home > koncert > NOVI ZVUK, 7.X 2008., Sax, Zagreb

kontakt | search |

NOVI ZVUK, 7.X 2008., Sax, Zagreb

Večeras se malo otegnula tonska proba preko 21h, no na svu sreću s programom se startalo vrlo brzo tako da su prvi izašli SOUTHERN ALIAS. Oni su trio iz Zagreba u sastavu Richie Patitucci (gitara, vokal), Zvonimir Čaić (bas, vokal) i Marko Gregoraš (bubnjevi, vokal). Postoje od 2005. godine, a posebnost sastavu daje Richie, originalni Amerikanac iz San Diega koji je osnovao porodicu u Zagrebu gdje živi i radi, te vrlo dobro priča hrvatski jezik. Naravno, on je vodeći vokal u ekipi, autor svih kompozicija i sve tekstove izvodi na engleskom, a glazba koju su večeras prezentirali je smjesa rock-bluesa s elementima jazza, soula i pop-rocka. Izveli su nekih 8-9 brojeva koji se razlikuju svojim tempovima (laganije i brže, plesnije skladbe) i bogatim aranžmanima gdje se mnogo pažnje poklanja gitarskim solo melodijama. Osobito zanimljiva je bila izvedba skladbi "Strange sounds" i "From C", te popistična "Pincata" (ako sam uspio točno prepisati s njihove rukom ispisane set-liste) koja je podsjetila na jednu vrstu pop-rock stila nekadašnjih Wellerovih The Jam. Tu se našao i jedan jazz-blues session broj "Power" u melankoličnom raspoloženju, a nakon toga im se pridružila gošća na vokalu Lina (valjda sam dobro razumio) koja je s njima izvela dvije skladbe u rock-blues/soul maniru. Za sada su još uvijek demo-sastav koji stilski profilira bogati retro zvuk američkog nasljeđa, a o njima će biti više riječi kada nam pošalju obećani demo snimak.
[ southern alias ]

southern alias   © horvi

MORSO iz Rijeke su tipični predstavnici dobro znane Ri-rock scene s određenim konotacijama izvođača poput Fit i Grad, a tu se negdje naziru duhovi i Vatre kao da su sestrinski band. Nedavno im je objavljen debi album "Izlog" (Dallas Records) i do konca godine imaju na repertoaru nekoliko promotivnih nastupa koji će kulminirati dočekom Nove godine na riječkom Korzu. Večeras su izašli kao sekstet s dva glavna solo vokala (Stanislav Grdaković i Ivana Bartolović) i vrlo energično predstavili svoj dance-rock materijal na hrvatskom jeziku. Ima u njihovoj glazbi i elemenata elektronski plesnih Primal Scream, prvog albuma Bloc Party, Franz Ferdinand utjecaja, a i nekih posezanja u '80-te s primjesama Simple Minds (otprilike iz faze albuma "Once Upon A Time") što su najbolje dočarali u jednoj meddley kompoziciji gdje su spojili obrade "Isolation" Joy Division i veliki hit Gary Newmana "Cars". Nakon ove euforične izvedbe spustili su tempo i odsvirali jednu laganiju temu koja je uvelike podsjetila na stadionski brit-pop a'la Coldplay koja je okončala s naglašenim minimalističkim post-rock gitarskim riffovima. Čini mi se da su imali najduži vremenski repertoar od svih večerašnjih izvođača, ali to nije nikome smetalo jer su se predstavili u čvrstom i plesnom izdanju, mnogo boljem nego li na Minivalu 4, 21.III 2008. u zagrebačkoj Tvornici.
[ morso ]

morso   © horvi

O sastavu PROPHAGANDA koliko sam uspio primjetiti nema nikakve myspace stranice na koju bi se mogli uputiti zainteresirani jer im je glazba otprilike ono što bi moglo ići kao alva. Čini mi se da je najveći broj večerašnjih posjetitelja došao upravo zbog njih jer sam vidio brojne kolege s posla i face iz otprilike sličnog nu-metal/rock miljea koji ne zalazi u Sax na Novi zvuk. Sastav predvodi solo pjevačica s upečatljivim vokalom i još upečatljivijim scenskim nastupom kao da će svakog trenutka svršiti na pozornici od zadovoljstva i neopisivo asociraju na Guano Apes što su kasnije i potvrdili izvedbom hita "Open your eyes". A izveli su i obradu Korna "Did my time" uz nekoliko autorskih skladbi otpjevanih na hrvatskom jeziku. Dobar groove-rock kojem na žalost manjka specifičniji 'reskiji' zvuk gitare koja bi u ovakvom segmentu morala režati i voditi glavnu riječ. Da li je u pitanju samo bio opskurnije namješten zvuk ili ipak pomanjkanje kreacije vidjeti će se na njihovim narednim nastupima. Bilo je i komentara na scenski nastup pjevačice 'da se toliko scenskih izvijanja i kerefeka ne može vidjeti niti na emisijama tipa hrvatski idol', ali činjenica jest da se cura zaista potrudila prikazati zanimljivim liderom u rangu Juliette Lewis. Pa tko voli, a tko ne... Zna se, postoje različiti ukusi i mnogo razglabanja o njima.
[ propagandhi ]

propagandhi   © horvi

Zadnji su izašli RADOST!, naši stari poznanici koji su se odvalili u šalu i čistu zafrkanciju bez presedana. Osim nekolicine standardnih skladbi s prvog albuma "Radost oslobađa" (2007., Slušaj najglasnije) poput "Gospodar prosjeka", "Leptirica", "Razgovarajmo o tome", "Hvala hvala hvala"..., najveći dio repertoara činile su im nove i nešto novije neobjavljene skladbe u kojima su se doslovce poigrali sa satirom, ironijom i humorom do daske. Pjevač Brale je bio odlično raspoložen (mada je poslje koncerta izjavio da mu je od svjetla koje mu je tuklo direktno u oči skoro bila muka), tako da je te nove skladbe izveo skroz na otkačen i šašav način. Pogotovo naslov "Protić" gdje pjeva 'moju ženu svi jebu' uz otkačenu blues-rock pratnju kao da su u igri neki prijatno razvaljeni i trijezni Butthole Surfers. Tu su još od novih bile "Psi me vole", "Svemir se ženi", "Dobro jutro", "Raslinje", "Glasovi u glavi" i "Pjesma redu". Sve te skladbe imaju njihovu osobnu lucidnost i internu fabulu kao da se dobro zeza odvaljeni Mark E.Smith, te su u tom pogledu originalni na način da se umiju otkačiti svirajući rock. Nastup je nalikovao komediji s puno dobacivanja kako od publike, tako i od njih samih, a svoju šegu su uokvirili i melodijom "Sweet child of mine", zna se od koga, ali na svu sreću u trajanju od svega nekoliko sekunda. Tko zna kako bi je izmasakrirali jer je bilo vidljivo njihovo komično raspoloženje posebno kada je Brale donio lubanju s natpisom 'radost!' i postavio je na čelo pozornice, a poslije se našla u rukama nekolicine gostiju koji su se s njome slikali ovjekovječivši ovaj satiričan i zabavan nastup. I ovog puta kao i prije godinu dana na istom mjestu bio je prisutan Danko (odnosno Sale), vokal Andrije, te su pali neki dogovori za zajednički koncert u skoro vrijeme.
[ radost ]

radost   © horvi

Budući da je bila večer uoči praznika Dana nezavisnosti, Sax je bio dupkom krcat što je svakako pozitivna stvar, no imati samo jednog barmena na šanku i čekati po 15 minuta na rundu pića baš i nije bilo najsretnije riješenje za oraspoloženje... Doneseš rundu za stol gdje nas je bilo sedmero i već se mora naručiti nova jer prethodna ispari u čekanju. Eh...

horvi // 11/10/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*