home > koncert > MINIVAL 09, 25.IV 2008., Tvornica, Zagreb

kontakt | search |

MINIVAL 09, 25.IV 2008., Tvornica, Zagreb

Predviđanja su se ostvarila, čak i više od toga. Na moje veliko iznenađenje, a vjerujem i mnogih koji su se tog petka zatekli na Minivalu, kao i samih bandova, dočekala ih je zaista brojna audijencija. Kada četiri demo sastava okupe 600-700 ljudi (a možda ih je bilo i više), onda se zna da tu postoji nešto veoma značajno.
[ lotus ]

lotus   © horvi

Prvi su na scenu izašli LOTUS iz Zagreba koji su svoj akustični performans ovaj puta zamijenili čvrstim rock izdanjem u proširenoj sekciji. Do sada sam ih redovito gledao kada su nastupali u malim klubovima pred doduše zavidnim brojem gledatelja u formaciji od dvije akustične gitare i djemba (plus poneki gost), no večeras su zaista iznenadili jednim posve novim i do sada još neviđenim konceptom. Vođa, pjevač i gitarist Filip Kozlica je i dalje ostao frontmen s akustičnom gitarom, no pojavila se po prvi puta električna gitara (Ivan Šibenik iz sastava Replica), električni bas (Bruno Milanović) i cijeli set bubnjeva (Mladen Stanković). Naravno, kao gošća ili vjerojatno sada već i stalna članica ekipe bila je prisutna i Maja Kosanović (iz grupe Boje i lakovi), tako da im se glazba pretvorila odličan indie-rock pjevan na, naravno, hrvatskom jeziku. Skladbe koje su već od prije poznate dobile su sasvim drugačiju i puniju dimenziju obogaćivanjem Ivanovih gitarskih solo dionica i raznoraznim upadicama, te melodijskim i ritmičkim nabojem Brune i Mladena (poput "Na pijesku", "Sunce" ili "Kao zrak"). Nove kompozicije koje do sada nisam imao prilike čuti na njihovim nastupima, ili ih nisam primjećivao kao "Pjesma za kraj", "Mirisom", "Ovo nismo mi" ili "Ples" su pravi indie-rock/pop zgoditci koji opčinjavaju svojim raznolikostima i bogatim kreacijama. Feedback je bio više nego sjajan i začudio sam se da je praktički više od polovine publike došlo upravo zbog ovog sastava. Ne zato što su lokalni sastav kojem nije teško na koncertu okupiti 300-400 ljudi, već zato jer minorna forma koju su isporučivali kao čisti akustični duet ili trio nije popularan sadržaj ako se ne zoveš Arsen, Brecelj (uh, ajme falšanja i umovanja) ili UIBBP (Uvijek Indisponirani Bare Bez Plaćenika). Zato i jest Lotus veliko iznenađenje u kojem se oko Filipa stvara pozitivna vibracija suradnika koja je kad-tad morala eksplodirati u ovako dobrom odazivu publike koja je zaista uživala u nastupu. Na svu sreću večeras nije bilo nikakvih šamaranja sa ego-tripovima gitarista i frontmena kao prije sedam dana kada su skoro svi sastavi na Minivalu pali na testu zvan svirka pred svojim prijateljima i zalutali u svirci i nastupu kao da je riječ o privatnoj fešti. Lotus su bili strogo orijentirani na svoju izvedbu i ponijeli su se kao sastav koji uz to što je već ranije dokazao da se u akustici snalaze kao ribe u vodi, veoma dobro umiju prilagoditi i ovakvim, daleko zahtjevnijim aranžmanima u obliku vrsnog indie-rocka pred ogromnim brojem publike, te da ih pri tome ne uhvati nikakav napad entuzijazma. Bravo!
[ oprosti ]

oprosti   © horvi

Nakon njih na sceni se pojavljuju OPROSTI, kvintet iz Našica koji, kako sami kažu, ima podulji kriminalni dosje. Osnovani su u vrijeme aktivnog rada tada vrlo atraktivnih Kukuriku Street i svirali nešto što karakteriziraju kao noise/punk-rock. Iza njih je cijelo brdo koncerata, a s vremenom i brojnim promijenama članstva pretvorili su se u pop-rock sastav. Nakon poduže pauze ponovno su se skupili prošle 2007. godine, snimali materijal, no prije nekoliko mjeseci napustio ih je bubnjar koji je otišao svirati bas u novu postavu Ramireza, dok je basist zbog nekih privatno-emotivnih okolnosti otišao u jednom sasvim drugom smjeru. S novom postavom krenuli su u svoju tko zna koju glazbenu metamorfozu i po prikazanome, to im odlično stoji. Večeras su izveli sjajan repertoar autorskih skladbi na hrvatskom jeziku, a ono što momci sviraju je moderni rock/pop 21. stoljeća u kome se čuju brojni indie-pop/rock utjecaji od The Cure do Placebo. Više o njima uskoro jer su nam dali svoj glazbeni rad koji je doduše još uvijek u demo fazi, no kako traže izdavača, sasvim sigurno je da ćemo ih imati prilike upoznati pod okriljem neke izdavačke etikete. Oni su tiho iznenađenje za ovu godinu, a to što rade je veoma kvalitetno.
[ the alibor ]

the alibor   © horvi

Vinuo se Goribor u Hrvatskoj od male i nepoznate grupe u velike zvijezde, a sada imamo i THE ALIBOR iz Knina. Nemaju nikakve veze s ovim čuvenim momcima iz Bora, niti im izraz ili ime aludira na alternativnu parodiju po Goriboru kao što to već neki zajedljivi kritičari pokušavaju isfurati. Oni su simpatičan kvintet u kojem vodeću ulogu igra pjevačica Barbara Ravlić i odličan gitarist Jurica Jelić koji je početkom ove godine objavio album "Bzz, Bzz 3/ Music For 19tet And Fretless Guitar" (2008, Slušaj najglasnije). Ostatak ekipe čine Marija Kaić (klavijature), Ivica Šimić (bas) i Jug Ramljak (bubnjevi). Izvode redom veoma različite skladbe na hrvatskom jeziku u zanimljivom pop-rock stilu s blagim pomacima ka alternativnijem izrazu i nisu bez razloga uvršteni među 10 najboljih hrvatskih demo izvođača po izboru kritičara Večernjeg lista. Od njih valja očekivati rapidan razvoj jer su to dokazali s bogatim glazbenim koloritom i fino osmišljenim aranžmanima, a uz takve adute koje imaju, smiješi im se i ozbiljno kucanje na medijska vrata, osobito ako je riječ o odličnim skladbama "Pobuna u fotokopiraonici", "Lažni kupač" ili "Ti kad si otišao". Još jednom ponavljam, momak na gitari, Jurica Jelić je najveće bogatstvo ovog sastava koji može daleko dogurati.
[ nerd smile ]

nerd smile   © horvi

Posljednji, ali ništa lošiji od ostalih bili su NERD SMILE, kvartet iz Zagreba (Vinko - bas i glas, Tonko - gitara i glas, Vedran - gitara i Martin - bubnjevi) koje smo upoznali na onom sjajnom izdanju Novog zvuka u Saxu prošle godine (16.X 2007.) kada su nastupili sa The Orange Strips, Radost! i Trik. Tada su me Nerd Smile podosta zbunili u pogledu nedefiniranog presjeka svega i svačega, no prosto je nevjerojatno koliko su napredovali za ovih proteklih 6 mjeseci. Tekstovi su im i dalje na engleskom jeziku, no iz zvuka su izbacili gomilu nesklada, a sve one namjerne ili slučajne lo-fi zvukove su pretvorili u rafinirane plesne i brže melodije koje podsjećaju na The Orange Strips. Naravno, glazbeno su i dalje u temeljima odličnog indie-rocka u presjeku od Joy Division do Interpol i Elbow, a ako ovako nastave, tko zna što će se od njihovog new post-punk zvuka roditi za narednih 6 mjeseci. Toliko su se uživili u svirku da ih je bilo milina gledati i slušati, pa je čak i Maja iz Lotusa uletjela u jednoj skladbi za mikrofon otpjevavši jednu skladbu s njima, da bi potom jedan od dvojice gitarista završio na podu i u gotovo meditativnoj inspiraciji izveo svoju melodijsko-solističku mantru. Sjajno!
[ nerd smile i maja kosanović ]

nerd smile i maja kosanović   © horvi

Ipak jedna stvar se mora spomenuti glede svih izvođača, a to je zvuk. Neki od njih su tonski zvučali veoma loše, no to nije njihova krivica. Oni na pozornici imaju veoma dobar zvuk, no nešto se zbilo na samom tonskom pultu, pa je ponekad bas i cijela ritam sekcija dobila lo-fi notu, a u pogledu svih večerašnjih izvođača to nekome može pružiti sasvim krivu sliku o njihovom glazbenom umijeću. Zato je i bilo primjedaba da neki od njih ne znaju svirati, no to nije istina. Nije da su svi superiorni majstori svojeg instrumenta, već da je 'zakazao' netko sasvim drugi.
Kako god, ovo je do sada bio jedan od najboljih izvođačkih izdanja Minivala kojeg je potvrdila i publika u ogromnoj količini kao da je riječ o sastavima koji iza sebe imaju barem dva-tri albuma.

horvi // 29/04/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*