home > koncert > Pogo-capoeira u Brazilu uz Sjedeća pomagala, Hren i Lobotomiju

kontakt | search |

Pogo-capoeira u Brazilu uz Sjedeća pomagala, Hren i Lobotomiju

BBrodić s nazivom Brazil na savskom nasipu ponovno je bio "meeting point" za mlade zagrebačke pankere. Koncert je prvo trebao biti održan radne pank srijede 3.2., pa na kraju subotu 6.2., da bi konačni izbor realizacije pao na petak 5.2.
Odmah po dolasku spazio sam da moram zakoračiti stepenicu da bih ušao u prostor, a prije je bio u razini s terasom - bit će da ga je Sava odnijela. Pozdravivši se s poznanicima, na šanku smo pokupili pive i ugurali se u "dnevni boravak" u kojem je stisnulo pedesetak ljudi. Prvi bend smo nažalost propustili (Sjedeća pomagala) jer je svirka počela prije deset. Sjedeća pomagala su mladi eksperimentalini punk bend, star oko dvije godine. Zvuče interesantno, a kao svoje uzote navode Rancid, Reel big fish, Đubrivo, Hladno pivo... Valjda će uskoro opet imati nastup na koji ću se potruditi doći na vrijeme.
[ hren ]

hren   © matej

No, upravo je počinjao svirati Hren. Jesenas sam pisao izvještaj s jednog koncerta u KSFF gdje su nastupali klinci pod nazivom IXD. Tada sam napisao da će se za njih možda još čuti ako nastave s dobrom energičnom svirkom, no nisam bio u pravu. Naime, IXD i Dwaster su dva benda s gotovo istim članovima. Kako bi se riješio problem besmislene egzistencije dva benda, odlučili su se spojiti u jedan pod nazivom Hren. Članovi isti, svirka ista, ime novo. U publici je bilo masu njihovih prijatelja, te pojedinci koji ih se sjećaju iz KSFF pa su ih htjeli vidjeti opet. Bogme, imali smo što vidjeti. Hren je svirao oko 40 minuta. Recept realizacije klasičan pankerski - žestok ritam, žestoki rifovi, zajebantski tekstovi, zajebancija između pjesama, posvećivanje glazbenih brojeva ovom ili onom frendu u publici i sl. Na set listi Kristina, "Dijete"," Mcdonalds"," Recesija", "Kutija", "Bambus", legendarna "Knežija" (Njecu najdraža), a za kraj su odsvirali "Last Caress" MIsfitsa i klerikalistički klasik znamenitog naziva "Aleluja" (u prilično originalnoj verziji, oduševilo me). Pred kraj ljudi su, predvođeni ćelavom curicom u crvenoj majici, totalno okupirali "binu" te se članovi benda nisu mogli ni vidjeti, a neke pjesme su zborno otpjevane (zanimljiva Fantazija u C-duru). Dečki su nagrađani pljeskom i ovacijama (sasvim zasluženo), a osim dobre žestoke svirke svakako uspješno igraju na kartu simpatičnosti. Nakon njih na redu je bio i posljednji, treći bend te večeri.
[ lobotomija ]

lobotomija   © matej

Zagrebačka Lobotomija je mladi bend koji uz klasične instrumente jednog punk benda imaju i violinu, koja daje posve novi ton i smisao njihovoj glazbi. Momak koji je svira radi to odlično, a nježan zvuk ovog lijepog instrumenta podsjetio me u nekim pjesmama na poljski bend Klinika (ako niste slušali, svakako preporučam). Za Lobotomiju sam čuo slučajno prije godinu i pol, kada sam na jednom koncertu u Time-u s Gegen alles distribucije kupio njihov demo s pet pjesama pod nazivom "Ponovili bumo demo", kreativno spržen na Traxdata cd-u. Lagane zarazne melodije i plesni ritam njihovo su glavno obilježje, na demo albumu također se odlično čuje violina. U prepunom dnevnom boravku Brazila Lobotomija je otpočela sa svirkom, a stanoviti vokal u Rancid majici otpočeo je koncert s pjesmom "Svijet", zatim nastavio s "Ja sam glup" (ne znam jel to neko priznanje il...). Bilo je tu i zezantskih skladbi poput "Bicikl", zatim "Motocikl"," Gljive"... od publike u prvom redu bend se također jedva vidio. Lobotomija je od nekih proglašena jednim od najjačih zagrebačkih bendova - ako ta tvrdnja i ne stoji, zbog violine definitivno spadaju među najoriginalnije. Tko god što rekao, svirali su fenomenalno, a koncert završili sa "Saturday night" od Misfitsa, te "Moments" i "Heart full of pride" od Perkele. Ove dvije pjesme izazvale su među prisutnima totalni rusvaj, pri čemu je najslađi momak (koji se bockao inzulinom po nasipu prije svirke) u općem oduševljenju pao sa zvučnika, što je srećom završilo bez posljedica. Nakon koncert slijedila je slušaona svega i svačega, od swinga do SARS-a. Nakon što smo onoj gospođi na šanku ostavili zadnju paru, skužili smo da je vrijeme za polazak kući (povratak doma je baš bio avantura). Koncert je zbilja bio odličan, pomalo relaksirajući. Punk večeri demo bendova najviše volim jer od klinaca se ne može očekivati baš ništa - ako ideš na njihove svirke s tim stavom, uvijek ostaneš ugodno iznenađen jer što god naprave, dobro je! Hren je opet pokazao da zna i može, publika je pokazala da njihovu glazbu voli (a ne da ih podržavaju samo iz prijateljskih razloga), dok je Lobotomija ostavila izvanredan dojam! U tim mladim bendovima itekako se osjetila jednostavnost, iskrenost, opuštenost... Sve ono što bi punk trebao biti, a što su mnogi,odrastajući, zaboravili. Tako mnogo u malom, toliko bogatstva u tom glazbenom minimalizmu - toliko nesagledive ljepote u izvedbenoj jednostavnosti protkanoj ljubavlju prema glazbi i želji za - dobrom zabavom. Veseljaci s Knežije i pankeri s violinom trebali bi svakako nastupati češće, jer bila bi velika šteta za scenu da takvi bendovi u tišini nestanu, kao što su nestali već mnogi...

matej perkov // 09/02/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*