home > mjuzik > Ciklamen & agitator

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC IN GORAN RADIČ: Ciklamen & agitator (Slušaj najglasnije, 2015)

Posve je nepoznato iz kojeg je razloga Matej sakrivao ovaj kratki rad (samo 20 minuta) od javnosti s obzirom da je snimljen još tokom ljeta 2013., taman kad se zakuhtavao njegov hiperaktivni kreativni proces. Možda je i zaboravio na njega od silnih albuma i književnih djela...

Uglavnom, snimljen je u studiju Pticaa u Celju s gitaristom Goranom Radičom koji zajedno s njime potpisuje i dio glazbe, a mora se primijetiti i nešto virtuozniji komad improvizacija koje sadržajno bogate ionako u principu linearne legato forme. Upravo zbog toga se ovaj EP nakratko odvaja od kolekcije standardnih Matejevih akustičnih ostvarenja; ima nekih finih staccato dionica po kojima se s Marsa čuje da su nečiji drugi prsti prebirali po žicama osvježavajući katalog suhoparnih pjesama koje je više uopće teško razlikovati. Naravno, Matejevi su svi kompletni stihovi i vokali, ovaj puta tematski blago angažirani kroz hippy koloplet 'cvijeća i rata', odnosno ciklama i agitatora navodeći tvrdokorne lopove ("Prekaljeni tat"), državne neprijatelje i krvnike ("Obsodba desetega brata"), romantično podsjećajući na neke idealne imaginarne heroje ("Zbogom, komandant Mark!", "Merkur") i osvrnuvši se na nedavno prohujale događaje i demonstracije širom dežele ("Svoboda, Resnica, Pogum").

Da nema Radičevog staccato angažmana ovo bi bio još jedan u dugačkom nizu 'dylanesque' ostvarenja, no samo zahvaljujući tome ostati će prepoznat kao malčice nešto drugačije Matejevo izdanje. Neznatan, ali sitan pomak.

Naslovi: 1.Prekaljeni tat, 2.Obsodba desetega brata, 3.Zbogom, komandant Mark!, 4.Svoboda, Resnica, Pogum, 5.Merkur, 6.Za nohte

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 20/05/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Old Mystic Lore

ZIMOGROZ: Old Mystic Lore (2020)

| 11/08/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Čudno sjeme

LOS KOZMOS: Čudno sjeme (2019)

| 09/08/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Howl

JOHN FOXX & THE MATHS: Howl (2020)

| 31/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Engele, bengele, banda svira...

PARTLEKI: Engele, bengele, banda svira... (2020)

| 27/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: The Gereg

THE HU: The Gereg (2020)

| 16/07/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Ciklamen & agitator
  • Glory And Honor (1998)
  • Na prvem ovinku (1999)
  • Matej Krajnc in Agencija Rokenrol: V akciji (2001)
  • Agencija Rokenrol: Drugi udarec (2002)
  • Vse pesmi so tihe (2002)
  • Likvidamber (2004)
  • Prepozno za svetnike (2005)
  • Blind Boy Spectacles sings Country Gospel (2006)
  • Tekoma (2009)
  • Deževje nima besed (2010)
  • Deževje nima besed - 2. natis (2010)
  • Zeitgeist (2010)
  • Prigotovitve (2010)
  • Historica; Demo Sessions Vol.1 (2011)
  • Ancient; Demo Sessions Vol.2 (2011)
  • Shalinduk (2011)
  • Storyville (2011)
  • Vse zaudarja po tišini (2011)
  • Vstop prepovedan! (2011)
  • Ure Quartz... (2011)
  • Storyville (2012)
  • Pesmi za gospodarsko krizo (2012)
  • Bertol Brecht Landsknecht (2012)
  • Balada za bencinsko s sirom (2012)
  • Trio Karaul: Plašč (2012)
  • Baskerville (2012)
  • Slovenske narodne (2012)
  • Replika EP (2012)
  • Predtakt (2012)
  • Gora Stipe (2013)
  • Zombi country (2013)
  • Zastrupitev z algami (2013)
  • Slovenska popevka (2013)
  • Aaargh! (2013)
  • Eluvies (2014)
  • Epistula (2014)
  • MATEJ KRAJNC & SUŽNJI SENDVIČEV - Na meji (2014)
  • MATEJ KRAJNC & SUŽNJI SENDVIČEV - Vse pesmi so tihe (2014)
  • Srednjeveške balade (2014)
  • Zelk (2014)
  • Divlji zahod (2014)
  • Psalmi iz daljave (2014)
  • Revizor (2014)
  • Blind Boy Spectacles Blues Session, EP (2014)
  • E.P. Blvd Revisited (2014)
  • Nad samotnim breznom (2014)
  • BREM - Prvo poglavje (2015)
  • N.N. (2015)
  • MATEJ KRAJNC in GORAN RADIČ - Ciklamen & agitator (2015)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*