home > mjuzik > Živio album!

kontakt | search |

BLAGDAN BAND: Živio album! (Dallas Records, 2013)

Rijeka, kao jedan od najjačih domaćih gradova po omjeru broja stanovnika i glazbenika, ima i svoju super grupu koja svira obrade. Grupa je sastavljena od prekaljenih riječkih muzičara koji su vodili i vode glavnu riječ u svojim bendovima: Vlado Simčić Vava, gitara i prateći vokali (Laufer, En Face, Mone); Zoran Prodanović Prlja, glavni vokal (Let 3); Alen Tibljaš, bubnjevi i prateći vokali (Laufer, En Face); Miro Vidović, gitara i prateći vokali (En Face) i Sandro Bastiančić, bas gitara i prateći vokali (En Face). Čitajući imena članova Blagdan Banda, a imalo ste ljubitelj riječke glazbene scene, postaje vam jasno da vrlo vjerojatno imate ispred sebe album koji treba poslušati. Sve je snimljeno live u Hard Placeu u Zagrebu, a možete čuti i Pištinu najavu na početku cd-a, kojeg se navodi kao najviše zaslužnim što je "Živio album!" ugledao svjetlo dana.

Nedavno sam u razgovoru s jednim kolegom spomenuo da sam se dokopao ovog cd-a, pa me pitao kakav je. Rekao sam mu da bih ga mogao usporediti sa zvukom koji je Laufer imao na svom prvom albumu "The Best Off...". Koliko je to do kraja precizno nisam sasvim siguran. Naravno, ima tu i elemenata koji su se događali i puno prije Laufera. Sigurno je na cijelu priču utjecala riječka punk scena s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih. Najlakše bih Blagdan band mogao opisati kao žešći garažni rock, iako je to prilično širok pojam.



Najviše iznenađenje na ovom abumu je težište koje je dano pjesmama koje su svoju glazbenu povijest utkale u osamdesetim godinama prošlog stoljeća u svojim originalnim pop formama. U tim pjesmama, posebno onim liričnim i laganijim, poput Bowieve China girl i Oldfieldove Moonlight shadow, lijepo se nazire, makar malo zapakirano u pozadinu, predivna pop melodija originala. Siguran sam da su "krivci" za to Miro i Sandro, s pop zaleđem kakvo gaje u En Faceu. Pjesmama su dodali melodioznu toplinu, a to je osobina koja krasi svakog kvalitetnog izvođača koji se bavi obradama. One ostale, originalno brže sirovije pjesme, bogatije distorziranim rifovima (20th century boy, Teenage kicks, Psycho Killer) imaju svog šarma u Prljinom vokalu, koji je puno neobuzdaniji od onog Prlje kojeg znamo iz matične mu grupe. Jedino engleski naglasak nije nešto što mu stoji. Tu nažalost ima onu grubost koju čujemo kod mnogih naših izvođača koji pjevaju na engleskom. Sve to bez problema on nadopunjuje iskrenim nastupom i srčanošću. You spin me round (Dead or alive), koja me svojevremeno oduševila u obradi Yarsa, svakako vidim kao glazbeni spot, a bila bi možda ponajbolji primjer kako zvuči ova super grupa. I prikazuje zvučni zid koji Blagdan band stvara. Također, nisam siguran da bi bilo tko znajući dosadašnji opus Blagdan banda, očekivao pjesmu s kraja devedesetih u njihovom glazbenom dijapazonu, a s Tender grupe Blur, ušli su i na taj teritorij. I to jednako prepoznatljivo, na sebi svojstven način.

Vani postoji mnogo bendova koji se bave sviranjem i snimanjem obrada (prvi na pamet mi padaju Me First and the Gimme Gimmes), dok je kod nas situacija puno lošija. Uz Blagdan band koji na sceni egzistiraju dvadesetak godina i još dugovječnijih Le Cinema, kao jedan od prvih izvođača koji su takav album izbacili van, nema baš nešto izvođača sa snimljenim kompletnim albumom obrada.
Tko je probao svirati obrade, zna da nije lako desetak ili više pjesama odsvirati svojim stilom, a da ne upadne u prečeste repeticije, a brzo nakon toga i u monotoniju. Tu zamku blagdanovci dobro prolaze svojim zanimljivim odabirom i rasporedom pjesama.

Za sve one koje vole žešću muziku, prljave rifove na gitari i obrade s kojima ova grupa ima svoj zvuk, nemojte ne poslušati ovaj cd. Neovisno o tome što je dečkima trebalo čak sedamnaest godina da objave ovaj nastavak prvog albuma. Vremenski sa svojih 36 minuta i deset pjesama dovoljno kratak i dugačak, svakome će dati dovoljan uvid u zvuk grupe. Posebno iskoristite priliku da ih pogledate uživo. Tek tad ćete saznati koliko je Blagdan band sjajan.

Naslovi: 1. 20th century boy, 2. Teenage kicks, 3. Psycho killer, 4. You spin me round, 5. Enjoy the silence, 6. China girl, 7. Hungry like the wolf, 8. Moonlight shadow, 9. Tender, 10. I fought the law

ocjena albuma [1-10]: 7

jura // 06/03/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*