home > mjuzik > Off The Record

kontakt | search |

KARL BARTOS: Off The Record (Bureau B, 2013)

Karl Bartos je 15 godina bio u Kraftwerku zadužen za elektronske udaraljke i ritmove, a onda je zbog sporog i lijenog rada vodećeg dvojca Ralf Huttera i Florian Schneidera 1990. posve nezadovoljan napustio postavu i osnovao bratski bend Electric Music s kojim je objavio dva albuma "Esperanto" (1993) i pomalo neočekivani "Electric Music" (1998) na kome je baza bila izgrađena na gitarama. 1996. je sa Bernard Sumnerom i John Marrom sudjelovao na albumu "Raise The Pressure" projekta Electronic, imao je još dvije značajne kolaboracije (OMD i Afrika Baambaataa), da bio od početka 21. stoljeća počeo raditi kao solo artist.

Na ovome drugome albumu u potpunosti se vraća bazičnom zvuku nekadašnjeg benda s osjetnim šarmom pop pjesama koje umnogome evociraju vremena od albuma "Trans-Europe Express" (1977) do "Electric Cafe" (1986) s ponekim novijim elementima koji se sasvim očekivano i mogu dobiti od muzičara njegovog perfekcionističkog profila. Nema nikakvih analognih zvukova, ovdje je sve odsvirano na synthove, ritam mašine, kompjutere i programe, vokal modificira od prirodnog koji se po prvi puta čuo na projektu Electric Music sve do vokodera i procesora, a pjeva na njemačkom i engleskom. Ono što bi se reklo, sve ovdje štima u univerzalnom Kraftwerk stilu - jednostavne melodije, mid-tempovi, neopterećena lirika koja prije svega zagovara kozmopolitski duh zaljubljenika u elektroniku, no evidentan je manjak odgovarajućeg koncepta i eksperimentalni duh inovacija.

To ne znači da je album štur, proziran ili bez artističke vrijednosti. Dapače, njegove se kvalitete nalaze upravo u jednostavnosti oblikovanja pop pjesama u kojima se otkriva snažan ambijentalni i atmosferičan psihodeličan prostor otvoren za Bartosove individualne igrice i impresije tehnologijom povezivanja artističkog i općeprihvaćenog trade-marka bez ikakvih većih posezanja u emocije ili individualne preokupacije.



Prvi singl "Atomium" (štampan u samo 1000 primjeraka) s kojim se album otvara je ujedno i najsnažnija pjesma, a kao što mu i samo ime navodi, govori o atomima, kemiji, industriji i suvremenoj civilizaciji. Doduše, ništa posebno, ali u ogomnoj pauzi kad se očekuje novi Kraftwerk album koji će izaći tko-zna-kad, ovo je sasvim solidna zamjena. Mnogo materijala, ritmova, melodija i obrazaca naveliko podsjeća na različite epohe bivšeg benda, pa se tako u "Nachtfahrt" dobiva klasična plesna pop tema kao proizašla s "Man Machine" albuma zajedno s laganim instrumentalom "Instant Bayreuth" (ima i referenca atmosfere "Radio-Activity" i "Trans-Europe Express" radova), kratka "The binary code" je komotno mogla biti sastavni dio efekata na "Computer World", suvremenija "Musica ex machina" se nadovezuje po stilu na "Tour De France Soundtrack" (zadnji Kraftwerk album iz 2003), a lagana "The tuning of the world" (s vokoderom) na neku od starih 'turističkih' ploča. Kratka, ali kompleksna "Vox humana" (sa gostujućim ženskim spoken-word vokalom) asocira na eksperimentalne dane prve Kraftwerk elektronike, dok je najplesnija "Rhythmus" idealna preslika kompozicija "Computer world" i "Computer love" s nevjerojatno sličnim melodijskim referencama. Odskače laganija "International velvet" koja po performansima odgovara pop senzibilitetu OMD, vrlo plesna "Without a trace of emotion" s The Human League tenzijama i završna "Hausmusik" koja se poigrava najranijim danima synth-pop eksplozije kada su Depeche Mode, Soft Cell, Blancmange, Yazoo i Eurythmics radili sasvim nevine, ali primamljive pjesme.

Karl ovdje ništa nije ostvario epohalno veliko što bi moglo uzdrmati svijet i općenita načela žanra kojeg je stvarao, no nije napravio niti jednu lošu pjesmu koju bi valjalo preskočiti. Samo se vratio nekoliko koraka u prošlost vjerojatno svjesan da ga je vrijeme očito pregazilo i da osim ovoga, barem u ovome trenutku ne može ponuditi ništa više.

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 01/05/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*