home > mjuzik > Throw Out Rite, re-issue

kontakt | search |

PANKOW: Throw Out Rite, re-issue (Artoffact Records, 2016)

Daleke 1983. ovi talijanski pioniri EBM-a i industriala su objavili svoj prvi mini album za Electric Eye i to samo na audio-kaseti. Nikada nisu došli u priliku da ga objave na vinilu ili cd-u ostavivši tako ovo maleno remek-djelo u zapećku vlastite karijere, no na svu sreću, evo nakon 33 godine ponovno je reizdano s novim masteringom i 4 bonus pjesme koje je preradio Maurizio Fasolo za ovo izdanje kanadske etikete Artoffact Records koja se između ostalog bavi reizdanjima nekih skromnih, ali vrlo važnih albuma.
[ Alex Spalck 1983. ]

Alex Spalck 1983.

Kako su Pankow tada još uvijek radili u Firenzi, a frontmen Alex Spalck je bio poliglot zahvaljujući mješovitom braku roditelja, odmah je odlučeno u startu da tekstovi budu na engleskom, njemačkom, talijanskom i francuskom. Uz Spalcka i Fasola na synthu, postavu su činili Alessandro Cellai (synth) i Alessandro Cimignani (bubnjevi) s time da su tipkovničari rabili samo analogni Roland RE301, TR606, TB303 i 100m što je umnogome smanjivalo kapacitete i zvučne performanse kompresijom nekih pjesama na nivou kućnog lo-fi zapisa. Unatoč tome zadivili su svojim strategijama i dovitljivim zahvatima s onime što mnogima danas uistinu manjka - inovacijama i svježim idejama koje niti nakon 3 decenije u slučaju ovog albuma ne odudaraju od pojma avangarde. Pjesma nekoć znana i vrlo popularna "Das wodkachaos" ovdje je preimenovana u "Das wotkalied" lupajući EBM udarcima sintetičkog ritma, te je jedina plesna u konkretnom smislu. Ostatak materijala bio je vrlo čudan spoj eksperimenata Throbbing Gristle, Suicide i Cabaret Voltaire pokušavajući bolesno-šizoidnim lirskim i vokalnim paranojama podebljanih mikrofonskim efektima iscenirati sveopće otuđenje ("Wait and search", "ZZ walhalla", "I'm food for you"), a zanimljivo je da se u posve neobičnoj eksperimentalki "Rendez-vous dans un bois" s ambijentalnim noiseom kao gost na cameo vokalu pojavljuje Blixa Bargled, dok je još jedna programska ambijentalka provučena kroz loop prizmu "Destiny" uvrnuti sistem hipnotičkog minimalizma kombinacijom Suicide i Kraftwerk posuđenica iz epohe "Radio Activity" i "Trans-Europe Express".
[ prvo izdanje na kaseti 1983. ]

prvo izdanje na kaseti 1983.

Bonus skladbe "Voce", "Satellite"(live), "Spinnen (live instr.)" i "Senza Titolo (instr.)" su i za današnje pojmove vrlo čudne eksperimentarije gdje ne postoji čista granica između ambijenta, industriala, EBM-a, noisea i minimalizma očito nadahnutog prije svega Throbbing Gristle i Einsturzende Neubauten. U njima se čak koriste i saksofonom, obiljem halova i primitivnih efekata, ali glazbena strana priče postoji s opravdanjem. Sjećam se vrlo dobro njihovog posljednjeg nastupa u zagrebačkoj Jabuci u proljeće 1993. s frenetičnim Alex Spalckom kada su nakon završenog nastupa pustili neku neobičnu zvučnu matricu sa syntha; to je ustvari bila posljednja kompozicija koju nitko nije zamijetio jer je bila vrlo tiho reproducirana kao stanoviti 'outro', a upravo ovi instrumentali su daleke dotične 1983. imali vrlo sličnu ulogu tako da ovo kompletno reizdanje ima itekakvog smisla pokazujući koliko su Pankow bili važni u ranoj fazi stvaranja industrial scene paralelno osluškivajući svaki novi mig razvivši se kasnije u vrlo plesan i neurotičan bend koji je kasnih 80-ih i ranih 90-ih stekao i zavidnu popularnost na račun originalnosti.

Čeka se novi studijski rad.

Naslovi: 1.Das wodkalied, 2.Rendez-vous dans un bois, 3.Wait and search, 4.Zz walhalla, 5.Destiny, 6.I'm food for you, 7.Voce, 8.Satellite, 9.Spinnen, 10.Senza Titolo

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 16/06/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Rugo & Pelda

DC5: Rugo & Pelda (2024)

| 16/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Keep It Reel

DWARVES: Keep It Reel (2024)

| 15/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Indikator B

INDIKATOR B: Indikator B (2024)

| 15/07/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Ne pričaju o nama

KRAJ PROGRAMA: Ne pričaju o nama (2024)

| 14/07/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Poptical Illusion

JOHN CALE: Poptical Illusion (2024)

| 13/07/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Throw Out Rite, re-issue
  • Throw Out Rite (1983)
  • Freiheit fur die sklaven (1987)
  • Gisela (1989)
  • Freedom For The Slaves (1989)
  • Omne Animal Triste Post Coitum, live (1990)
  • Svobody! (1991)
  • Treue Hunde (1993)
  • Pankow (1996)
  • Wodka, erdbeeren und weitere katastrophen (1997)
  • Life Is Offensive And Refuses To Apologise (2003)
  • The Art Of Gentle Revolution, 5cd-box (2005)
  • Great Minds Against Themselves Conspire (2007)
  • Hogre, EP (2012)
  • And Shun The Cure They Most Desire (2013)
  • Throw Out Rite, re-issue (2016)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*