home > mjuzik > Black Holes and Revelations

kontakt | search |

MUSE: Black Holes and Revelations (WEA, 2006)

Koliko su se MUSE promijenili od svojeg prvog albuma do novog "Black Holes & Revelations", mogu primijetiti samo oni koji su s njima od samih početaka do danas. Jer, svaki slušač koji se sporadično uključuje sa svakim novim albumom jednostavno nije u mogućnosti sagledati cjelokupnu situaciju. Kako su se MUSE mijenjali u svojem glazbenom izričaju, tako sam se i ja njima prilagođavao, mijenjao i volio ih.

Iako su se još na prvom albumu "Showbiz" mogle vidjeti naznake smjera u kojem bi oni mogli krenuti, nakon odličnih gitaristički čistih singlova Sunburn ili Muscle Museum, nitko živ, pa možda ni oni nisu mogli znati kuda će to otići. Već na sljedećem "Origin of Symmetry", došlo je do produljenja pjesama (New Born /6:03/, Citizen Erased /7:19/), dodani su epski i psihodelični elementi, i sve je počelo naginjati velikoj rock operi, iako je tu još bilo kratkih i britkih komada poput singla Plug in Baby ili Hyper Music..
[ muse, sziget festival, budapest, 2002 ]

muse, sziget festival, budapest, 2002   © pedja

Kako sam ih imao prilike vidjeti uživo baš negdje u toj fazi, ni sam nisam vjerovao koliko taj trio moćno i zastrašujuće snažno i bučno može zvučati, no prvi taktovi njihovog nastupa razuvjerili su me. I danas smatram da su MUSE jedan od "must see " bendova uživo, i vrlo bi ih rado vidio ponovno na nekom od velikih europskih stejdževa, jer, bojim se da naše krajeve neće posjetiti tako brzo.

Uslijedila je trogodišnja stanka u kojoj su željeli razlučiti kojim će smjerom krenuti. Očito da se niti nakon tri godine nisu mogli dogovoriti jer je "Absolution" bio prepun heavy gitara, psihodeličnih meditacija i histeričnih ispada, koji su apsolutno bili povezani sa imenom albuma, no još uvijek su to bili MUSE, malo drugačiji, a opet isti.
[ (four) knights & horses of cydonia ]

(four) knights & horses of cydonia   © storm thorgerson

Mattu Bellamyu i ekipi ponovo je trebala trogodišnja stanka kako bi objavili nešto što ima elemente svega što smo dosad čuli, no s nadopunom prema novijim trendovima kao što su art rock ritmovi. Kao ni na dosadašnjim albumima, opsjednutost svemirskim temama nije izostala, no najbolje je istaknuta u posljednjoj pjesmi Knights of Cydonia. Cydonia je naime dio planeta Mars, na koji se referira i omot albuma gdje četiri (viteza) sjede za stolom na kojem su četiri minijaturna konja a sve to na crvenoj podlozi, koja je ustvari Marsova površina.

Od početne Take a Bow, preko prvog singla Supermassive Black Hole, DMovske Map of the Problematique, tipično museovskih sporije Invincible i žestoke Assasin, zatim City of Delusion koja se diči laganim etno melosom, sve do završne, koja je ujedno i novi singl Knights of Cydonia, ovaj album je pravo malo epsko remek djelo, bez slabe karike. Zato u ovom krugu nitko ne ispada, nego se s nestrpljenjem čeka drugi krug.

ocjena albuma [1-10]: 10

pedja // 03/07/2006

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Predigra

LILI GEE: Predigra (2019)

| 20/09/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Duh znatiželje, daleko od iznenada, budući da ne znam kada sam bila bez njega

MORE BLACK THEN GOD & MORS MEA: Duh znatiželje, daleko od iznenada, budući da ne znam kada sam bila bez njega (2019)

| 18/08/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Live From The Artists Den

SOUNDGARDEN: Live From The Artists Den (2019)

| 17/08/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Pozdrav iz Karina

EDVIN ČANDIĆ: Pozdrav iz Karina (2019)

| 09/08/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Dead Lotus

MERZBOW: Dead Lotus (2019)

| 05/08/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Black Holes and Revelations
  • 1999 Showbiz
  • 2000 Origin of Symmetry
  • 2002 Hullabaloo Soundtrack (live)
  • 2003 Absolution
  • 2006 Black Holes & Revelations

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*