOTBHM gomile. Smještena je u jednostavne gabarite gitarskih riffova i dostatno hrapavog vokaliste Željka Struškog - Žaca, umjerenih tempova Mirka Novaka - Jima (odnedavno ga zamijenio Dalibor Skadarka - Kljus) i melodičnih basova Krešimira Rajkovića - Kere, a protkana je i elementima punka što se posebice odražava na harmonijskim linijama i grlenim pratećim vokalima razvaljenih s dovoljnom količinom Dionisovog nektara da bez problema izvlače na vidjelo taj antički pokret zanesenih filozofa koji su umjesto govorancija i pametovanja radije potegnuli koji vrč s Olimpovih vinograda uz pratnju lire natucajući fino smišljene stihove o životu (jel' sad kužite odakle je potekao olimpijski gemišt?). Netko se onda sjetio da bi se takav performans mogao nazvati lirika... E, pa, kako god, Kamäradi su u tom izvornom smislu pravi pravcati liričari, a ne knjiški moljci što prebiru po tuđim stihovima kradući ideje i nove mogućnosti izražavanja. Ne pričaju epove u bezbroj pjevanja, jer tko bi ih zapamtio za interpretaciju pored magnetski privlačnog bokala; naprotiv, kratke su im pjesme taman sročene za rock obrasce i amfiteatar zadimljene birtije s redovitim dnevnim redom politike, seksa i vlastitih preokupacija oko jedinstvenog i univerzalnog svjetonazora u kome su pijača i žena najvažniji akteri.Njihove lirske humoreske ironiziraju današnje društvo pozitivistički se unoseći u suštinu problematike. Ne vrijeđaju i ne napadaju, zabavne su im sve poveznice kojih god da se prihvate, te što je najvrijednije - autorski su legitimne u onim okvirima koji manjkaju našoj današnoj heavy/hard sceni: na hrvatskom su jeziku. Za bolje znalce ovakvog faha, Kamäradi imaju mnogo sličnosti s daruvarskim bendom Prežderani, a pravu priliku za živim suočavanjem s njima valja provjeriti 2.XII 2016. (petak) u Route 66 kada u sklopu '5 godina pirate metala!' nastupaju sa SkinBajtersima, EXA i Rum Smugglers.

Lošiji tehnički dekor samog snimka ovog materijala ne treba zabrinjavati. Za sada ne razmišljaju o komercijalizaciji i radiofoničnosti, a kada do toga dođe, detaljnija analiza zvuka i čvršće produkcije će izniknuti sama po sebi, a možda i neće jer imaju 'ono nešto' karizmatično poput stilski daleko drugačijih i raštelanijih Biciklić, a to je zajednički Dionizov krčag iz kojeg crpe inspiraciju.

Valja slobodno nategnuti koji vrč. Živeli!

Naslovi: 1.Društvo, šank & rock and roll, 2.Alkometalholičari, 3.Ne volim ljude, 4.Obmana za šarana

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 29/10/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: The Land of Thule

BURZUM NEW: The Land of Thule (2024)

| 18/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Mentally Unengaged, EP

SLUGPIT: Mentally Unengaged, EP (2024)

| 18/05/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fear The Time, EP

FEAR THE TIME: Fear The Time, EP (2024)

| 17/05/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ravensbrück

RAVENSBRÜCK: Ravensbrück (2024)

| 17/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: The Last Will and Testament of UK Subs, live

U.K. SUBS: The Last Will and Testament of UK Subs, live (2024)

| 16/05/2024 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*