home > koncert > Stari rock duh Koprivnice u Kuglani

kontakt | search |

Stari rock duh Koprivnice u Kuglani

Kuglana je ponovno zablistala u punom sjaju. Prostor koji je od sedamdesetih dom koprivničkih rockera ovog puta ugostio je bendove koji su svirali u čast starima. U čast Fakinima, legendarnoj koprivničkoj novovalnoj rock grupi. Entuzijasti Tomica Sever i Goran Pintarić dali su si truda i organizirali ovaj koncert.
[ vilibald i veseli dodatak ]

vilibald i veseli dodatak   © petra štefanec

Uz puno problema i neugodnih situacija, jer su mnogi koprivnički bendovi odbili sudjelovati u ovom projektu. To odbijanje ponajviše govori o njima samima, no oni koji su došli, pjevali su i svirali - sa srcem. Srcem, koje je te predivne zimske večeri ispunilo cijelu Kuglanu. Prostor dupkom pun posjetiteljima svih generacija, od starih rockera do mladih pankera. Koncert je otvorio legendarni koprinvičćki etno/blues glazbenik Miroslav Evačić pjesmom "Što je to ljubav", a nastavila je Romana Pavliša aka Teodosievska pjesmom Fakini. Nadarena vokalkinja pokazala je svoje umijeće (inače, tko bi rekao, svira i flautu), te zasluženo dobila veliki aplauz publike (osim pjevanja, dobro joj ide i ples s prskalicama). Treći izvođač bio je bend Vilibald i veseli dodatak, koji je odsvirao" Djevojko baj" i "A ti si sama". Vokalno pjesme su genijalno izvedene, upravo to im je dalo poseban ton. Imali su i dva ženska vokala, umjetničkog imena "Praline".
[ moskau ]

moskau   © petra štefanec

Na scenu nakon njih nastupa ostatak pop rock benda Retrobunker, no za ovu priliku nadjenuli su si ime Brawlers. Valent Vrhovski odlično je otpjevao "Šetam ulicom" (jedina pjesma Fakina za koju je snimljen i spot), a zatim i "Kmet". Ova pjesma je specifična po tome što je izuzetno jaka kritika koprivničkog društva i poremećenih vrijednosti. Prije 30 godina i danas.. Malo se toga promijenilo! No čak i ta pjesma danas mi odzvanja u glavi dok šećem prepunom Kuglanom. Peti izvođač bio je mladi Moskau predvođen Ivanom Grobenskim, nadarenim mladim glazbenikom koji krati vrijeme svirajući u tri benda i pišući zanimljive stvari po Facebooku. U svojoj eksperimental/noise/post punk verziji odsvirali su pjesmu "Suzana", a nakon nje uslijedio je šok.
[ barkod ]

barkod   © petra štefanec

Počeli su svirati kultnu pjesmu "Kuglana", a izvedba je bila takva da je publika zapanjeno gledala, a Miroslav Evačić počeo skakati za miks pultom i mahati šakama po zraku, uzvikujući "Tooo, tooooo!". Moskau je zaslužio epitet benda večeri, iako je cijeli koncert daleko od ikakvog natjecanja. No nedvojbeno je da je mladi Grobenski nadmašio i Milivoja Štefanca (vokal Fakina), i oca (Tiki, basist ex punk benda Don't), pa možda i samog sebe. Nastavak koncerta protekao je pankerski - na binu se penju street punkeri Barkod, vokal Sami je prvo pristojno pozdravio publiku i čestitao rođendan mami, a zatim je krenulo sviranje pjesme "Djevojke" u street punk verziji. Dobro su to odradili, isto kao i pjesmu "Novi radni dan". Sami je rođen za punk frontmena, priznat će to svi osim ljubomorne Nele, koju smo nakon koncerta gađali grudama (snijeg friško pao). Završivši sa svojim nastupom napravili su mjesta drugima.
[ vis štefanci ]

vis štefanci   © petra štefanec

Za ovu priliku sklepan je bend VIS Štefanci, s organizatorima Tomicom Severom na bubnjevima i Goranom Pintarićem na vokalu. Goran je otpjevao"Pravu damu" i "Metalac" u hard rock stilu, prihvativši se mjestimično usne harmonike (inače pjeva u koprivničkom hard rock bendu Pod naponom). Koncert se brzo bližio kraju, jer bendovi su se izuzetno brzo izmjenjivali. Miroslav Evačić vratio se na pozornicu, zajedno s drugim izvođačima. Kolektivno su otpjevali pjesmu "Himna radu", (zbog koje je Štefanec bio i na policiji u vrijeme Juge jer je pjesma bila preosjetljiva), te koprivničku rock himnu "Koprivnica". Bilo je to zaista lijep prizor, no nešto je nedostajalo... Na binu je izašao Milivoj Štefanec, bivši vokal Fakina, te se zahvalio svim bendovima, organizatorima i drugima koji su sudjelovali u ovom projektu. I onda se dogodilo ono što smo priželjkivali - čovjeka su svladale emocije, te je rekao "Ma dobro, kaj sad, otpjevat ćemo, sviraj.." iako sezarekao da u Koprivnici više neće javno nastupati ni na koji način. Pozvao je na binu i druge prisutne članove Fakina (Glavak, Vugrinec, Valent), te su opet svi zajedno otpjevali "Koprivnicu". Raznježeni Štef se pošteno oprostio od Kuglane i javnih nastupa, za kraj otkrivši i trbuh (valjda na povike "Skini se!").
[ milivoj štefanec i izvođači ]

milivoj štefanec i izvođači   © petra štefanec

Bio je to zaista predivan koncert, prepun emocija, tradicije, ali i odlične svirke. Svi koji su došli ne samo da su nastupili sa srcem, već su to napravili savršeno. - Najviše mi je drago zbog ove djece, već nazirem koji od njih će biti veliki glazbenici. Koprivnica im je mala, ma i Hrvatska... Ima ovdje prevelikih talenata da bi gubili vrijeme po lokalnim bendovima - rekao je Štef. Koliko ga poznajem, ako Štef nešto dobro zna, onda je to procijeniti neku osobu i njegova riječ tu je nepisani zakon. Fakini su povijest, no njihove pjesme živjet će vječno. Taman kad su ovaj bend svi otpisali, pojavio se opet na sceni u obliku amaterskih spotova, promoviranjem pjesme "Koprivnica" i na kraju, ovim tribute koncertom.

Ovaj koncert dokazuje da Fakini ne žive samo u uhu starih generacija, već i mladih ljudi, koji su prepoznali vrijednost njihove glazbe. Ne samo kao glazbe, već i kao jedinstvenog kulturnog nasljeđa grada u kojem živimo. Našeg grada i naše kulture, jer ako se mi nećemo pobrinuti za te stvari, neće nitko!

matej perkov // 21/12/2009

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Ecstatic Move, Divine Stampede, 21/06/2024, Crvena plaža, Bar

Ecstatic Move, Divine Stampede, 21/06/2024, Crvena plaža, Bar

| 23/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

| 20/06/2024 | denis |

>> opširnije


cover: The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

| 20/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

| 19/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

| 16/06/2024 | dora pavković |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
 • 24/06/2024 > 26/06/2024 | zg, inmusic festival
  smashing pumpkins
  national
  hozier
  sprints
  gossip
  royksopp
  viagra boys
  sleaford mods
  the gaslight anthem
  bar italia
  dogstar
  idem
  bombay bicycle club
  astrid & the scandals
  >> najawa @ terapija.net
 • 27/06/2024 | zg, močvara
  mitsko biće (srb)
  škofja loka (srb)
 • 27/06/2024 | zg, attack
  alambarda
  unidad ideologica
 • 28/06/2024 > 29/06/2024 | ri, korzo
  prostor exportdrva
  porto etno festival no. 8:
  ------------------
  kiril džajkovski (sjeverna makedonija)
  marina satti (gr)
  folklorni ansambl tempet (makarska)
  crne mambe (srb)
  folkatomik (ita)
  porto etno orkestar zorana majstorovića (ri)
  >> najawa @ terapija.net
 • 28/06/2024 | zg, msu
  ljeto u msu - vlatko stefanovski
  >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*