COBI'S DEATH: EP (Electric Union Records/ I & G Production, 2015)

U konzumentskom svijetu prepunom različitih prirodnih i sinetičkih nadomjestaka za sir, šećer, meso, voće, tekstil, metal i još štošta, sasvim je logično da se pojavljuju i izvođači koji svojom sintetičkom glazbom asociraju na nešto nekoć prirodno. Sličan slučaj poput ovog nekoć niškog, a sad austrijskog projekta iz Innsbrucka iza kojeg se nalazi Gary Bramil Gera svojevremeno je bio američki trojac Genghis Thron iz gradića Poughkeepsie (100-tijnak km sjeverno od New Yorka) koji su sintetički imitirali metal, thrash, metalcore i još nekolicinu tvrdih gitarističkih žanrova koristeći isključivo kibernetiku, synthove i programe. Zbilja što je s njima? Posljednji album su objavili 2008., a bio im je tek drugi i povukli se...

No, Cobi's Death (Cobi je bio, prisjetimo se, nadimak Slobodana Miloševića) nije niti približno toliko energičan kao što su to svojevremeno bili Mookie Singerman, Michael Sochynsky i Hamilton Jordan isprve smatrani cybergrind bendom. Ovaj kratki EP od 15 minuta sa 4 kompozicije je dio dvostrukog albuma "Emotional Energy Vampires" na kome se samo koriste programirani ritmovi, malo elektronike i basova, te karakterističan i svakako najprepoznatljiviji metal element - growl/crust vokal. Nema gitara, distorzija, blastbeatova, nema buke, riffova, solaža, bubnjarskih prelaza... Gary Bramil Gera samo stisne programiranu matricu i iskoče relativno jednostavni umjereni tempovi na koje prigušeno darkerski opako podvriskuje u šapatima bazirajući cijeli smisao u žanr industrial-metala, ali dakako, vrlo dijetalnog, onog zamjenskog koji u njegovom slučaju nije niti cybercore već tek odmak od sve te žestine u plitku pop insinuaciju. Prva skladba "Less is more (feat. Miloš Vizantia)" i singl "Communal infections" još imaju kakve-takve reference temeljnog ishodišta s industrialom, a po metalu jedina asocijacija jest taj vokal, dok se glazba u principu svodi na minimalistički ogoljenu strukturu svima dobro znanih Dalek uz nezaobilazan psihodeličan background.

Ali onima kojima ovdje manjka gitara i opaki zveket buke teško da će okinuti na ritmove i sasvim dostojnu metal liriku, no kao ideja ili bolje rečeno pokušaj remonta cijelog žanra povratkom na prapočela nije loše. Minimalistički ogoljeno i glazbeno ipak presiromašno.

Naslovi: 1.Less is more (feat. Miloš Vizantia), 2.Yours rain is a river (feat. Nelle), 3.Communal infections (single edit), 4.Third world assasian

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 12/03/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Duh znatiželje, daleko od iznenada, budući da ne znam kada sam bila bez njega

MORE BLACK THEN GOD & MORS MEA: Duh znatiželje, daleko od iznenada, budući da ne znam kada sam bila bez njega (2019)

| 18/08/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Live From The Artists Den

SOUNDGARDEN: Live From The Artists Den (2019)

| 17/08/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Pozdrav iz Karina

EDVIN ČANDIĆ: Pozdrav iz Karina (2019)

| 09/08/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Dead Lotus

MERZBOW: Dead Lotus (2019)

| 05/08/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Na vrućem krovu

MARINADA: Na vrućem krovu (2019)

| 30/07/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: EP
  • Soon? (2001)
  • Social Disaster (2002)
  • Pissed Of... (2004)
  • Rotten Life After Death, demo (2006)
  • Demoncracy (2007)
  • Slaughter the Corrupt (2009)
  • A Low Level of Tolerance for Ignorance (2011)
  • Humanus Est Monstrum (2012)
  • Maximum Imperium (2013)
  • I Can't Believe, EP (2014)
  • Gorghonzola Massacre (2015)
  • Rise from the Dead, EP (2015)
  • EP (2015)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*