home > mjuzik > Captain Soul sreče Lutajučega DJ Zdenu

kontakt | search |

CAPTAIN SOUL: Captain Soul sreče Lutajučega DJ Zdenu (Slušaj najglasnije, 2013)

Svake srijede navečer počevši od 1992., slovenski Captain Soul na ljubljanskom Radio Študentu (89,3 MHz) odašilje u eter velike i male, znane i neznane autore r'n'r-a svih vrsta i žanrova. Njegova tročlana radijska ekipa emisije "Night Time" radi zabavno-informativni program s iznimnim osjećajem za ritam i bezvremenski zvuk povezujući crno i bijelo, staro i novo, inovativno i tradicionalno u jednosatni session nalik na čuvene radijske programe pokojnog John Peela na BBC Radio 1.

U proljeće 2013. (20.III) ugostio je uživo u studiju Zdenka Franjića i s njime prošetao kroz punih sat vremena (pa i malčice više, cca 67 minuta) razgovarajući, diskutirajući i vrtjevši neke od recentnih izvođača s njegove etikete Slušaj najglasnije. Kao elokventan moderator, Captain Soul s izuzetnom strašću (na slovenskom i hrvatskom jeziku) otvara različite teme na koje Zdena svojim kratkim i jednostavnim opisima daje odgovore od prve realizacije audio kasete Majki iz 1987. kada ih je upoznao (jel' ste znali da je na prvom koncertu Majki i Satan Panonskog 1987. u Kulušiću bilo jedva 20-tak ljudi?), sve do najzastupljenijeg područja izdavaštva unazad proteklih 5-6 godina. Razgovori su kratki, taman toliko dugački koliko je potrebno da saznate par riječi o izvođaču, ne idu u dubinu i širinu, te ne gnjave nikakvim intelektualnim ili kritičkim osvrtima.
[  ]

Po izboru Zdene koji se ovaj puta potpisuje kao Lutajuči DJ Zdena, ovdje je kroz ležeran razgovor nanizano 12 autora o kojima se manje-više sve zna budući da je naš web o svima njima pisao naveliko i naširoko. Popis emitiranih skladbi pogledajte ispod teksta. Doduše, iz set-liste Zdena je morao, htio-ne htio, maknuti neka imena najavljujući svoju Turneju po balkanskim sokakima III (sredinom ljeta 2013.) s Dječakom iz vode, Natašom Papić (Soul Sightseeing), Lou Profom, te ovdje nezastupljenim Kodagain, Al Perryijem i švedsko-talijansko-bosanskim Nachtzug. U izbor su sasvim očekivano ušli njegov bend Babilonci i istambulski Kirik Cizgi s kojima je održao turneju 2010. godine, te dvojica recentnih i najzastupljenijih slovenskih kantautora na Slušaj najglasnije - Matej Krajnc (20-tak albuma) i Aleksander Cepuš (oko 35 albuma). Mogu si misliti kako mu je bilo kad je samo od ove posljednje spomenute dvojice trebao iz ogromnog opusa izabrati samo po jednu pjesmu. A i može se pretpostaviti da velika većina slušatelja emisije možda ni ne zna za njihove izuzetno dugačke, kreativne i bogate stvaralačke karijere glazbenika i književnika...

Sabiti šturi opus Slušaj najglasnije u sat vremena nije nimalo jednostavan zadatak. Netko bi se primjerice držao samo onog starog garažnog zvuka Majki, Messerschmitta, The Spoons, Satana Panonskog, Kaotičnih duša, Overflowa i prvog "Bombardiranja New Yorka" s kojim se najčešće u svim medijima prezentira rad etikete. Netko bi izbor napravio samo s uzorcima spomenutih kompilacija zaustavivši se na rednom broju 10. kada je po prvi puta, 2004. godine objavljena u mp3 formatu sa 73 izvođača i 200 pjesama. Netko bi samo izdvojio elektronske izvođače. Netko samo eksperimentalne. Netko bi se samo kao pijan plota držao garaže i tražio po katalogu gitarističke bendove kojih u posljednje vrijeme i nema više toliko mnogo kao što ih je bilo prije. Nema veze.

Gazda je ovdje rekao jasno i glasno što je Slušaj najglasnije momentalno, a emisija se može slušati i na audio streamingu, te je ova snimka sasvim zadovoljavajuće kvalitete otisnuta na cd kao data track. Mada bi bilo jednostavnije da je u običnom audio formatu, ali ne treba cjepidlačiti.

E, da. Skoro da zaboravih. I nahvalili su rad www.terapija.net.

Naslovi: 1.MAJKE - Putujem, 2.BABILONCI - No one dub-do one dub, 3.D-FENCE - Pozorištance II, 4.DJEČAK IZ VODE - Ko ne misli nek se dobro zamisli, 5.DUO TROJICA - Bora Ćuk, 6.ELEKTROLASTA - Guzata tinejđerka, 7.KIRIK CIZGI - Johathan ve guvercin, 8.LOU PROFA - Iz erotske perspektive, 9.MATEJ KRAJNC - Doroteja, kam greš?, 10.NUŠA ILOVAR & ALEKSANDER CEPUŠ - Odhod, 11.LUTAJUČI DJ ZDENA - Guraš prejako, 12.SOUL SIGHTSEEING - PP

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 25/06/2013


PS:
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*