home > koncert > Lydia Lunch's Big Sexy Noise (SAD / UK) @ 10. N.O. Jazz Festival 10.11.2009. Teatar &TD, Zagreb

kontakt | search |

Lydia Lunch's Big Sexy Noise (SAD / UK) @ 10. N.O. Jazz Festival 10.11.2009. Teatar &TD, Zagreb

Nakon dva domaća benda, Heroine i Fall Out Tria, prvi inozemni izvođač na ovogodišnjem jubilarnom 10. N.O. Jazz Festivalu bila je Lydia Lunch i njezin Big Sexy Noise koji stvara uz pomoć Terryja Edwardsa, Jamesa Johnstona i Iana Whitea, ovako u nakupini (+ basist Simon Wring) poznatijih kao Gallon Drunk.
[ lydia lunch ]

lydia lunch   © glass

Koncert je trajao samo 50-ak minuta tijekom kojih smo u cijelosti čuli Big Sexy Noise album, koji se, za razliku od Bologne prije koji mjesec, u Zagrebu mogao nabaviti i na CD-u na prilično bogatom merchu. Mama Lunch (kako se sama nazvala) i Gallon Drunk dečki su jako dobro usvirani i zvuče izvrsno, a Gallon Drunk moment se osjetio u svakom trenutku koncerta.
[ lydia lunch ]

lydia lunch   © ana

Iako je centralna figura na pozornici bila Lydia Lunch, s vremena na vrijeme bi pala u drugi plan iza genijalnog Terryja Edwardsa koji je većinu koncerta proveo iza orgulja, samo povremeno dolazeći na centar pozornice uz Lydiju izvesti koju od svojih majstorija na saksofonu, kojima bi apsolutno pomeo sve pred sobom. James Johnston, koji je izgledao skoro pa nesvjesan bilo čega osim svoje gitare, se opasno klatio na rubu na drugom kraju pozornice i poprilično skretao pozornost s Lydije svojim akrobacijama, nevjerojatnom energijom i stvarno izvanrednim sviranjem. Gledajući ga opet mi se pobudio onaj osjećaj i da je zvuk na 'mute' 'čuli' bi muziku samo gledajući Jamesa.
[ terry edwards ]

terry edwards   © horvi

A Lydia Lunch kao Lydia Lunch. Više nije mlada i gnjevna s rafalnom paljbom, ali je i dalje bez dlake na jeziku i više recitira nego pjeva. A pjeva se uvijek nekome. Bilo uz smiješak zgodnim curama u prvim redovima ili raspiždeno 'pjevajući' jezikovu juhu nekom pripadniku muškog roda koji se u tom trenutku zatekao najbliže i s njom ukrstio pogled. Kao što je i sama rekla, većina njezinih pjesama je 'for the ladies', a to najviše voli istaknuti prije ''Your Love Don't Pay My Rent''.
[ lydia lunch ]

lydia lunch   © glass

Na pozornici se vidi da se Lydia i društvo dobro zabavljaju, a niti ovaj put nije izostalo seksualnih aluzija na Jamesov račun kada je Lydia zatražila tonca da joj pojača Jamesove vokale u njezinom monitoru, tj. kad je zatražila 'his mouth to my crotch' i lijepo nam to vizualno demonstrirala. Ne baš ugodna mentalna slika. No dobro…
[ lydia lunch ]

lydia lunch   © horvi

Nakon 40-ak minuta Lydia se pokupila s pozornice, malo sa strane prokopala po torbici, upalila cigaretu, pokupila stvari i otišla. Ali za koju minutu svi su opet bili natrag, i Gallon Drunk i Lydia s cigaretom i čašom viskija koja je zamijenila čašu vina kojom se krijepila tijekom koncerta. Na bisu smo čuli i ''Kill Your Sons'', obradu Lou Reeda iz 'vremena kad je još nešto valjao'. Za sami kraj ostavili su ''Jake On The Make'', pjesmu Gallon Drunk, koju je Lydia pokušala pjevati uz Jamesa, ali se, za razliku od pjesama koje u Big Sexy Noise pjevaju zajedno, ovaj put totalno izgubila u njegovom vokalu, gitari i scenskoj pojavi. Gallon Drunk su je pojeli za večeru.
[ lydia lunch ]

lydia lunch   © ana

Lydia Lunch se možda ne bi proslavila kao prateći vokal Gallon Drunk, za nju definitivno i nije drugi plan, ali u ravnopravnoj kreativnoj borbi zvanoj Big Sexy Noise je omjer snaga podjednak i savršeno se nadopunjuju. Sexy punk rock blues buka koju proizvode je definitvno nešto što želite imati u svojoj audio kolekciji.

Odlično otvorenje N.O. Jazz festivala!

ana // 12/11/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

| 20/06/2024 | denis |

>> opširnije


cover: The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

| 20/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

| 19/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

| 16/06/2024 | dora pavković |

>> opširnije


cover: Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

| 16/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*