home > mjuzik > The Cabinet of Dr. Caligari

kontakt | search |

KARL BARTOS: The Cabinet of Dr. Caligari (Bureau B, 2024)

Glavno pitanje za sve vas je da li ste gledali jedan od prvih horor filmova "Kabinet doktora Caligarija" iz davne 1920. u režiji njemačkog Robert Weinea koji je između ostalog imao veliki utjecaj na David Bowiea, Peter Murphyja i Klaus Nomija? Od prije više 100 godina, prije Hitlerove ere, nijemi film za koji je uloženo tada ogromnih 12 i pol tisuća dolara, a zaradio je samo skromnih, nepunih 5 tisuća jer je svijet još uvijek bio pod dojmovima Prvog svijetskog rata i ignoriranja njemačke kinematografije. Uzeti ću da niste. A ja sam se potrudio da ga konačno pogledam ovih dana jer je jedan od zaboravljenih dragulja Weimarske njemačke umjetnosti.
[  ]

Kraći rezime filma je scenarij Hansa Janowitza i Carla Mayera. Smatra se suštinskim djelom njemačke ekspresionističke kinematografije, a govori o ludom hipnotizeru (Werner Krauss) koji koristi mjesečara ispranog mozga (Conrad Veidt) da počini ubojstva. Traje 74 minute, fabula je dosta zapetljana, a kako je original netragom uništen s orkestracijama kompozitora Giuseppeja Becce-a, sreća jeste da je u moderno doba film digitalno restauriran s nekoliko titlova na različitim jezicima, a od 2005. Karl Bartos, nekadašnji član Kraftwerk se prihvatio opsežnog zadatka da u svome studiju u Hamburgu napravi novi soundtrack.

Das cabinet des Dr. Caligari kompletan film:



U Kraftwerku je između ostalog sudjelovao u komponiranju pjesme "Metropolis" (s "The Man Machine" albuma 1978.) koja je bila izravno inspirirana istoimenim filmom Fritza Langa iz 1927., no ovdje je stil sasvim drugačiji. Bartos ga je usmjerio na klasičnu glazbu tog perioda od prije stotinjak godina zamišljajući kako je originalan soundtrack trebao, a i mogao zvučati. To je konkretno, mnogo sintetičkih orkestracija koje su sofisticirano impregnirane starinskim šlihom, klavirska i synth staccata, elektronski basovi, ambijentalni pejzaži često polirani dungeon-synth mrakovima, podražavanje nijemih vokala, stvaranje jezive atmosfere, korištenje različitih zvukova vergla, marimbe, ksilofona, fagota, duhačkih instrumenata, gudačkih insinuacija… Ima ovdje brdo toga što aludira upravo na to doba kada u Europi još nije bilo bluesa, jazza, swinga, foxtrota, a manje-više mnogo toga se zasnivalo na klasičnim strukturama Bacha i Bethoweena. Naravno, ovo nije plesna glazba, udaraljke se slabo koriste, a uostalom, potrudio se da ponudi i opsežniji video zapis o tome kako je radio ovih impozantnih 75 minuta isključivo instrumentalne glazbe.

Making of soundtrack:



Neke teme su cirkuske ("At the funfair 1 & 2", "Jane's fear"), neke s gordim orkestracijama (naslovna "The cabinet of Dr. Caligari", "Suspicion" s elementima Steve Reicha), mnogo njih je vrlo kratkih oko 1 minutu i manje (14 komada), neke su teatralni minimalizam ("Shadows", "Caligari's theme 1 & 2", "Interrogation"), ponešto ambijentalija ("Francis's observation", "Cesare's attack and escape", "Safe and sound"), a mnogo ih je upravo s manirima Bachovih kanona izmjenjujući podražaje orgulja, klavira i orkestracija. Sve to je idealna kulisa koja prati kompletnu scenografiju od početka do kraja filma održavajući temperament makabrične dramatike, a zanimljivo, prvi video je napravljen za čudnovato zvrzlanu "In the townhall", te potom i za dvije spojene teme "Caligari/ The cast".





Jasno, u svemu ovome ima mnogo hladnih emocija, stroge kontrole, hipnotičnosti i autorske intuitivnosti s mnogo fleksibilnih asocijacija izmjenjivajući orkestralni pristup s raskošnim radom klavijatura posegavši koji puta i u metode Karl-Heinz Stockhausena, Arnold Schoenberga, Philip Glassa i Richard Wagnera, kontrapunkta, no za potpuni užitak valja se poistovjetiti s filmom. A valjda će u dogledno vrijeme biti i sinkroniziran kao kompletna zvučna podloga što je najbitniji doprinos ovome kultnom, zaboravljenom klasiku koji se smatra prvim pravim horrorom.
[ original poster The Cabinet of Dr. Caligari ]

original poster The Cabinet of Dr. Caligari   © 1920

Stoga, zaboravite sve što znate o Kraftwerk, ovo je nešto sasvim drugačije. I prvi je klasičan rad Bartosa u ovakvom izdanju s obogaćenom partiturom potpuno uronivši u eksperimentalnu narav samog filma dodavši potpuno nove aranžmane u čak 37 tema koje prate sekvencu po sekvencu mračnog svijeta snova i njihovih paranoično-bolesnih realizacija.

Naslovi: 1.Prologue, 2.Scary memories, 3.Atonal floating, 4.Full of life, 5.In the town hall, 6.At the funfair, 7.A mysterious crime, 8.At the funfair 2, 9.The cabinet of Dr. Caligari, 10.Jane's theme, 11.March grotesque 2, 12.Jane's theme 2, 13.Shadows, 14.Tragic message, 15.Suspicion, 16.Tragic message 2, 17.The plan, 18.A dark figure, 19.Caligari's theme, 20.Arrest of the suspect, 21.Caligari's theme 2, 22.Worried Jane, 23.Interrogation, 24.Jane's fear, 25.Francis's observation, 26.Cesare's attack and escape, 27.Safe and sound, 28.Francis at a loss, 29.Caligari's deception, 30.Lunatic asylum, 31.In search of the truth, 32.Out in the field, 33.The director Rants and Rages, 34.Scary memories 2, 35.Who's mad here, 36.Francis Rants and Rages, 37.Epilogue

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 21/02/2024


PS: youtube link za film ima i prevod na hrvatsko-srpski-bosanski: stisnete 'postavke - titlovi'
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: The Cabinet of Dr. Caligari
  • Communication (2003)
  • Off the Record (2013)
  • The Cabinet of Dr. Caligari (2024)
  • With Kraftwerk:
  • Radio Activity (1975)
  • Trans-Europe Express (1977)
  • The Man Machine (1978)
  • Computer World (1981)
  • Electric Cafe (1986)
  • The Mix (1991)
  • Electric Music:
  • Afrika Bambaataa and The Soulsonic Force - Planet Rock, classic mix (1992)
  • Esperanto (1993)
  • Electric Music (1998)
  • With Electronic:
  • Raise the Pressure (1996)
  • Bibliography:
  • 2012: "Kraftwerk: Publikation" - preface (Omnibus Press)
  • 2017: "Der Klang der Maschine: Autobiografie" (Eichborn publishing)
  • 2022: "The Sound of the Machine: My Life in Kraftwerk and Beyond" (Omnibus Press)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*